Thursday, May 15, 2014

Tips atasi sembelit untuk anak kecil

Thursday, May 15, 2014,9:06 AM |
Sembelit adalah satu kesukaran untuk membuang air besar. Biasanya anak yang mengalami sembelit hanya membuang air besar 2 hingga 3 kali seminggu. Alhamdulillah Abg Haq tiap-tiap hari buang air besar kadang-kadang pagi sekali petang sekali. Bagus sungguh lah. Tak sanggup nak tengok dia menangis semata-mata menahan pedih sembelit ni macam sesetengah anak kecil lain.

Rawatan Resdung 

Banyak fatkor yang membuatkan anak mengalami sembelit antaranya susu yang diminum anak kurang serat ataupun dibuat terlalu pekat, kurang minum air putih/masak, makan makanan ringan secara berlebihan dan lain-lain. Sedikit tips untuk atasi masalah anak sembelit adalah :
1. Mengurangkan satu sudu susu dalam bancuhan susunya.
2. Banyakkan beri anak minum air putih tak kiralah lepas makan ataupun bermain.
3. Berikan anak minum jus (tak perlu tapis)
4. Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran
5. Lebihkan makan makanan yang tinggi serat contohnya sayur bayam, buah prune, oat, kekacang dan lain-lain.
6. Biarkan anak melakukan aktiviti bebas(bermain) yang mengeluarkan peluh. 

Ada cara lain untuk membantu anak untuk mengatasi sembelit adalah dengan mengambil makanan tambahan seperti Mealshake Shaklee yang sangat sesuai untuk diambil oleh kanak-kanak yang berumur seawal satu tahun. Seperti yang saya berikan kepada Abg Haq. Rasanya yang sedap seperti askim vanilla membuatkan abg haq memanggilnya susu sedap. "Mama abg nak susu sedap" hihihi

Mealshake Shaklee adalah satu minuman yang kaya dengan serat larut untuk membantu membuang sisa buangan dari perut dan usus. Mealshake juga merupakan multivitamin dalam bentuk serbuk yang mengandungi anti-oksida (A,C,E, ZINC, SELENIUM) VITAMIN B, ASID FOLIK, BIOTIN dan banyak lagi. Sebenarnya Mealshake Shaklee menyediakan 24 jenis vitamin, mineral dan zat perlu.

Berikut adalah testimoni dari ibu yang memberi anaknya untuk mengatasi sembelit selain menaikkan selera makan. Jom layan..... :)


Mealsahke Shaklee RM113.75 
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Mealshake Shaklee, boleh segera hubungi saya di 019-6609951 ataupun email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Saya adalah pengedar sah shaklee yang berada di Melaka. Penghantaran sehingga ke rumah dikawasan Cheng, Klebang Besar, Malim dan banyak lagi. CALL NOW!!!!!!