Thursday, July 3, 2014

Makanan terbaik untuk kanak-kanak yang berpuasa

Thursday, July 3, 2014,7:30 AM |
Makanan memberi kita tenaga sepanjang hari. Oleh itu, makanan yang hendak diberikan kepada kanak-kanak yang berpuasa haruslah dititik beratkan bagi membolehkan kanak-kanak itu melakukan aktiviti harian mereka. Walaubagaimanapun kita boleh melatih anak mengikut kemampuan mereka. Jom ikuti sedikit coretan mengenai makanan terbaik bagi si manja anda. 

- Makanan seimbang
Makanan seimbang yang lengkap  dapat memberikan tenaga kepada si kecil yang berpuasa. Buah-buahan dan sayur-sayuran perlu ditambah dalam setiap hidangan untuk melengkapkan khasiat dan memberi tenaga kepada mereka yang berpuasa. Pilih buah-buahan dan sayur-sayuran segar bagi memastikan mereka mendapat khasiat sepenuhnya untuk keperluan badan mereka sepanjang berpuasa.

- Makanan berserat
Pengambilan serat ketika berpuasa sangat penting kerana ia membuatkan anda lambat lapar. Ia juga baik untuk penghadaman. Serat larut yang terdapat dalam buah-buahan dan kekacang menggalakkan penyerapan zat daripada makanan ke dalam tubuh. Manakala, serat tidak larut di dalam bijirin dan sayur-sayuran pula  memastikan salur pencernaan bebas daripada sebarang halangan. Serat jenis ini turut menyerap air yang dapat membantu anak anda cepat kenyang. Yang penting pastikan menu makanan mereka adalah makanan kaya serat ketika berbuka dan bersahur.

- Protein dan kalsium
Daging, ikan, ayam, kekacang, susu atau produk tenusu adalah sumber protein penting untuk tumbesaran anak anda sekali gus merupakan sumber untuk protein dan kalsium yang dapat membantu mereka mendapat khasiat dan tenaga secukupnya ketika berpuasa. Berikan susu ketika sahur dan hidangkan ayam goreng kegemaran mereka ketika berbuka pasti merka cukup bertenaga sepanjang hari-hari berpuasa.- Karbohidrat
Nasi adalah makanan ruji yang tinggi karbohidrat. Ia dapat memberi tenaga kepada si kecil anda yang berpuasa. Namun jika mereka tidak gemar makan nasi, gantikan dengan makanan jenis yang sama berdasarkan piramid makanan seperti mi, mihun, pasta, roti dan bijirin.

Vitamin untuk kanak-kanak lebih pintar 
- Kurma
Kurma sememangnya terkenal sebagai buah-buahan yang tinggi kandungan gula dan mudah ditukarkan menjadi tenaga segera. Jadi. Ia sangat baik untuk diambil setiap hari agar mampu membekalkan tenaga mencukupi  sepanjang hari. Malah amalan sunnah Rasulullah SAW turut menganjurkan kita untuk berbuka puasa dengan kurma terlebih dahulu sebelum menjamah makanan yang lainnya. Selain daripada tenaga segera yang dihasilkan, kurma juga mngandungi pelbagai jenis vitamin seperti vitamin A, vitamin B, riboflavin, tiamin, zat besi dan serat yang ternyata baik dalam mengekalkan keperluan zat pemakanan sepanjang bulan puasa.

- Minum air kosong
Kanak-kanak amat mudah mengalami dehidrasi berbanding golongan dewasa. Oleh kerana itulah, selain daripada memberinya makanan berkhasiat, anda perlu menggalakkan  dia untuk minum lebih air kosong berbanding minuman-minuman yang lainnya. Pengambilan air kosong dalam jumlah yang mencukupi turut membantu dirinya menyingkirkan toksin yang terhasil di dalam tubuh.

Sumber : pama

Anda juga boleh memberikan memilih milk shake untuk dicampur dalam minuman untuk anak anda supaya anak mendapat nutrisi yang lengkap walaupun di bulan puasa. Mealshake adalah multivitamin berperisa vanilla.. hebat.. terasa seperti makan aiskrim pula ye.. 

Berminat untuk mendapatkan mealshake atau vitamin shaklee yang lain boleh segera hubungi saya untuk mendapatkannya.

Klik sini untuk belian terus ke shaklee : Milk Shake Shaklee

Hanie
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Saya adalah pengedar sah shaklee yang berada di Melaka.