Friday, August 28, 2015

#Cabaran31hari, Hernia, bagaimana nak atasinya?

Friday, August 28, 2015,5:46 PM |
Hernia a.k.a bahasa orang kampung iaitu angin pasang. Saya nak pesan banyak-banyak, bagi sesiapa yang ada hernia, baru muncul hernia tu ke, anak kita yang ada hernia ke, sila lah rujuk kepada doktor bagi dianosis benda tu dulu. Jangan lah terjah kepada bomoh ke ubat-ubat kampung ke. Bagi doktor bertauliah menjelaskan apa hernia tu, punca dan bagaimana cara merawatnya. Lepas dapat penjelasan yang sepatutnya, ada ilmu sikit tentang penyakit itu, barulah kita fikir nak buat apa, kalau nak berubat kampung silakan.

Al-kisah operation anak saya terpaksa ditunda berikutan keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan. Beliau batuk sikit. Bagi pakar bius, batuk seleseme atau demam sikit pun tak boleh sebab ianya melibatkan paru-paru memandangkan usianya yang kecil.

Banyak ilmu yang saya korek daripada en.google, Alhamdulillah ianya terang dan nyata bagi saya supaya saya tak panik atau kalut menghadapinya. Bagaimana nak atasi hernia ini, hanyalah dengan pembedahan sahaja bagi menutup saluran/dinding yang terbuka yang membuatkan usus atau bendalir melaluinya. Kalau ubat kampung wallahualambisawab. Tapi ikut pengalaman saya ianya melalui urutan. Walaubagaimanapun, hernia anak saya semakin teruk, merah dan membengkak serta sakit. 

Petang ni saya nak share cara bagaimana doktor operate. Haiii.. gerun hati kecik saya nak tengok yang real punya, kita tengok yang macam ni ok tak. hehehehe



Sekian sahaja, wasalam...
Read More...

#Cabaran31hari, Lebih 100 tahun dipasaran dunia!!!!

,4:41 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang.

Harini saya nak kongsikan sesuatu... waaa.. apakah sesuatu itu? hehehe.. Saya nak kongsikan gambar-gambar pengguna yang mengamalkan produk shaklee. Wow.. hebatkan. Ramai giler. Cuba tengok gambar dibawah. ni baru 10% je tau, banyak lagi...



Dengan slogan CHANGE LIVES FOR THE BETTER STARTING WITH YOURS itu, memang sangat-sangat tepat. Semuanya bermula dengan diri kita sendiri. Nak ke tak nak ke, kita yang pilih dengan izin allah. 


Alhamdulillah saya dan shaklee kini hampir 3 tahun dan saya memang tak kan beralih arah kepada yang lain. Saya dapat rasa kesannya terhadap diri dan keluarga saya semakin baik. 




Saya rasa pengguna shaklee yang lain pun rasa apa yang saya rasa sebab itu mereka setia. Brand ini telah ada lebih 100 tahun dipasaran. Penuh dengan kajian klinikal bagi mendapatkan hasil yang terbaik. Patutlah kami juga merasai kesannya. 



Akhir kata, saya hulurkan pantun 2 kerat ini :
kalau pandang je tak guna, 
cuba beli, amalkan pasti anda jatuh cinta.
wasalam

Notakaki : Gambar diambil dari penaung Jutawan Shaklee iaitu Master cheery (Grand nany saya dalam shaklee)

Hanie
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

Thursday, August 27, 2015

#Cabaran31hari, Betulkah makan vitamin comfirm tak kena sakit jantung?

Thursday, August 27, 2015,5:53 PM |
Saya ada satu post yang saya nak kongsi kepada pembaca semua. Post ini saya ambil daripada Master Zainul & Lyna Noh iaitu penaung iReach. Bahasanya mudah nak faham.

************************************************************************

Vitamin penting untuk :
(1) melengkapkan kekurangan zat makanan drpd Sarapan, Lunch & Dinner yg kita telan setiap hari.

Cth, Kalau badan kita perlukan 300g protein setiap hari supaya sel2 mati dalam badan sentiasa diganti dengan sel2 baru yg sihat. Tapi Sarapan + Lunch + Dinner cuma bagi kita 200g protein je max. Hanya jika konsisten minum ESP setiap hari baru la cukup keperluan 300g protein setiap hari tu.
Ini yg dimaksudkan "vitamin melengkapkan kekurangan zat pemakanan kita".

(2) membantu mengurangkan risiko penyakit2 berbahaya mcm sakit jantung etc.
Bukan maksudnya kalau makan vitamin kompem tak kena sakit jantung atau tak mati2. Tapi kalau tak makan vitamin kita mungkin akan diserang sakit jantung pada umur 30 tahun. Lepas vitamin risiko jadi lebih rendah; mungkin dah 90 tahun baru nak kena pun. So, kita ada 60 tahun nak bertaubat sungguh2 mintak ampun dosa, beramal untuk pahala & tengok orang2 yg kita sayang membesar sama2 dengan kita.

Sebab tu penting untuk kita berusaha kurangkan risiko berpenyakit. Selain nak elak bil perubatan yg makin mahal sekarang ni, banyak lagi dosa yg kita belum mintak ampun dengan Allah/Tuhan & manusia tau.

Sebab tu lah kita banyak dengar cerita akhir2 ni produk Shaklee banyak membantu org yg menghidap macam2 penyakit & kanser kembali pulih. Siap dah umur 100 tahun pun masih steady.


Alhamdulillah dgn Allah/Tuhan, vitamin Shaklee yg kita jual ni dah banyak membantu manusia untuk jadi lebih sihat. Mari kita sebarkan kebaikan produk kita ni ke lebih banyak orang! Yeah!

Master Lyna Noh (Isteri Master Zainul)


Berkali2 Roger pesan,

"buat shaklee betul2, TOLONG ORANG SUPAYA LEBIH SIHAT"

Terbukti, ada master dr USA ni, umur dah 81 tahun tp tgk gambar dia ni (yg rambut kuning tu ler... yg tutup muka tu Ninja Pah (Master Iffah Anuar). Umur 81 tp masih sihat, galak lg berjoget (yelah takkan nak berzanji pulak, tapi kome toksahlah buat..).

Betulkan niat.... Jgn buat Shaklee sebab duit...
Kalo sebab duit, senang je nak tinggal. Kalaulah Shaklee dh takde, sy mgkn buat biz lain, bkn produk kesihatan local, maaflah cakap ya... Saya pernah buat mcm2 bisnes & dgn kebenaran yg saya tahu & alami dgn produk kesihatan lain, sy tak sanggup... Walaunpun untung 20 juta sebulan.

Seronok tengok org sihat. Suka bila pesakit kanser mulai sembuh. Suka bila mak2 kita dh tak sakit lutut nk sujud rukuk dlm solat. Seronok bila anak2 sihat dan ceria.

******************************************************************************

Hanie
019-6609951
ID 866973
emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

#Cabaran31hari, Meriahnya Tabika Kemas Bertam Malim B Sambut Merdeka

,5:24 PM |
Assalammualaikum dan selamat pagi.

Dengan tema 'Sehati Sejiwa' bulan kemerdekaan pada tahun ini, Tabika Kemas Abg Haq tidak ketinggalan memeriahkan kawasan tabika dengan bendera dan poster. Sungguh teruja mama rasa setiap kali hantar Abg Haq Ke sekolah.


Gambar di atas adalah lambang bendera yang dicorakkan daripada cop tapak tangan setiap pelajar di tabika kemas ini termasuk cikgu dan pembantunya sekali. Cop tangan Abg Haq ada pada warna biru. Abg Haq beriya-iya bagitahu mama cop tanggannya berada di nun atas sekali. Tarikan begini membuatkan pelajar kat situ suka sangat dengan sekolah. Masa bulan puasa yang lepas diaorang ada buat biskut. Memang best la sekolah tabika ni kan bukan takat belajar akademik je tapi macam-macam aktiviti.



Ini lah buah hati pengarang jantung intan belian mama. Sekarang macam-macam pandainya. Kalau mama nak marah pada adiknya, dia akan kata "mama, jangan marah, ilman kan kecik lagi" ataupun "mama, ilman kan adik abg, jangan lah marah dia". hehehe Besar dah anak mama sekarang. Tak sia-sia mama bulatkan tekad untuk hantar Abg Haq ke sekolah walaupun beusia 4 tahun. 



Read More...

Wednesday, August 26, 2015

#Cabaran31hari, Perbezaan Mengandung Anak Pertama & Kedua

Wednesday, August 26, 2015,5:49 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang.

Perkongsian hebat dari seorang ibu muda mengenai pengalaman beliau mengandung anak pertama dan anak kedua. Ikuti kisahnya :


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PERBEZAAN MENGANDUNG PERTAMA & KEDUA
Skang kandungan Saya dah masuk 23mggu... Kira dah nak masuk 6 bulan.... Sy alami perbezaan yg ketara antara mengandung sekarang & yg pertama dlu...
1st pregnant : sy blom kenal shaklee... Sy makan vitamin klinik kerajaan which is ade folik asid, b complex, iron tablet & Vit c.... Tp sy bukan jenis yg compliance sgt... Salu sy skip ubat² klinik ni...hihi...Sy slalu minum susu dutch lady & fresh milk... Sy x minum anmum sebab Misi klinik kata x bagus (sy pernah minum skali je.. Dah bli sekotak anmum coklat...then lepas Misi kata xelok terus sy stop)
Pregnant skang : sy makan full set shaklee untuk Ibu mengandung which is ade ESP, VITALEA, VITAMIN C, OSTEMATRIX, B COMPLEX...OMEGA sy akan start consume lepas 6 bulan nanti.... Sama mcm pregnant 1st dlu sy bkn la jenis compliance sgt... Hihi... Tapi sy lebih disiplin ckit banding pregnant 1st dlu... Susu sy jarang minum skang... Sgt jarang...

Pregnant 1st :
•• sy alami alahan sgt teruk... Lembikkk.. Sy salu ke emergency department... Kene cucuk masuk air... Kene masuk wad semalaman sbb hyperemesis gravidarum....(alahan teruk)... Saya salu MC sbb alahan teruk smpai salu geng² wad mengata.. (Tapi Ada aku kesah??? aku yg rase... Bukan hampa...hahaha)
•• Saya salu kene tangkap mengkarung sebab x cukup kalsium...alaaaa, kejang kaki tu.... Setiap malam sy menjerit pggil laki suruh tarik kaki... Haha.. Smpai dia kata, Awk ni Jgn la jerit mlm²..Kang ape plak org pk... Hahaha (ade aku kesah???)
•• seawal kandungan 5 bulan keluar stretch mark!!!! Byk!!! Hitam!!! Ya Allah..sgt stress.. Dr awal kehamilan sy sapu mcm²... Bio oil laa, myk Johnson laa.. Tapi ade jugak.. (Xdapat terima kenyataan).. N paling x best kesan stretch mark tu sy jd sgt gatallllll..... Tergaru² perut mcm monyet...hahaha
•• sy mudah letih, sakit pinggang...
•• sy alami keputihan yg teruk... (Sgt teruk smpai kene masuk pessari... Ok, Xnak cite byk bab ni)


2nd pregnant : 
•• alahan still ade.. Melepek jugak tp x seteruk yg 1st... Sy xpernah ke emergency department, xpernah masuk wad... & X PERNAH MC!!!
•• setakat ni dah 23 minggu, sy x pernah lagi kene tangkap mengkarung.. Kire mlm² xde la sy terjerit²... Hahaha
•• setakat ni masih xde stretch mark.... Xde lgsg.. Sy sapu minyak Johnson je..Hihi... So xde la tergaru² lagi mcm monyet..
•• sy lebih bertenaga of cozzzz
•• tiada langsung keputihan!!! Magic!!

Kisah Mareeya lebih kurang sama dengan kisah saya. Tapi kisah saya saya cerita pada entry yang lain lah nanti panjang sangat pula. Sekiranya anda berminat untuk membeli vitamin macam Mareeya ni boleh hubungi saya k. Wasalam

019-6609951
ID 866973
emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

Tuesday, August 25, 2015

#Cabaran31hari, Akhirnya sang gaji tiba juga.

Tuesday, August 25, 2015,7:17 AM |
Alhamdulillah akhirnya tiba juga sang gaji ni. Puas menunggu. Hampir2 2 bulan kot. Tak patut kerajaan buat macam ni tau. Ingat raya je pakai duit ke lepas raya tak pakai. Saya memang tak setuju langsung bila raya je gaji nak kene awal. Dah la awal gila.

Saya rasa bersyukur sangat dikala duit gaji tinggal ciput, allah bagi saya tetamu yang ingin menyewa homestay saya. Alhamdulillah. Tapi kesian lah kawan-kawan yang tiada side income. Xpe lah, kalau nak seribu daya kan. Boleh cari dari macam-macam sumber yang halal. Jual vitamin shaklee ni pun boleh jadi antara satu nya juga. Nak tau macam mana, boleh lah hubungi saya. ☺

Hanie 019-6609951
Dpinanghomestay.blogspot.com

Read More...

Friday, August 21, 2015

#Cabaran31hari, Cedera ringan akibat bermain bola

Friday, August 21, 2015,11:44 PM |
Assalammualaikum dan selamat malam.

Bersiaran dari atas katil jam 11:21 malam sambil menjaga anak yang cedera ringan tapi membuatkan mama risau. Masa saya dalam perjalanan pulang ke rumah, pengasuh talifon memberi tahu kepala anak saya berdarah akibat botol kaca jatuh atas kepalanya. Suaranya seakan cemas tapi dia kata ada luka sikit. Walaupun sikit bila dengar botol kaca memang lah risau. Saya tak bertanya banyak, saya cuma kata 'ok kak saya dah nak dekat sampai'.


Apabila tiba je kat rumah pengasuh, nampak abg haq ceria je, alhamdulillah, lega hati saya. Al-kisah rupanya-rupanya Abg Haq bermain dekat beranda rumah, ada beberapa botol hiasan yang diletakkan tinggi atas rak, bola melantun ke arah itu, lalu botol kaca jatuh atas kepala Abg Haq, botol tu tak pecah tapi kepalanya yang berdarah. walaupun koyak lebih kurang setengah inci tapi luka tu dalam. Kepalanya terkena bucu botol kaca empat segi. 

Apa yang merisaukan mama, pengasuh dah letak ubat gamat pada luka tapi bila beberapa jam selepas kejadian darah masih tak kering. Dulu masa tangan saya kene parang, mak saya letakkan serbuk kopi dan darah memang cepat kering. Tapi bila dicari-cari takda pula kopi serbuk halus dirumah, yang ada kopi uncang yang mana serbuknya tak berapa nak halus. 

Buntu saya dibuatnya. Akhirnya cari punya cari terjumpalah minyak gamat, Alhamdulillah, Sebelum Abg Haq tidur saya bersihkan darah, letak minyak gamat pada kapas dan balut kepalanya. Bila tengok macam dasyat sangat tapi cedera ringan je.


Dulu orang tua saya selalu marah kami main bola dalam rumah. Kini saya faham kenapa. Ruang yang terlalu kecil memang tak sesuai malah merbahaya. Selalu bila Abg Haq main bola dalam rumah, saya akan pesan, jangan sepak tinggi-tinggi. Tapi rasanya lepas ni sepak rendah pun tak boleh. Asal bola je kene main kat luar. Kalau main kereta kontrol ke barulah boleh main dalam rumah, 

Sebelum mengakhiri coretan pada malam ni saya ingin kongsikan 9 tanda anak kurang nutrisi. Lepas baca poster ni boleh cek pada anak masing-masing ye. Sekian wasalam.

Klik gambar untuk lebih jelas
Read More...

#Cabaran31hari, Hernia Dikalangan Kanak-Kanak

,1:29 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang semua.

Harini saya nak berkongsi sedikit mengenai hernia dikalangan kanak-kanak. Kenapa hernia ye? sebab anak saya bakal menjalani pembedahan untuk menutup bukaan kecil yang menyebabkan air atau usus nya terkeluar lalu jelas kelihatan pada telur (testis). 


Pada raya cina tahun 2015 iaitu awal tahun haritu, telurnya besar sebelah, mula-mula takda risau sangat tapi lama kelamaan ianya semakin membesar. Beliau kerap pegang sebab rasa tak selesa tapi bila mama tanya sakit atau tak? beliau kata tidak sakit. Bila telurnya besar sebelah, telur yang sebelah lagi semakin kecil dan menghilang.

Kami mencuba rawatan alternatif iaitu pergi berurut, keesokkan harinya ianya makin teruk, telurnya menjadi merah dan sakit. Dengan segera saya membawanya ke hospital. Doktor kata bahagian telur jangan diurut kerana takut mendatangkan bahaya. Kami diminta rujuk kepada pakar di Hospital Melaka. Akhirnya doktor memberi penerangan sama seperti penerangan artikel dibawah ini 

Pada bayi dan anak-anak, hernia merupakan keadaan bawaan sejak lahir (kongenital). Bonjolan hernia biasanya berisi cairan dan tidak semestinya hernia inguinal yang berisi bahagian usus.


Pakar bedah kanak-kanak di Pusat Rawatan Islam (Pusrawi), Kuala Lumpur, Dr. Ahmad Zulkiflee Laidin berkata, sesetengah bayi memang dilahirkan dengan beberapa bukaan kecil pada tubuh yang sepatutnya tertutup sebelum kelahirannya.


Tetapi pada sesetengah kes, keadaan tersebut tidak berlaku sedemikian, menyebabkan tisu-tisu berhampiran menembusi bukaan tersebut dan menjadi hernia. Kata beliau, hernia kanak-kanak lazimnya berlaku semasa terjadinya tekanan fizikal seperti menangis, menjerit, berlari atau batuk dan ia akan kembali mengecut kemudiannya.


Hernia jenis ini boleh ditutup dan selalunya tidak mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak. Cuma kadangkala, tisu-tisu boleh terjerut di dalam bukaan dan tidak boleh ditarik semula kepada kedudukannya yang asal. Artikel Penuh


Alhamdulillah dari penerangan doktor tersebut baru lega rasanya. Cuma kami diminta buat appoiment untuk hari pembedahan. Oleh sebab pembedahan yang akan dijalankan itu memerlukan pesakit dibius penuh, maka pesakit tidak boleh demam, batuk dan seleseme dalam tempoh 2 minggu. 

Al-kisah tarikh untuk buat pembedahan iaitu pada 3hb Sept 2015, tapi pada 20/8/2015 beliau batuk dan seleseme sikit. Terus upkan dos Chewable Vita C sebanyak 3 biji dan bagi Vita-lea For Kids sebagai multivitamin supaya antibodi lebih kuat. Anak saya apa lagi, suka je sebab dapat tamin lebih, biasanya saya beri sebiji vita c dan sebiji vitalea jew. 

Pada 28hb Ogos, kami akan jumpa lagi sekali pakar bius untuk tahu sama ada boleh buat pembedahan atau terpaksa ditangguhkan. Akhir kata, bukan tidak boleh kita mencuba rawatan alternatif tapi seelok-eloknya rujuk kepada pakar yang bertauliah terlebih dahulu untuk kesahihan. Bagi saya ini adalah pengajaran buat diri saya dan keluarga yang kononya nak cepat elok. Padahal sesuatu itu boleh mendatang bahaya kepada anak saya. 

Sekian, Wasalam. 

Read More...

Thursday, August 20, 2015

#Cabaran31hari, Vitamin untuk banyakkan susu ibu

Thursday, August 20, 2015,9:30 AM |
Assalammualaikum dan selamat pagi.

Anda sedang dilema kerana kurang susu ibu? tercari-cari penyelesaiannya. Haaa.. bangaimana nak banyakkan sus ibu ye. Saya nak kongsikan tips mudah iaitu minum banyak air putih, minum susu dan rajinkan pam/direct feeding serta ambil vitamin. InsyaAllah semua ini boleh membantu. 



Extra tips untuk yang membeli set ini daripada saya. Nanti hubungi saya k. Gambar diatas adalah set 3M (Making More Milk). Selain set ini membantu anda untukkan banyakkan susu ibu, set ini juga membantu badan anda menjadi lebih segar dan bertenaga serta bahagian keintiman anda lebih terjaga. Kalau cuba pasti jatuh cinta. Syaratnya kene konsisten dalam pengambilan vitamin ye.

Kepentingan Penyusuan Susu Ibu

Sekian, wasalam.

Hanie
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my

Order online --> SET IBU MENYUSU 3M

Untuk vitamin shaklee yang lain klik -->  VITAMIN SHAKLEE

Tutorial Cara Order Vitamin Secara Online

Read More...

#Cabaran31hari, Betul ke PetPet direka semula dengan keselesaan tambahan?

,2:37 AM |
Assalammualaikum

Saya adalah pengguna lampin pakai buang PetPet sejak anak sulung dan sekarang anak kedua saya yang berumur 1 tahun 10 bulan juga masih menggunakan PetPet. Sejak harga lampin pakai buang itu dari harga RM29.50 masa anak sulung iaitu tahun 2011 naik hingga ke RM34.50 pada tahun 2015(after GST) saya masih menggunakan lampin pakai buang PetPet kerana keselesaan anak saya dimana lampin tersebut tebal dan pengudaraan yang bagus. Anak saya jarang kene ruam apabila memakai lampin pakai buang Petpet. Dari segi harga PetPet yang semakin mahal, bagi saya keselesaan anak saya lebih penting. tapi......????


Tapi kenapa saya rasa PetPet mengecewakan saya?

Bagi mereka yang biasa menggunakan lampin pakai buang PetPet pasti mereka akan setuju dengan saya. Lampin terbaru ini nipis, memang berbeza dengan PetPet yang lama. Ianya mudah renyok, apa ye istilah yang sesuai digunakan.. emmm.. dilema pula.. apa-apa pun, dengan slogan "PetPet direka semula dengan keselesaan tambahan" saya rasa ianya benar-benar mengecewakan. Ianya seperti lampin pakai buang yang murah dan tak berbaloi dengan harga.

Kalau begini lah kualiti yang diberikan kepada kami pengguna setia bertahun-tahun lamanya. InsyaAllah saya akan berpaling tadah..... sejak terkena bulan lepas beli PetPet (Julai 2015), shopping bulan Ogos 2015 ini nampaknya akan pilih yang lain kot.

Bukan untuk menjatuhkan, ini adalah sekadar pendapat individu sahaja. Ini adalah hak pengguna untuk memilih. Argghhhh.. siapa ada stok lampin pakai buang PetPet lama boleh jual dengan saya.huhuhu...

Sekian, wasalam.
Read More...

Wednesday, August 19, 2015

#Cabaran31hari, Cara Mengatasi Penyakit Kaki, Tangan Dan Mulut (HFMD)

Wednesday, August 19, 2015,5:37 PM |
Harini saya nak berkongsi sedikit mengenai penyakit yang selalu hinggap pada anak-anak kecil iaitu penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD). Jom baca apa yang ada di dalam poster yg comel ini.
Klik untuk gambar lebih jelas

 Apabila sistem imunisasi badan anak-anak lemah, maka anak-anak mudah untuk terkena jangkitan HFMD ini. Oleh itu, selain mengajar anak supaya menjaga kebersihan diri, alternatif lain yang boleh diambil oleh ibu bapa adalah dengan pengambilan supplement untuk meningkatkan sistem imunisasi anak-anak. Antara supplement yang dapat membantu adalah seperti berikut :
 Chewable vit c. Memang sangat sesuai dan digalakkan ambil oleh kanak-kanak kerana seperti yang kita tahu pengambilan vitamin c akan dapat meningkatkan sistem imun badan.
Nutriferon juga adalah untuk menguatkan sistem imun tubuh. Klik link ini untuk info lanjut :
Performance Drink adalah satu minuman eloktrolit yang mengawal bendalir dalam tubuh kita. Sekiranya badan kekurangan bendalir, mudah untuk anak akan mula sakit tekak, batuk dan dikhuatiri melarat. Selain itu, apabila tubuh kita kurang air, badan kita akan merasa letih dan kurang bermaya. 
Mealshake adalah multivitamin dalam bentuk serbuk. Mealshake mengandungi 19 vitamin dan mineral yang diperlukan. Ianya jugak sumber terbaik untuk sumber fiber dan protein.

Dengan pengambilan keempat-empat vitamin ini, InsyaAllah kita dah bekalkan secukupnya vitamin-vitamin yang perlu untuk meningkatkan sitem imunisasi anak-anak kita. Justeru itu, sekiranya ada ibu bapa yang prihatin ingin mendapatkan vitamin untuk anak-anak boleh hubungi saya (019-6609951) untuk maklumat lanjut.

Untuk pembelian secara online untuk keempat-empat vitamin diatas boleh klik link ini :

Untuk vitamin-vitamin lain boleh klik sini :



Read More...

Monday, August 17, 2015

#Cabaran31hari, Rahsia Wanita Turun 20kg Selepas Bersalin

Monday, August 17, 2015,4:32 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang.

Topik 'kurus' dipilih pada petang ini kerana saya rasa berat badan saya telah naik sikit. Alhamdulillah mengikut seperti yang direncanakan. Saya nak gemuk sikit dari berat asal 46kg. Sangat kurus bagi saya yang ada 2 anak ni. Kalau capai 50kg tu dah sedap dipandang lah mengikut perkiraan saya.

Berbalik kepada rahsia nak turun berat badan. Saya nak kongsi rahsia saya, mudah je nak turun berkilo-kilo. Kacang putih je, cewah berlagak pula kan. Antaranya caranya adalah :
1. Kurangkan makan fast food.
2. Masak dirumah supaya mudah untuk mengagak garam, minyak dan sebagainya.
3. Makan secara kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit.
4. Jauhi air berkarbonat.
5. Minum lebih air putih.
6. Bersenam ringkas.

Belanja gambar sekeping
Sebenarnya banyak lagi, tapi kekurangan masa nak tulis ni. Apa kata kita tengok video wanita ini. Bagaimana beliau boleh turun 20kg selepas bersalin? Adakah sebab berat anak yang dikandung itu dah takda atau sebab makanan dalam pantang tak berapa sedap? Jom intai


Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.

Sebenarnya kurus dan disiplin amat berkait rapat. Bila berdisiplin semua pun boleh. Jadi, marilah kita tetapkan matlamat untuk mendapatkan berat badan yang seimbang supaya kita dapat menjalankan kerja seharian dengan mudah, nak beribadah pun tak tergangu, suami pun suka, badan pun sihat. Kalau nak tahu tips-tips atau rahsia kurus yang lebih lanjut boleh hubungi saya. InsyaAllah saya sedia membantu.

Hanie
ID 866973
019-6609951
WhatsApp/SMS
emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

#Cabaran31hari, Kempen Drug Free

,10:07 AM |
Assalammualaikum dan selamat pagi


Macam mana dengan pagi anda, monday bluess ker atau semangat berkobar-kobar nak kerja. Tepuk dada tanya otak, agak-agak banyak kerja, sila lah semangat sikit ye. Boleh ke macam tu??? Tanya diri anda. Kita dibayar gaji, kita memegang amanah, ada mood ke takda mood ke, tetap kene buat juga ye. Tahukah anda hari Isnin adalah hari Nabi kita dilahirkan. Satu anugerah lahir pada hari itu, takkan kita nak buat lembik je kan. Inilah yang memotivasikan saya sekiranya saya monday blues. InsyaAllah terus semangat nak kerja.



Group-group yang saya sertai iReach, Rich Family, Jutawan Shaklee sedang dalam kempen iaitu kempen Drug Free. Jalani hidup anda tanpa dadah. Paracetamol pun dalam katagori dadah juga ye. Kita beralih kepada vitamin semulajadi sahaja. 




Kenapa kene pilih vitamin semulajadi dari ubat yang dibekalkan (drug/dadah)?
Ianya adalah kerana kesan sampingan yang akan terjadi akibat tindakbalas daripada ubat(drug/dadah) tersebut. Contohnya saya ada seorang makcik yang mempunyai kencing manis dan darah tinggi. Beliau telah ambil ubat(dug/dadah) untuk mengatasi penyakit beliau pada usia 45 tahun. Lebih kurang 15 tahun kemudian beliau telah mendapat penyakit Alzheimer(Nyanyok). Bermula dengan lupa sikit-sikit dan kini semakin teruk. Doktor kata ianya adalah kerana faktor umur dan juga kesan pengambilan ubat(drug/dadah) yang terlalu lama.




Kisah tersebut saya ceritakan supaya kita jadikan ikhtibar dalam menjalani kehidupan seharian kita. Adalah lebih baik kita menjaga pemakanan kita daripada menderita sakit dihujung usia nanti. Pengambilan supplement adalah sebagai makanan tambahan supaya tubuh kita mendapat nutrisi yang cukupnya. 

Sekiranya anda ingin mendapatkan supplement untuk anda dan keluarga boleh hubungi saya di no. 019-6609951. InsyaAllah saya boleh membantu. 


Read More...

Sunday, August 16, 2015

#Cabaran31hari, Tips Mudah Rawat Demam Denggi

Sunday, August 16, 2015,9:57 PM |
Assalammualaikum dan selamat malam

Tak habis lagi nak berceloteh sikit pasal demam denggi kerana ada kenalan yang suspek denggi. Jadi takut pula jadinya ye. Kata seorang sahabat, kalau kita je yang jaga kebersihan tapi jiran buat dek je pun tak boleh. Nyamuk kan mengayau-ngayau, jadi bila jiran sebelah dok biar je air bertakung memang kita pun boleh kene juga lah. Jadi betul lah kata pepatah sepakat membawa berkat. Sama-sama lah kita semua menjaga kebersihan rumah kita.

Antara tips mudah untuk rawat demam denggi adalah dengan minum banyak air. Air sangat penting supaya darah kita tak menjadi terlalu pekat. Banyakkan minum air dan ada dengar orang lama-lama kata makan ketam. Tapi tak tahulah sejauh mana kebenarannya.

Tapi kebenaran yang pasti adalah ini!!!! Saya nak kongsi satu video ini. Harap-harap dapat membantu mereka-mereka yang memerlukan.


Nak Rawat Demam Denggi Tanpa Ubat? Ini Membantu... from iReach HD on Vimeo.

Kalau nak beli vitamin secara online klik sini --> ORDER VITAMIN ONLINE

Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau ingin membeli vitamin ataupun ingin menjadi ahli shaklee, jangan segan silu untuk hubungi saya di 019-6609951. InsyaAllah saya akan bantu.

Sekian sahaj celoteh malam ni. Nantikan entry selanjutnya esok k. Wasalam.

Read More...

Saturday, August 15, 2015

#Cabaran31hari, Sukanika Tabika Kemas Taman Bertam Malim

Saturday, August 15, 2015,5:28 PM |
Assalammualaikum dan selamat petang semua.

Harini saya nak abadikan cerita sukanika sekolah Abg Haq iaitu Tabika Kemas Taman Bertam Malim. Acara bermula pada pukul 8.30 pagi dengan sesi pendaftaran bagi ibubapa dan pelajar serta nama untuk cabutan bertuah.

Selepas itu, bermula lah sukan bagi pelajar tabika kemas ini. Acara pertama yang dijalankan iaitu namanya lari bawa aiskrim tapi bukan bawa aiskrim betul, ianya adalah lari sambil bawa kon yang diletakkan dengan bola. Seronok tengok anak2 bersungguh-sungguh berlari. 

Acara kedua adalah acara ayam bawa telur. Ianya adalah acara dimana pelajar-pelajar ini akan kepit bola dikelengkang dan dibawa sambil melompat. Pada pandangan saya acara ini tidak berapa sesuai untuk kanak-kanak kecil sebab mereka penat nak kepit bola sambil lompat, asyik2 bila terlepas. Bolanya besar pelajar semua kecik-kecik. Nampak anak-anak ni penat sangat. Ada yang tak nak lompat, mereka lari je. 


Acara ketiga adalah isi air dalam botol. Ha, part ni memang ramai yang teruja. Mereka akan berlari ke baldi ambik span celup air dan lari ke botol dan isi air. Bukan anak-anak je yang terjerit-jerit malah ibu bapa pun teruja. 


Acara ke empat adalah pecah belon. Seorang ketua akan dipilih untuk memecah belon dan dijarakan dari kumpulannya. Setiap ahli kumpulan akan diikat belon pada peha. Ahli kumpulan akan berlari ke ketua dan ketua akan pijak untuk pecahkan belon. Lepas belon pecah mereka akan berlari dan pas pada ahli kumpulan yang lain. Nampak mudah tapi payah belon nak pecah sebab ianya diikat tinggi. 


Itu sahaja 4 acara untuk anak-anak ini. Masa yang diambil adalah selama 1 jam 30 minit. Ada juga acara untuk ibu/bapa bergandingan dengan anak-anak iaitu isi air dalam botol sambil mata ibu/bapa diikat. Jadi anak-anak kene pimpin ibu/bapa ke baldi dan seterusnya ke botol. Saya dan Abg Haq ikut serta dan kami terpilih untuk pusingan kedua malangnya kami kalah. Tak pe lah syg, asalkan.Abg Haq enjoy. 

Sukanika ini diakhiri dengan sambutan Majlis Hari Raya kecil-kecilan(last day raya). Sekian. Wasalam

Read More...

Friday, August 14, 2015

#Cabaran31hari, Nyamuk Kebal Sebabkan Denggi Berleluasa

Friday, August 14, 2015,5:00 PM |
Dunia sekarang semakin menakutkan, penyakit deman denggi semakin berleluasa, SALAH SIAPA? entry ini ditulis bukannya ingin mencari kesalahan sesiapa sekadar ingatan untuk diri sendiri dan juga kawan-kawan.

Manusia dijangkiti kuman virus denggi melalui gigitan nyamuk. Virus denggi ini hidup dan berkembang biak di dalam air liur nyamuk. Ia memerlukan masa pengeraman selama 8 hingga 10 hari untuk berkembang biak dan terkumpul di dalam air liur nyamuk. Apabila nyamuk Aedes betina menggigit manusia atau haiwan ia akan memasukkan sekali virus denggi yang ada di dalam air liurnya ke dalam sistem aliran darah manusia. Apabila nyamuk aedes betina menghisap darah manusia yang mengandungi virus denggi ia akan melengkapi kitaran hidup virus tersebut dan menyebarkan kepada orang lain.

Klik untuk gambar lebih jelas
Kesimpulannya mudah sahaja, bersihkan kawasan sekitar rumah kita bagi menjaga keselamatan diri dan keluarga. Gunapakai Tips dalam poster diatas untuk mengelakkan daripada kene gigtan nyamuk aedes. 

Sekian, wasalam.

Read More...

#Cabaran31hari, Memantau Kerja-Kerja membuat cerun

,2:18 PM |
Cukup panas cuaca pada harini, rasa kulit menrenyam-renyam dek panas matahari. Macam manalah nanti panas akhirat kan, Ya Allah, takutnya. Sekarang saya memantau kerja-kerja 3 buah cerun di sekitar Daerah Alor Gajah. Dari satu tempat ke satu tempat. Berada dibawah panas tu perkara biasa bagi kami yang kerja sebagai kuli-kuli ni. Redha je la, saya yang memilih bidang ini, memang serasi dengan jiwa saya. Penat ke panas ke tetap kene tempuh dan kita kerja lillahita'ala. Yang penting niat sebagai ibadah, jadi kita tak lah dapat penat je malah kita dapat pahala. 

Tetiba je petang ni nak cerita pasal kerja saya pulak kan. hehehe sebab ni tengah kepenatan baru balik dari site. Nak tidur tak lelap pula jadi kita story mory lah kat blog. Jom tengok sikit kerja saya di site. 

Gambar dibawah ini adalah kerja-kerja membuat tembok penahan untuk mengelakkan dari cerun tersebut runtuh. Tembok penahan yang dibina ini adalah dari jenis "Rubber Pitching". Nampak macam mudahkan, hanya susun-susun batu sahaja tetapi tahukah anda dibawah batu itu ada asas konkrit yang diletakkan bersama besi, tujuannya adalah supaya tanah tersebut tidak mendap akibat batu-batu besar yang disusun di atasnya.
  

Gambar kedua ini pula adalah permulaan kerja untuk membina tembok penahan dari jenis "Rock Filling". Cerun ini adalah lebih tinggi dan keluasan cerun lebih lebar, jadi kaedah rock filling ini sesuai digunakan. Ianya lebih murah sedikit dan menjimatkan masa. 


Inilah sebahagian daripada kerja-kerja yang saya lakukan. Berada dibawa panas matahari menyebabkan kulit saya menjadi kering dan kerana kering itulah detiknya saya terjumpa vitamin shaklee. Saya mencari penyelesaian kepada masalah kulit saya. Alhamdulillah jumpa shaklee, Saya mula membeli vitamin shaklee, makan dan kesannya nampak dalam masa 3 minggu. Memang terasa syukur sangat. Dulu bahagian tepi mulut memang nampak ketara kekeringannya apabila saya memakai bedak. Tetapi setelah amalkan vitamin shaklee ianya totaly licin, tak kering dan tak mengelupas lagi walaupun asyik berjemu kat site. Alhamdulillah saya suka sangat. Rasanya banyak kali dah kongsi cerita ni tapi tetap nak cerita jugak. hehehehe. 


Masa pertama kali dulu saya beli set D iaitu ada Vitamin C, vitamin E dan B complex. Set D ni memang untuk kulit a.k.a set kecantikan. Sejak merasai keberkesanannya saya mula tambah vitamin-vitamin lain seperti ESP dan Alfalfa untuk masalah kulit dan keputihan. Keputusannya juga memberangsangkan. Sejak itu saya makin yakin dengan shaklee. 


Itulah kisah beberapa tahun lepas iaitu tahun 2012. Kini saya masih amalkan vitamin shaklee dan masih lagi berkongsi melalui blog ini. Kepada mereka yang ada masalah kulit dan ingin mencuba vitamin shaklee, boleh lah hubungi saya (hanie 019-6609951) untuk maklumat lanjut. InsyaAllah saya boleh membantu. 

Kalau yang ingin membeli vitamin shaklee secara online boleh klik ini, Vitamin Shaklee ataupun yang ingin membeli set kulit ini, klik SET D atau pun nak senang SMS/WhasApp je saya. 

Sekian sahaja celoteh saya pada harini. Wasalam. 


Read More...

Wednesday, August 12, 2015

#Cabaran31hari, Jamuan Hari Raya

Wednesday, August 12, 2015,4:49 PM |
Alhamdulillah syukur akhirnya saya dapat menghabiskan puasa 6 saya dan harini kiranya hari raya untuk saya. Oleh itu, sempana menyambut hari raya ini, saya buatkan jamuan kecil-kecilan untuk kawan-kawan satu opis. Terlaksana niat nak belanja kawan-kawan bila habis puasa ni. Semuanya berjalan dengan lancar.

Menu jamuan raya tadi adalah Nasi Lemak dan rendang, lepas tu ada biskut raya berserta jajan. Jom saya belanja satu gambar.



Ada kisah disebalik nasik lemak ni tau. Al-kisah niat dihati memang nak tempah awal nasi lemak ni, punya lah sibuk sampai tak sempat nak pergi. Nak dijadikan cerita, pukul 7.00 pagi tadi saya berjalan kaki pergi ke gerai sambil dalam hati sebut 'Ya Allah minta-minta Cik Julie buka" berulang-ulang kali sebut. Alhamdulillah buka tapi nasik lemak yang ada cukup untuk 15 orang sahaja. Masa dalam kereta risau takut-takut tak cukup. Dalam hati kata "Ya Allah minta-minta cukup" banyak kali sebut. Akhirnya cukup juga. Ramai staff pergi kursus makanya semua dapat makan. Alhamdulillah.... Allah sentiasa ada untuk saya. Syukur sangat-sangat. 

Sebelum mengakhir story mory pasal puasa dan raya saya ini, saya nak akhirinya dengan berkongsi sebuah poster yang sepatutnya saya kongsi masa bulan ramadan lagi tapi kesibukan melanda jadi saya kongsikan pada harini la ye. Sekian wasalam.

Klik untuk gambar lebih jelas



Read More...

#Cabaran31hari, 10 Tips Mudah Untuk Menangani Stress

,2:11 PM |
Assalammualaikum

Apa itu stress dan bagaimana untuk menanganinya?

Stress itu adalah satu tekanan. Stress ini kita rasakan apabila terlalu banyak benda/perkara yang perlu dilakukan. Kita merasa seolah-olah kita tidak mampu untuk menampungnya, kita rasa ianya seolah-olah diluar tahap kemampuan kita. Stress berkait rapat dengan sangkaan, perasaan dan tindakan kita.

Stress adakalanya baik dan adakalanya buruk. Stress/tekanan ini mampu menolak kita hingga menjadikkan kita seseorang yang lebih baik, adakalanya saya bermonolog sendiri "tak sangka aku boleh capai tahap macam ni", tapi ada kalanya kita rasa 'down' sangat. Sebab itu, pada harini saya ingin kongsikan 10 tips mudah bagaimana untuk kita menangani stress.

Jom lihat poster dibawah ini :


Klik untuk gambar lebih jelas

Bagi saya sebagai seorang muslim, cara paling bagus untuk menangani stress ini adalah dengan mendekatkan diri dengan Allah. Bila ada masalah ambil wuduk, solat dan doa, mengadulah sepuas-puasnya, menangislah sehabis-habisnya pada yang Maha Esa. InsyaAllah memang lega rasa hati ni. Memang akan  rasa hilang stress itu.

Tips no 10 juga memberi impak besar kepada saya iaitu bersikap positif dan bersangka baik. Memang masa tu kita stress tapi segala-galanya yang berlaku ada hikmat disebaliknya. Jadi tenang dan sabar serta sibukkan diri dengan perkara-perkara yang kita suka dan mendatangkan faedah. InsyaAllah kita akan lebih tenang.



Cara Muhasabah Diri Agar Kekal Positif from iReach HD on Vimeo.

Video diatas adalah dari seorang daripada Master dalam Shaklee yang saya sangat kagum dan hormat. Beliau ada mempunyai seorang anak OKU dan beliau juga merupakan seorang suri rumah tangga. Beliau berjaya mengukir kejayaan dengan shaklee sambil menguruskan keluarganya. 

Ingin mengenalinya dengan lebih dekat lagi ataupun inginkan tips-tips kejayaan daripada beliau. Boleh hubungi saya (019-6609951) untuk maklumat lanjut ataupun ingin mendaftar ahli Shaklee. Cerita-cerita daripada beliau memang sangat memberi inspirasi kepada saya dalam menguruskan anak-anak. Semua ini dikongsikan dalam group iReach iaitu group di bawah naugan beliau. Yang pasti untuk ahli shaklee sahaja. peaceee.. wink wink :)

Read More...

Tuesday, August 11, 2015

#Cabaran31hari, Hari Terakhir Bepuasa 6 Di Aidilfitri

Tuesday, August 11, 2015,5:50 AM |
Assalammualaikum dan selamat pagi

Alhamdulillah harini hari yang ke 6 saya berpuasa di hari raya aidilfitri tahun 2015 ini.  Tak sangka saya akan berpuasa 6 pada tahun ni. Tiba-tiba bila dalam radio bercerita pasal fadhilat berpuasa 6 tu terus saya terdetik dan bermonolog sebegini 'eh, aku nak puasa 6 lah, selain dapat fadhilat berpuasa sepertimana berpuasa setahun dapat jugak aku ganti puasa'. Alhamdulillah syukur sangat, semoga harini berjalan dengan lancar. 

Sebenarnya puasa enam hari ini mempunyai beberapa hikmah yang tertentu dari sudut kesihatan manusia itu sendiri. Puasa selama sebulan penuh di bulan Ramadhan antaranya menyebabkan sistem percernaan di dalam badan berehat seketika di waktu siang selama sebulan. Kedatangan bulan Syawal pula menyebabkan seolah-olah ia mengalami kejutan dengan diberikan tugas mencerna pelbagai makanan pada hari raya dan hari-hari selepasnya. Oleh kerana itulah, puasa enam ini memberikan ruang kembali kepada sistem pencernaan badan untuk berehat dan bertugas secara beransur-ansur untuk kebaikan jasmani manusia itu sendiri. -Abu Anas Madani-
Harini saya sahur makan nasi berlaukkan sambal sotong, baki lauk waktu berbuka semalam dan semestinya kawan baik saya yang memberi tenaga kepada saya sepanjang hari berpuasa iaitu minuman fav ESP. Harini saya buat ESP plain sahaja.


Sambal sotong dan ayam kunyit oleh Hanie

Akhir kata, saya ingin kongsikan video yang best ni. Jom tengok


Rahsia Menyusu Puasa Di Bulan Ramadhan from iReach HD on Vimeo.

Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau ingin membuat pembelian boleh hubungi saya, Hanie di nombor 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my ataupun yang ingin menmbeli secara online boleh klik Link di bawah ini ye.


Order Online Vitamin Shaklee


Tutorial Cara Order Vitamin Shaklee Online



Read More...

Monday, August 10, 2015

#Cabaran31hari, Cara Cegah Jangkitan Kencing Tikus

Monday, August 10, 2015,11:00 AM |
Mula-mula saya kenali penyakit Kencing Tikus ini dari berita dalam tv yang selalu nya berkaitan dengan tempat mandi manda seperti air terjun. Asal sakit je, diselidik rupa-rupanya ada mandi di kawasan air terjun. Sejak-sejak tu memang terset pula dalam minda takut untuk ke kawasan seperti itu. Namun anda semua jangan silap, sekarang ni bukan setakat dikawasan air terjun sahaja, malah ini ada dimana-mana sahaja. Untuk lebih faham secara ringkas, jom kita lihat poster ini.




Klik gambar untuk lebih jelas

Petikan dari aktikal upm.edu.my mengenai penyait kencing tikus,

Menurut WHO, 23 peratus daripada 500,000 pesakit itu meninggal dunia akibat penyakit kencing tikus setiap tahun. Bakteria leptospirosis dibawa oleh tikus, ternakan, anjing dan khinzir dan ia berlipatganda dalam buah pinggang binatang-binatang itu sebelum dikeluarkan melalui air kencing lalu mencemari persekitaran.

Apa yang amat membimbangkan adalah ujian dijalankan oleh saintis-saintis UPM terhadap tikus-tikus dijumpai di Kuala Lumpur mendapati rodensia itu dijangkiti bakteria leptospirosisKejadian serangan leptospirosis terhadap haiwan yang mempunyai kepentingan ekonomi di Malaysia adalah tinggi dan amat membimbangkan kerana ia menyebabkan pengguguran, kemandulan, pengeluaran susu yang rendah dan anak lembu menjadi lemah. 

Kesimpulannya, marilah kita sama-sama menjaga kebersihan kawasan rumah, tempat kerja dan kawasan sekitar kita supaya tida menjadi tempat pembiakan dan pemyebaran virus kencing tikus ini. Mencegah adalah lebih elok dari mengubati. Sekian, wasalam

Read More...

#Cabaran31hari, sahur dengan roti telur cheese

,5:47 AM |
Assalammualaikum dan selamat pagi.

Bersiaran dari rumah pada jam 5.53 a.m. Harini menu sahur wastern sikit iaitu roti telor cheese, agak berselera sikit sahur harini ye sebab jarang-jarang buat roti telur ni. Cheese ada dalam freezer, jadi sagat la sikit, bertambah-tambah kesedapannya, al-maklumlah pencinta cheese. hehehehe


Harini selain Roti Telur Cheese, macam biasa minuman fav saya mesti ada iaitu ESP yang dicampurkan dengan bijirin nestum. Memang perut terasa kenyang, penuh... Alhamdulillah. Anda nak tahu kenapa saya suka minum ESP. Jom lihat poster ini ye. 


Ingin tahu lebih lanjut mengenai ESP ini. Boleh hubungi saya menerusi WhatsApp di talian 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

KLIK SINI HOMESTAY DI MELAKA

Read More...