Wednesday, February 5, 2014

Testimoni : anemia semasa hamil

Wednesday, February 5, 2014,10:56 AM |
Anemia adalah satu penyakit yang kekurangan zat besi.

Dianggarkan wanita memerlukan kira-kira 50 peratus lebih banyak zat besi ketika hamil iaitu pertambahan jumlah daripada 15mg/dl kepada 27mg/dl sehari.

“Zat besi adalah komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan untuk memastikan kelangsungan hidup.

“Oleh itu, wanita yang menghadapi risiko anemia perlu merancang dan menjaga diri ketika hamil serta selepas melahirkan anak dengan mengawasi kandungan darah mereka. 


Menyusu badan walau dimana sahaja - Penang Hill

“Dalam kebanyakan kes, doktor mengesyorkan pil zat besi tambahan untuk merawat anemia. Pilih rumusan besi yang boleh diterima oleh badan kerana ia penting untuk memulihkan kekurangan hemoglobin dan mengoptimumkan penyerapan zat besi, membantu wanita menangani anemia semasa hamil dan juga mengurangkan kesan sampingan seperti sembelit. 

“Wanita yang menghadapi risiko anemia juga boleh mempertimbangkan pilihan zat besi tambahan dengan salutan perasa untuk melindungi rasa logam,” katanya.

Selain itu, bagi meningkatkan keberkesanan terapi zat besi, ibu disyorkan mengambil zat besi, folat, kuprum dan zink tambahan bersama makanan untuk mengurangkan kesan rencatan. 


Sumber : hmetro


TESTIMONI IBU HAMIL
Mar LianaSHAKLEE GBS
Assalamualaikum..sy nk kongsi testimoni sy sendiri..
Happy sgt bile dpt thu sy pregnant pd dec11..tp down sikit bile g buat buku merah & check up kli pertama nurse da cop ANEMIA kt buku tu..sedih & risau..apatah lg vit yg klinik bg semuanye x tertelan dek tekak ni..tp pas amik vita-lea iron formula..alhamdulillah..tiada lg kemunculan si ANEMIA sehinggalah sy selamat bersalin pd ogos12..


Sekiranya anda mencari-cari pil untuk tambah darah, boleh mencuba Vita-lea iron formula dari shaklee.
Hubungi saya segera di 019-6609951 / emy_2912@yahoo.com.my