Thursday, November 13, 2014

Panduan nutrisi untuk ibu hamil elak komplikasi ketika bersalin

Nutrisi adalah zat yang diperlukan oleh badan untuk tumbuh dan berkembang dengan baik mengikut fungsinya. Nutrisi diperlukan bagi membentuk sel-sel baru serta memperbaiki sel-sel yang rosak. Kecukupan nutrisi dalam badan juga dapat membantu menjaga keseimbangan metabolisma tubuh. 

Doktor : Tahniah, awak disahkan hamil 3 minggu. 

Apabila ibu disahklan hamil, kita akan dinasihatkan mengambil makanan seimbang dan juga vitamin. Adakah pemakanan seharian kita tidak dapat menampung nutrisi dalam badan? Pada pendapat saya YA, kerana ibu hamil memerlukan lebih nutrisi untuk menampung juga keperluan bayi yang dikandung. Disini saya ingin kongsikan panduan nutrisi ibu hamil untuk mengelakkan komplikasi ketika bersalin: 

1. Pengambilan asid folic sebanyak 400 mcg semasa diawal kelahiran dan boleh diteruskan sehingga bersalin. Kekurangan pengambilan asid folic boleh menyebabkan bayi mendapat kecacatan pada sistem sarafnya (kacacatan tiub nuaral). 

2. Menjaga paras sel darah merah iaitu bacaan hb yang normal adalah (12 hingga 15mg/dl). Sekiranya hb anda dibawah paras yang dinyatakan dikhuatiri akan menyebabkan kuguguran atau kelahiran pra matang. Zat besi adalah nutrisi yang dapat membantu anda mengekalkan hb dalam keadaan normal. 


3. Kalsium seperti yang kita semua sedia maklum tentang keperluannya dan menjadi lebih penting ketika ibu sedang hamil kerana kalsium diperlukan untuk pembentukkan tulang bayi dalam kandungan. sakit gigi antara petanda awal ibu hamil kurang kalsium.

4. Ibu hamil juga boleh mengambil vitamin c untuk meninggkatkan lagi sistem imunisasi badan semasa kehamilan. Bayangkanlah dengan perut membesar, asyik kene batuk-batuk je... pehh memang sakit la perut (bahagian ari-ari) kita tu. 

Oleh itu, bagi ibu hamil jaga pemakanan dan konsistan dalam pengambilan vitamin untuk mengelakkan kompilasi ketika bersalin nanti. Sekiranya anda inginkan lebih panduan dan tips menarik dari saya (ibu beranak dua ini) jom hubungi saya personally. 

ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my 

No comments:

Post a Comment