Monday, March 31, 2014

Kolostrum, Susu ibu dan bayi

Monday, March 31, 2014,2:00 PM |


Hai mama hai mommy hai mak hai ibu, hai hai hai... untuk para ibu muda yang baru pertama kali ingin melahirkan, nah, ini dia beberapa istilah yang perlu kita tahu sebagai panduan untuk kita menyusukan bayi kita nanti.  

Kolostrum adalah cecair kekuningan tebal yang mengandungi antibodi untuk membantu melindungi bayi yang baru daripada jangkitan. Cecair berharga ini akan menyuburkan bayi sehingga susu mula masuk. Kolostrum mempunyai lebih protein, tetapi kurang karbohidrat dan lemak daripada susu ibu yang matang. Ia mudah dihadam dan mempunyai jumlah yang tepat nutrien bagi keperluan bayi dalam beberapa hari pertama selepas kelahiran.Jadi para ibu jangan risau mengenai ketiadaan susu pada awal kelahiran kerana susu yang kita hasilkan sememangnya cukup untuk bayi anda. Hanya beberapa titik susu kolostrum sudah mampu mengenyangkan bayi tersebut. 


Tahukah anda perut bayi semasa dilahirkan hanya sebesar biji guli?


Kira-kira 48 jam ( 2 hari ) selepas kelahiran, susu akan berubah daripada menjadi kolostrum kepada susu peralihan. Jumlah susu biasanya bermula untuk meningkatkan perlahan-lahan. Masa yang diambil bagi susu peralihan untuk mula muncul selepas kelahiran adalah berkaitan rapat dengan jumlah rangsangan puting yang telah diterima dalam tempoh 24 hingga 48 jam. Kuantiti susu yang sedikit adalah normal dan usahakan untuk kerap menyusukan anak supaya puting kita dirangsang seterusnya melancarkan pengaliran susu ibu untuk keluar dengan lebih banyak.


Susu matang (matured milk) adalah susu akhir yang dihasilkan. 90% adalah air, yang adalah perlu untuk mengekalkan penghidratan bayi. Yang lain 10% terdiri daripada karbohidrat, protein, dan lemak yang diperlukan untuk pertumbuhan dan tenaga.Terdapat dua jenis matured milk iaitu :-

Foremilk: Mengandungi air, vitamin, dan protein. Jenis susu ini akan keluar diawal semasa kita menyusu.

Hind-milk: Jenis ini susu ini akan didapati selepas foremilk dan mengandungi tahap yang lebih tinggi lemak, dan adalah perlu bagi berat badan.


Semoga info ini dapat membantu para ibu diluar sana ye. terima kasih. Wasalam 

Kelebihan dan fadhilat menyusukan anak