Thursday, April 10, 2014

Aneurysm Aorta Abdomen (Abdominal Aortic Aneurysm)

Thursday, April 10, 2014,9:43 AM |
 Aneurysm merupakan pembengkakan salur darah yang mana perkataan ini diambil dari perkataan Greek 'aneurysma yang bermaksud pelebaran.

Aneurisme boleh berlaku di mana sahaja di dalam badan, tetapi dua tempat yang paling biasa bagi mereka untuk membentuk dalam aorta abdomen dan otak.

Sebab yang tepat yang menyebabkan dinding saluran darah lemah adalah tidak jelas, walaupunbagaimanapun pengerasan arteri, merokok dan tekanan darah tinggi dianggap meningkatkan risiko aneurysm.
 
 
Aorta abdomen adalah saluran darah yang terbesar di dalam badan. Ia adalah lebih kurang lebar hos taman. Ia mengangkut darah yang kaya dengan oksigen dari jantung ke seluruh badan. Aorta  berjalan dalam garis lurus ke bawah dari hati, melalui dada dan abdomen sebelum bercabang keluar ke rangkaian saluran darah yang lebih kecil.

Untuk lebih senang faham, rujuk gambar dibawah.


Dalam kebanyakan kes, aneurisme aortic di bahagian abdomen menyebabkan tiada tanda-tanda ketara dan tidak menimbulkan ancaman serius kepada kesihatan.
 
Pembedahan pencegahan sering disyorkan untuk aneurisme aortic abdomen yang lebih besar daripada 5.5cm untuk mengelakkan ianya pecah. Ini biasanya dilakukan dengan pembedahan untuk menggantikan bahagian yang lemah saluran darah dengan sekeping tiub sintetik.

Risiko lebih besar kepada lelaki terutamanya yang berumur 65 tahun ke atas dan nisbah lelaki yang menghidap AAA ini adalah 1:25.

Cara terbaik untuk mengelakkan mendapat aneurisme, atau mengurangkan risiko aneurisme berkembang lebih besar dan mungkin pecah,  untuk mengelakkan sebarang aktiviti yang boleh merosakkan saluran darah anda adalah seperti:
    - merokok
   -  makan makanan yang tinggi lemak
    - tidak bersenam secara tetap
    - berat badan berlebihan atau obesiti
 
Vitamin shaklee yang dapat membantu untuk pesakit ini antaranya adalah :
 
Omega guard - untuk mencegah penyakit salur darah dimana asid lemak omega 3 dapat melincirkan saluran darah dan mengurangkan paras kolestrol untuk mengelakan pengerasan pada arteri. (RM136.00 untuk 90Biji)

CoQHealth Plus - mengandungi kesemua proprietari semulajadi daripada campuran 28mg CoQ10 dengan Vitamin E dan ekstrak Teh Hijau untuk  melindungi arteri sihat terhadap pengoksidaan LDL dan meningkatkan peredaran darah. ( RM124.00 untuk 30Biji)
 
Ostematrix  - Kalsium, magnesium, vit d, zinc, kuprum dan boron. Selain untuk menguatkan tulang, kalsium membantu sel menyerap nutrient dan merangsang detofikasi untuk mengelakan toksin terkumpul dalam badan. (RM61.00 untuk 120Biji)

Boleh juga ambil Shaklee Collagen Powder (RM298.00 untuk 12 Sachet) untuk mengukuhkan dan membaiki dinding salur darah. 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin shaklee boleh segera hubungi saya di 019-660 9951 atau email di 2my_2912@yahoo.com.my

Saya adalah pengedar sah shaklee yang berada di Melaka dan sekitarnya.