Tuesday, September 15, 2015

#35EntrySept, DO's & DONT's untuk ibu mengandung

Tuesday, September 15, 2015,5:01 PM |
Apa yang anda rasakan apabila doktor kata "tahniah anda mengandung 2 bulan".  Perasaan saya ketika anak sulung tu rasa macam bercampur baur. Rasa tak sangka pun ada, happy pun ada, risau pun ada. Macam-macam rasa, Al-maklumlah anak sulong dan saya cepat lekat bak kata orang tua-tua bunting pelamin. Bila disahkan akan dapat anak kedua memang happy lah sebab nak bagi kawan kepada anak sulong saya tu. Anak ketiga, ehem-ehem dalam proses, InsyaAllah.

Berikut adalah DO's and DONT's untuk ibu mengandung: 


Anemia dengan ibu mengandung tu memang biasa dengar. Apa nasib sampai Warded ni, adehhhh..

Read More...

#35EntrySept, Promo YES Prenatal or Posnatal pack FREE sebotol Vita-lea

,4:18 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang.

Harini saya nak kongsikan apa yang ditawarkan oleh pihak shaklee. Tawaran hebat sepanjang Sept ini khusus untuk ibu-ibu yang tercari-cari supplement sepanjang kehamilan dan juga selepas kehamilan. Yang best nya dengan setiap pembelian YES Prenatal atau Postnatal kita akan dapat FREE multivitamin shaklee iaitu Vita-Lea Iron Formula yang berharga RM88.75 (Tidak termasuk GST). 

Harga Prenatal dan Postnatal Pack adalah RM616.92 termasuk GST. Harga sama jadi apakah perbezaannya? Sila rujuk gambar dibawah. 


Bezanya adalah Prenatal ada mengandungi B complex dan Postnatal B complex itu ditukarkan dengan Alfalfa. Dan jangan lupa dengan setiap pembelian pack YES ini kita dapat FREE Vita-Lea Iron Formula. 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin ini boleh hubungi saya untuk maklumat lanjut. 

Hanie 
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

Friday, September 11, 2015

#35EntrySept, 6 cara tenangkan bayi yang kuat menangis

Friday, September 11, 2015,11:43 AM |
Assalammualaikum dan selamat pagi.

Harini saya nak kongsikan 6 tips penting yang perlu diambil maklum oleh ibu, ayah atau nenek terutamanya yang baru dapat anak. Ini juga lah yang saya buat untuk menenangkan buah hati sulong saya yang asyik menangis masa dalam pantang.


Tepukkan perlahan

Sambil dukung, anda tepuk-tepuk badan bayi anda. Ada yang tertidur jika ditepuk-tepuk. 

Buat bunyi yang menenangkan

Bayi secara umumnya menyukai bunyi yang menenangkan seperti zikir dan berdengung. Atau boleh juga buat bunyi seperti syuuuu, seperti bunyi di dalam perut ibunya.

Urutan 

Bayi suka dirinya dibelai dengan lembut. Urut perlahan bayi anda. Gosok kaki & badannya. Bayi akan berasa selesa.

Udara segar

Apabila bayi menangis cuba cari ruang yang lebih luas. bawa bayi anda keluar & ambil udara segar. Mungkin dia akan rasa lebih lega dan tenang.

Bedung atau Peluk Erat

Bayi akan berasa selesa & selamat apabila dibedung dan dipeluk erat. kain bedung yang meliputi badannya membuatkan bayi terasa seperti berada di dalam kandungan ibunya.

Keluar menaiki kenderaan

Ada sesetengah bayi akan berhenti menangis setelah menaiki kenderaan. Malah ada yang terlena tertidur. 



Klik untuk gambar lebih jelas.

Jom layan video menarik ini. 


Cara Tambah Susu Badan Supaya Tak PANIK Anak Menangis Kelaparan from iReach HD on Vimeo.

Hanie
019-6609951
ID 866973
emy_2912@yahoo.com.my
Read More...

Thursday, September 10, 2015

#35EntrySept, #kttShaklee info sihat & menarik

Thursday, September 10, 2015,1:00 PM |
Apakah maksud #kttshaklee?

#ktt itu adalah singakatan kepada korang tau tak. Fungsi #kttshaklee ini adalah untuk memberi info samada mengenai produk shaklee ataupun info sihat yang umum. #ktt ini adalah ideal daripada pengasas group Jutawan Shaklee iaitu Pn. sherry. Antara #kttshaklee yang menarik adalah : 






Hanie
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

#35EntrySept, Malang tidak berbau

,11:10 AM |
Assalammualaikum dan selamat pagi.

Apa yang malang sangat tu. Al-kisah minggu lepas laptop saya tidak dapat digunakan sebab hard disk rosak dan semalam handfon saya terjatuh dan terus blank screen. Kalau orang call dapat dengar tapi tak dapat buat apa-apa, hitam je screen tu. Ya allah, kenapa lah boleh jadi macam ni kan. Apa lah salah saya (muhasabah diri). 

Kedua-dua gajet rosak dan masih belum sempat dibaiki, tergendala projek #35EntrySept saya ni. Tak pe lah. Mungkin ada hikmah disebaliknya. 


Oleh itu dikesempatan ini saya nak umumkan nombor 019-6609951 saya tidak dapat digunakkan untuk semnetara waktu. Sekiranya telah dibaiki saya akan maklumkan kemuadian. 

Sekian, wasalam. 

Jom layan video ini supaya tenang itu milik kita. Amin. no more stress. 


Cara Syukur Nikmat Agar Happy & Tenang Sokmo from iReach HD on Vimeo.
Read More...

Tuesday, September 8, 2015

#Cabaran35EntrySept, Cuaca panas melanda dan jerebu

Tuesday, September 8, 2015,1:46 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang semua.

Harini masuk hari kedua keadaan berjerebu di Melaka. Sampaikan nak buat kerja-kerja mengukur kat site pun terpaksa saya tangguhkan dahulu sebab jerebu ni buat rasa macam pening pun ada, batuk pun ada. Sebelum-sebelum ni rasa bukan main panas lagi tetiba lak jerebu. Dikatakan ada kebakaran di kawasan Indonesia. Oleh itu, diharap kita dapat menjaga diri dan anak-anak supaya tidak terdedah di kawasan luar rumah, elok duduk atau anak bemain dalam rumah sahaja. Banyakkan minum air masak. Diharap tidaklah sampai diisytiharkan darurat sebab ada yang tengah periksa UPSR.

Poster ini adalah dari Kementerian Kesihatan Malaysia






Berikut adalah video sebagai panduan kepada ibu bapa. Kalau nak cuba, boleh hubungi saya.  

Read More...

Thursday, September 3, 2015

35EntrySept, Kekurangan protein boleh membawa kematian

Thursday, September 3, 2015,5:28 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang

Harini nak cerita pasal protein. Buruk baik protein.

Protein adalah bahan utama dalam pembentukan organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga merangsang fungsi psikologi. Maka, setiap organ kita memerlukan protein. 

Kekurangan protein boleh menyebabkan :

Kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit 
> Masalah lebihan air yang tinggi dalam badan 
> Kehilangan kepejalan otot 
> Perubahan warna rambut
> Membantutkan pertumbuhan 
> Masalah penghadaman 
> Masalah penghasilan darah dan hormon 
> Kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.


Kenapa perlu memilih ESP sebagai sumber tambahan protein anda???

 > ESP mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif 
> Kacang soya yang digunakan oleh shaklee hanya mengandungi non-GMO dimana ianya diproses pada kadar suhu yang rendah.
> 1 tin ESP mengandungi 850g dan dihasilkan dari 30kg kacang soya.
> ESP adalah satu=satunya produk yang mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. 
> ESP turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.
> Kandungan G.I yang rendah iaitu 39 menjadikan ia sangat sesuai kepada penghidap kencing manis.
> ESP tiada kolestrol tiada asid uric dan mudah diserap oleh tubuh manusia.

Hanie
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my


Read More...

Wednesday, September 2, 2015

#35EntrySept, Peserta Polar Expedition Tahun 1986

Wednesday, September 2, 2015,5:40 PM |
Baru terjumpa satu Majalah lama. Tulisan pun kelam-kelam je, tapi mata tajam macam saya masih boleh nampak.

Ini keratan dari Majalah National Geographic (tak payah cari, dah lama sgt majalah ni). Shaklee empower peserta Polar Expedition ke Kutub Utara pada tahun 1986.

Suhu -60 darjah Celcius! Bawah paras beku ooo.

Tapi dengan Shaklee mereka bertenaga utk teruskan ekspedisi dalam kesejukan.

Bukan sebarang suplemen. Shaklee mmg best!



Antara vitamin yang disebut adalah vita-lea shaklee. Saya makan tu, memang bertenaga je pastu boleh tambah darah tak lesu je. Aisyy tetiba je teruja sebab ambil vitamin yang sama dengan peserta polar ni. hehehehe


Read More...

Tuesday, September 1, 2015

#35EntrySept, ESP 100% SEMULAJADI NON-GMO

Tuesday, September 1, 2015,5:19 PM |
Tahukah anda kacang soya yang terdapat dalam ESP merupakan kacang soya yang tidak diubah genetik DNA nya (non-genetically Modified). 

Apa makna NON-GMO?
non-GMO maksudnya ESP tidak dicampur dengan bahan-bahan yang lain. Ianya pure kacang soya dan pembikinanya dipantau kualitinya melalui program IPP (Identity Preservation Program). Kacang soyanya diproses pada kadar suhu yang rendah bagi mengekalkan seberapa banyak nutrisi dalam kacang soya tersebut. Nampak tak bagaimana shaklee menjaga kualiti produknya. 


Bulan September 2015 beli 6 percuma 1!!!!!

Sekiranya anda berminat untuk membeli ESP Shaklee boleh hubungi saya di 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Akhir kata protein soya sangat digalakkan diambil terutamanya wanita: 

Soyfoods are unique because they are rich dietary sources of isoflavones,
which are endocrine active substances but different from the hormone
estrogen. Epidemiologic and clinical data suggest that soyfoods can
make important contributions to the health of women, particularly
postmenopausal women.


Read More...

#Cabaran31hari, hanya 28 entry sahaja!!!

,4:55 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang.

Dengan lafaz bismillah maka tambat lah cabaran #Cabaran31hari untuk bulan Ogos 2015. Saya menyasarkan saya akan tulis 31 entry tapi kekangan blablabla, kalau nak nyatakan alasan memang banyak tapi bak kata pepatah nak seribu daya tak nak seribu dalih. 

Saya hanya dapat 28 entry sahaja. Tapi takpa lah, alhamdulillah lah dapat 28 entry. Satu rekod baru ditahun 2015. Tahu lepas saya dapat buat satu bulan sahaja iaitu Januari 2014 sebanyak 30 entry. Saya berhasrat untuk mencapainya pada tahun ini. Oleh itu, bulan September ini juga saya akan buat cabaran baru iaitu #35entrySept. hehehehe. InsyaAllah hanie boleh. (^_^)

Nantikan perkongsian dari hanie ye. 
Sekian
Wasalam. 

Set kegemaran ramai ibu-ibu Malaysia
Read More...