Thursday, January 2, 2014

Kolesterol tinggi, lemak tepu

Thursday, January 2, 2014,12:18 AM |
Bila sebut pasal kolesterol mestilah ianya berkaitan dengan lemak, yang menakutkan lemak tepu yang melekat kat badan dan akhirnya kita menjadi gemuk. Oh tidak… tapi jangan ingat orang gemuk je yang kolesterol tinggi tau, orang kurus pun ada juga. 
Seperti yang kita tahu kolesterol tinggi disebabkan kita banyak sangat makan makanan yang mengandungi lemak, makanan kesukaanku masak lomak cili api, makanan yang berminyak, kurang makan sayur, kurang minum air masak, tu semua penyumbang kolesterol tinggi. 

Selain itu kurangnya bersenam dan gaya hidup yang salah. Alahai macam kene batang hidung sendiri je. Hahaha.. tapi saya sedang memperbetulkan gaya hidup saya supaya lebih sihat. Memperbetulkan pola pemakanan saya dan lebihkan aktiviti yang mengeluarkan peluh.

Ada kolestrol baik ada kolestrol jahat tapi harini kita fokuskan pada kolestrol jahat ye, yang baik tu kita cerita lain kali la.

2 faktor penting kolesterol semakin tinggi adalah :

1. Faktor yang tidak dapat dikontrol
-Keturunan : apabila ada keluarga yang berkolesterol tinggi, maka besar kemungkinannya anak memiliki bakat untuk mempunyai kolesterol yang tinggi, risiko adanya suatu gangguan kesihatan biasa 6 kali lebih besar menimpa anak dibanding orang tua.
-Usia : Setelah usia 20, kolesterol cenderung meningkat. Pada lelaki, kolesterol akan mudah naik setelah umur 50 tahun. pada wanita, kolesterol akan mudah untuk naik setelah menopause.

2. Faktor yang dapat dikontrol
- Makanan telalu banyak lemak/minyak
- Berat badan berlebihan
- Kurang bersenam
- Merokok
- gaya hidup yang tidak sihat
- Stress
- Diabetes
- Minum kopi berlebihan
- Diet yang salah
- Obesiti

Cara mengatasi penyakit kolesterol tinggi

->> Berhenti merokok
->> Hindari minuman alkohol secara berlebihan
->> Bersenam secara teratur untuk meningkatkan kadar HDL dan trigliserida- Jalani gaya hidup sihat dengan diet rendah lemak dan kolesterol
->> Tingkatkan konsumsi karbohidrat kompleks, buah dan sayur-sayuran
->> Lebihkan makan makanan berserat yang diketahui dapat mengurangi penyerapan lemak di usus halus, sehingga memicu terjadinya penurunan kadar lemak dalam darah.
->>Minyak ikan yang mengandung asam lemak omega 3 dalam dapat menurunkan kadar kolesterol darah


Sumber : Kolesteroltinggi.net
 
Bagaimana vitamin shaklee mampu membantu anda untuk mengelakkan kolestrol tinggi : 
1. Alfalfa & Herb-lax – berfungsi sebagai fiber di dalam usus (yang diperlukan) yang akan bergabung dengan kolesterol, air dan mineral berlebihan dan dikeluarkan sebagai najis.
2. Garlic – Garlic merendahkan kadar kolesterol dan tekanan darah
3. Omega Guard – Membakar lemak. Omega dapat membantu membakar lemak (plak) yang sudah melekat tu.
4. Lecithin – Mengelmusi lemak. Maknanya lemak tu tak akan menjadi seperti plak dalam gambar tu kerana ia akan melekat pada lecithin dan seterusnya akan dikeluarkan sebagai najis.
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin Shaklee sebagai makanan tambahan anda, boleh hubungi hanie di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951 / FB Fanpage : rujukvitaminku