Wednesday, December 31, 2014

Abg haq sekolah di Tadika Kemas, Melaka

Wednesday, December 31, 2014,1:46 PM |
Percaturan Maha Esa cukup indah. Muhammad Haq Uqasha akan mula bersekolah seawal usia 3 tahun 4 bulan . Berita yang mama terima lewat pukul 11 malam (30/12/2014) dengan mesej berbunyi sukacita dimaklumkan blablabala... Alhamdulillah.

Ramai yang mohon, abg haq yang dapat.. Syarat wajib masuk ke tadika kemas adalah pandai menguruskan diri sendiri contohnya makan sendiri, ke tandas dan cebok sendiri. Itu mama tak risau, memang abg haq pandai buat sendiri. Tapi yang mama risaukan abg haq berebut kale/pensil, abg haq kalau mood tak baik, pantang orang usik barang pasti dia mengamok dan menjerit. Mama harap-harap abg haq cepat menyesuaikan diri di Tadika Kemas tu. Bukan sahaja untuk belajar A B C tetapi juga untuk belajar mengawal emosi, tingkah laku dan akhlak yang baik. 

Cerita serangan asma dikalangan kanak-kanak

Perasaan saya amat gembira sekali, abg haq pun teruja nak ke sekolah. Bila suruh tulis buku selalu kata, abg haq nak sekolah kene tulis buku, nanti cikgu nak tengok. Padahal tika tu usianya 2 tahun. Sekejap je masa berlalu. Moga fasa persekolahan abg haq sentiasa berjalan dengan lancar dan mudah. Amin.


Gambar terbaru buah hati mama yang nak masuk sekolah. Abg haq dah hafal doa makan, 123, pandai nyanyi lagu air pasang dalam, bapaku pulang dari kota, burung kakak tua, dsbg. Abg haq memang anak yang aktif dan bijak. Abg haq suka nasi lemak, ayam goreng drumstik, aiskrim, gula-gula dan juga vitamin2 dia tu. Memang selalu ingat nak makan vitamin, kadang-kadang dengan neneknya siap tambah sebiji lagi "nenek, mama kata boleh makan 2"..tah bila mama cakap pun tak tau la, pandai-pandai je.

Klik sini untuk vitamin kegemaran abg haq. Nantikan celoteh hanie di entry seterusnya k. Wasalam. 
Read More...

Tuesday, December 30, 2014

Harga paling murah set cantik shaklee

Tuesday, December 30, 2014,5:21 PM |
Biasanya kita tertunggu bilalah nak promosi beli 6 percuma 1 kan, jadi dapat lah murah satu set cantik shaklee ni, tapi hujung tahun ini yang paling hebat, 2 vitamin dalam set cantik ni ada promosi beli 6 percuma 1, jadi berganda-ganda lah murahnya. 


Kalau nak dikira harga retail vitamin E RM149.00 dan vitamin C RM92.50 dan B complex RM53.75. Harga promosi beli 6 percuma 1 Vitamin E RM127.70 dan vitamin C RM79.30. Kan dah kira jimat tu. Kalau ahli lagi gila jimat. So siapa yang suka jimat-jimat tu jom jadi ahli dan anda akan dapat penjimatan sampai bila-bila. Ingat tu, sampai bila-bila sebab keahlian adalah seumur hidup tau. 

Ingin tahu lebih lanjut boleh hubungi hanie di 019-6609951 (SMS/WhatApps) atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my. Boleh kita berborak panjang yek.
Read More...

Monday, December 29, 2014

Pendedahan taktik kotor MLM ajak orang jadi ahli

Monday, December 29, 2014,12:23 PM |
Al-kisah pengedar MLM sebuah syarikat yang menggunakan taktik kotor untuk ajak bertemu dan kemudian panggil geng (upline) untuk terangkan bonus itu ini yang menyebabkan orang meluat nak dengar. 

Kebiasaan alasan untuk bertemu adalah lama tak jumpa, nak tanya kabar dan semalam yang kami kena, ada seorang kenalan yang mengetahui suami saya pandai juga lah untuk repair kereta, katanya nak minta tolong tengokkan kereta, kami yang penat baru sampai ke rumah pun keluar lah untuk ke rumah yang lagi satu sebab kenalan tersebut berada berhampiran situ. Ajak lah datang ke rumah, tak sampai 15 minit katanya ada kawan nak jumpa sekejap. Ok takpa lah, suami pun ada kerja kot mereka berdua nak berborak, sampai-sampai kenalan kepada kenalan tersebut membawa keluarga, tak kisah lah kami menjemput masuk dan hidangkan air. Lepastu mula lah mereka bercerita pasal MLM. 


Saya kira itu taktik kotor kerana kami yang penat, niat suami memang untuk menolong tetapi lain pula ceritanya, suami pula hendak pulang ke JB, tapi takkan pula kami sampai hati nak halau, hampir 3-4 jam juga lah masa terbuang. Kalau hendak bisnes buatlah secara elok. Ini membazirkan masa kami untuk dengar bonus kereta itu bonus ini. Dalam hati saya, group shaklee saya berganda lebih baik dari group itu. 

Diakhir perbincangan itu, saya mengatakan saya ahli shaklee saya juga menjual produk shaklee, riak wajah mereka agak terperanjat kerana lagi tadi saya hanya menjadi pendengar sahaja. Saya pun memulakan bicara dengan menceritakan bagaimana saya jatuh cinta dengan shaklee berserta kekuatan produk shaklee. Group saya di shaklee menekankan kepada kebaikan / kelebihan produk bukannya bonus-bonus bagai. Kami tidak menngunakan taktik bonus, wang ringgi tetapi kami ada yang lebih kuat iaitu produk yang terbaik.

Setelah pengedar MLM tu pulang, bertekak jugalah suami dengan kenalannya itu sebab menipu. Rasanya kami takkan terpedaya dengan konsep mereka. Ajak 4 orang jadi ahli dan kita akan terima 9 ribu. Lagi ramai lagi bagus. Kami bukan bodoh untuk terima konsep itu bulat-bulat. Untuk dapat 9 ribu tu sila kerja keras. MLM kau buat kerja kau dapat, bukan hanya cari orang sahaja. Orang yang dicari mestilah buat belian sekian ringgit. bukan hanya daftar.

Sekian sahaja celoteh hanie pada petang ni, sekadar luahan perasaan. 
Read More...

Thursday, December 18, 2014

Luka cepat sembuh dengan set berpantang shaklee

Thursday, December 18, 2014,11:12 AM |
Alhamdulillah, lepas nurul makan set berpantang shaklee luka nya cepat sembuh, badan pun rasa lebih bertenaga, sengal-sengal badan hilang. Haritu stok vitamin dah nak habis, cepat-sepat beliau order lagi. Bab-bab luka ni ibu berpantang harus jaga, duduk elok-elok, bak kata mak saya kepit!! hahahaha, lepas tu berak jangan teran-teran, nanti terkoyak satu hal pulak nak jait semula, kot jait, kalau buat dekkk je, dah tak lawa. hihihi


Jom lihat testimoni :


Ada beberapa tips lagi yang nak saya kongsikan tapi bukan di entry ni ye, nak tau, jom whatapps saya k boleh la borak panjang lebar, hihihi No. saya 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Sekian, wasalam. 

Jom order online --> Vitamin shaklee
Read More...

Friday, December 5, 2014

Al-kisahnya, sebab itu anaknya tak nak ke sekolah!

Friday, December 5, 2014,1:48 PM |
Boleh ke kita memanjakan anak untuk membolehkan dia mendapat 'excuse' untuk tidak hadir ke sekolah? alkisah nak story ni pasal ada anak tak nak ke sekolah! SEBAB APA? kerana 'gelaran' atau digelar-gelar.

Penumpuan harini kepada mereka yang kurus-kurus seperti saya, hihihihi

Biasanya zaman saya sekolah dulu, kalau budak tu terlalu kurus mesti akan dapat nama best yang kawan-kawan berikan seperti dipanggil 'kering', 'cekeding', 'kerempeng' begitu juga sebaliknya kalau gemok dan sebagainya, mudah je kawan-kawan gelarkan nama lain.

Serangan asma kepada anak kecil

Bila dah dapat kene gelar-gelar tu, ada yang buat tak kisah je, lantak lah tapi ada juga yang sampai jadi muram dan tak mahu ke sekolah (anak manja). Sebagai ibu bapa, kita tak nak lah anak kita orang panggil 'cekeding' kan, bukannya memanjakan anak tapi kita nak yang terbaik untuk anak, bukan nya menggalakkan anak untuk tidak ke sekolah, jangan manja sesangat lerrr, melampau tak nak pergi sekolah tu, jangan terus marah anak k, tapi kita cari penyelesaian kepada masalah 'cekeding' itu. 



Cari punca masalah, kenapa cekeding?
Adakah anak tak nak makan?
Adakah kita sebagai ibu masak tak sedap?
Adakah dia jemu dengan menu yang sama hari-hari?
Setiap hari rabu je ikan goreng, ari khamis telor goreng, tak ke bosan tu.
Adakah suasana tempat makan tu tak menyelerakan? (maksudnya meja makan berserabut, bertimbun-timbun botol air atas meja, dengan kicap nya, dengan susu nya)

Oleh itu, kenal pasti masalah anak cekeding ini maka mudahlah untuk kita cari penyelesaiannya. 

Kat sini saya ada sediakan tips untuk menyelesaikan masalah yang menjadi salah satu faktor anak 'cekeding' dan anak tidak mahu ke sekolah. Jom tonton!!!! Pastikan anda menonton sehingga habis k. Wasalam.


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

ID 866973
SMS/Whatapps : 019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my


Read More...

Thursday, November 13, 2014

Panduan nutrisi untuk ibu hamil elak komplikasi ketika bersalin

Thursday, November 13, 2014,5:09 PM |
Nutrisi adalah zat yang diperlukan oleh badan untuk tumbuh dan berkembang dengan baik mengikut fungsinya. Nutrisi diperlukan bagi membentuk sel-sel baru serta memperbaiki sel-sel yang rosak. Kecukupan nutrisi dalam badan juga dapat membantu menjaga keseimbangan metabolisma tubuh. 

Doktor : Tahniah, awak disahkan hamil 3 minggu. 

Apabila ibu disahklan hamil, kita akan dinasihatkan mengambil makanan seimbang dan juga vitamin. Adakah pemakanan seharian kita tidak dapat menampung nutrisi dalam badan? Pada pendapat saya YA, kerana ibu hamil memerlukan lebih nutrisi untuk menampung juga keperluan bayi yang dikandung. 



Disini saya ingin kongsikan panduan nutrisi ibu hamil untuk mengelakkan komplikasi ketika bersalin: 

1. Pengambilan asid folic sebanyak 400 mcg semasa diawal kelahiran dan boleh diteruskan sehingga bersalin. Kekurangan pengambilan asid folic boleh menyebabkan bayi mendapat kecacatan pada sistem sarafnya (kacacatan tiub nuaral). 

2. Menjaga paras sel darah merah iaitu bacaan hb yang normal adalah (12 hingga 15mg/dl). Sekiranya hb anda dibawah paras yang dinyatakan dikhuatiri akan menyebabkan kuguguran atau kelahiran pra matang. Zat besi adalah nutrisi yang dapat membantu anda mengekalkan hb dalam keadaan normal. 


3. Kalsium seperti yang kita semua sedia maklum tentang keperluannya dan menjadi lebih penting ketika ibu sedang hamil kerana kalsium diperlukan untuk pembentukkan tulang bayi dalam kandungan. sakit gigi antara petanda awal ibu hamil kurang kalsium.

4. Ibu hamil juga boleh mengambil vitamin c untuk meninggkatkan lagi sistem imunisasi badan semasa kehamilan. Bayangkanlah dengan perut membesar, asyik kene batuk-batuk je... pehh memang sakit la perut (bahagian ari-ari) kita tu. 

Oleh itu, bagi ibu hamil jaga pemakanan dan konsistan dalam pengambilan vitamin untuk mengelakkan kompilasi ketika bersalin nanti. Sekiranya anda inginkan lebih panduan dan tips menarik dari saya (ibu beranak dua ini) jom hubungi saya personally. 

ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my 

Read More...

Tuesday, November 11, 2014

Tips kawal kencing manis, jangan sampai kene potong kaki

Tuesday, November 11, 2014,5:13 PM |
Tajuk yang diinspirasikan oleh ayah saya sebab beliau baru je disahkan ade kencing manis. Tak terkejut pun sebab dari segi pemakanan beliau memang suka manis, dah banyak kali nasihat pun sama je. Bacaan kencing manis beliau adalah 10. (tak tahu pakai unit apa) Setahu saya normal adalah 6.

Macam biasa apabila dah terhantuk barulah nak tengadah, menjajaulah mencari ubat untuk kawal kencing manis. Banyaklah promoter datang ke opis beliau. Eh, kalau nak cerita memang panjang sangatlah.



Harini saya nak kongsikan tips bagaimana untuk kawal kencing manis. Takutnya kalau sampai tahap kene potong kaki kan. 

Macam mana kaitan kencing manis ni sampai boleh potong kaki? 
Pesakit kencing manis apabila luka ianya akan susah nak elok maka encik kuman pun berpesta-pesta dalam darah memusnahkan sel-sel dan daging pesakit. Itu yang boleh menyababkan kaki tersebut hilang fungsi. Bahaya pesakit kencing manis ni kadang-kadang kakinya nampak elok dari luar tapi bila tekan macam bonyo (istilah macam lembik). 

Antara tips kawal kencing manis yang saya nak kongsi adalah:
1. Minum air yang secukupnya. Kalau kurang minum air, darah akan pekat ditambah-tambah lagi dengan pengambilan gula maka memang terrrpekat lah darah tu, apabila darah pekat akan mengganggu fungsi sistem dan sel-sel dalam badan yang lain. Saya cadangkan kalau ada air zamzam lagi elok diminum.



2. Kurangkan makan nasi kerana dalam nasi juga banyak gula
3. Kawal kalori pemakanan/ kawal berat badan
4. Elakkan makan / minum yang manis-manis 
5. Bersenam. seperti yang kita tahu senaman sangat bagus untuk kesihatan. Jadi bila bersenam kita menggunakan tenaga dan bakar kolestrol, Tahukan anda gula akan ditukarkan kepada tenaga apabila diperlukan. Jadi kuranglah gula yang berlebihan dalam badan tu. 
6. Boleh juga kawal kencing manis dengan pengambilan supplement antaranya vivix shaklee. 

Macam mana vivix boleh membantu?
Kencing manis berlaku apabila badan tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi akibat kerosakkan sel yang akibat radikal bebas (insulin adalah untuk menstabilkan paras gula dalam darah). Oleh itu, vivix boleh membantu memperbaiki sel-sel DNA yang rosak. Maka apabila sel-sel sihat, badan boleh menghasilkan insulin yang mencukupi bagi mengawal paras gula tersebut. 

Akhir kata, lebihan manis dalam senyuman kurangkan manis dalam minuman.

Testimoni Vivix & Diabetes, jom atasinya dengan vivix

Jom Order online -> VIVIX

Ayah anda juga ada kencing manis? boleh cuba kongsikan tips mudah ni kepada mereka. Nak lagi best, boleh hadiahkan vivix pada mereka. InsyaAllah akan dapat membantu mengawal kencing manis dari terus naik, naik dan naik. Jom hubungi saya di 019-660 9951 atau email sy di emy_2912@yahoo.com.my untuk maklumat lanjut. 

Read More...

Mahal betul spare part breastpump spectra ni

,8:29 AM |
Entry harini adalah sambungan daripada cerita breast pump yang bermasalah. Barulah berkesempatan saya mencarinya. 

Aku   : Tokey u ada tak spare part breast pump sectra 3 yang getah putih bulat tu? (namanya aku xtau lah)
Tokei : Oooo.. yang tu ye, sekejap ye, ada ni
Aku   : Berapa ni tokey?
Tokei : Sepasang ni rm16
Aku   : Hey tokey, MAHAL nye, (nada agak tinggi)
Tokei : U nak ke tak?
Aku  : Eh tak pe lah tokey, terima kasih ye (baik aku beli tempat lain, tah-tah saja nak tipu aku)
Tokei : Ok2.


pic kredit to littlewhitz

Terkejut dan terrrmenjerit sikit aku bila dengar harga getah putih kecik ni RM16.00. Bagi aku memang mahal la. Bila sampai ofis bercerita dengan oficemate , kiteorang pun google punya google, Ya Allah memang harganya macam tu lah, malah ada yang lagi mahal. Rasa bersalah pula dalam hati ni sebab beri reaksi macam tu kat tokey kedai tu. adehhhh. 

Kesimpulannya, lain kali sila survey ye hanie, jangan main terjah je macam tu. hihihi. Setelah survey harga di internet baru dapat tau nama getah putih ini 'membrane'.

ID866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Saya adalah pengedar sah shaklee di Melaka

Read More...

Monday, November 10, 2014

Alkisah Abg Haq Elergik Ubat

Monday, November 10, 2014,2:57 PM |
Hari yang sangat mencemaskan hati saya. Ambil dari rumah pengasuh mulut Abg Haq agak tebal dan muka memang macam sembap je. Kenapa kepelikkan ini berlaku?

Bawah telinga Abg Haq membengkak, bawa ke klinik malam itu juga, rupanya tonsil membengkak walaupun tak demam, jadi salur yang berkaitan dengan tonsil pun turut membengkak. Doktor bekalkan antibiotik, ubat tahan sakit dan ubat untuk dihisap seperti gula-gula. Saya bertanya kepada doktor, "perlu ke bagi antibiotik ni" doktor kata " memang perlu memandangkan kuman telah merebak ke tonsil dan salurnya"

Sebelum tidur Abg Haq makan antibiotik, apabila bangun pagi, bengkak tersebut makin besar dan Abg Haq mengadu sakit. Saya berikan lagi antibiotik dan ubat tahan sakit yang doktor bekalkan pukul 7 pagi. Tak lama selepas itu, jari Abg Haq bengkak, memang besar kata pengasuh. Tengahari bengkak tu kembali surut. Pukul 3 petang makan antibiotik dan ubat tahan sakit, tak lama kemudian bibir pula bengkak. Tak terdetik pula yang Abg Haq elergik ubat.

Omega Guard untuk kanak-kanak hidap BRONCHITIS

Hati seorang ibu, ya allah kenapa lah anak aku ni, memang risau, cemas. Nekad lepas magrib bawa Abg Haq ke hospital. Call adik untuk teman, adik pula sibuk, call orang sebelah rumah, alhamdulillah dapat teman ke hospital.  Siap-siap bawa ubat dan antibiotik untuk bagi pada doktor.

Macam biasa Hospital Melaka di wad kecemasan tu sentiasa je ramai orang. Alhamdulillah kalau kes budak-budak memang didahulukan. Bila tiba giliran memang lega sangat dapat tengok muka doktor. Nampak tak betapa mulia kerja doktor ni, bila cek-cek alkisahnya Abg Haq alergik ubat tapi tak tahu ubat tahan sakit suspension BRUFEN ibuprofen ataupun antibiotik curam 156,25mg/5ml brand sandoz. (tah apa aku tulis, memang sengaja direkodkan diblog ini untuk rujukan kemudian hari) Tapi doktor pesan untuk simpan serpihan dari kotak ubat tersebut untuk rujukan kemudian hari. Berkali-kali doktor pesan. Ye doktor, saya akan simpan.



Harini salur tonsil bengkak lagi, tak tahu lah apa sebabnya, tapi setahu saya kalau kuman dalam salur tersebut masih ada, ianya akan bengkak surut bengkak surut, akhirnya kene juga ambil antibiotik jenama yang lain. Tapi tu lah, fobia lah pula saya nak bagi Abg Haq antibiotik lagi. Ya Allah buntu saya dibuatnya. Kesian Abg Haq. Kene bawa jumpa doktor lah ni. Moga abg haq sentiasa sihat dan gembira. 


Read More...

Saturday, November 8, 2014

Ilman batuk berlarutan sembuh dengan madu dan omega

Saturday, November 8, 2014,5:46 AM |
Ilman sudah mula makan omega guard shaklee a.k.a minyak ikan. Tahap kesihatan Ilman adalah lebih baik daripada Abg Haq jadi saya rasa tiada keperluan lagi untuk memberikan ilman vitamin seperti Abg Haq. Tetapi apabila ilman batuk berlarutan, kadang-kadang sampai termuntah, kadang-kadang sampai merah mukanya, keras perutnya, ubat batuk dah banyak makan tapi tak hilang juga, mak pun bising sebab dah hampir dua botol ubat batuk saya berikan.

Petua Buang Lendir Untuk Kanak-Kanak 

Nak kata saya give up dengan ubat batuk pun iye juga, apabila ubat batuk botol kedua habis, saya tak beli lagi, saya terus berhenti sebab bimbang banyak sangat ubat batuk yang diambil akan memudaratkan ilman kemudian hari. Apabila berhenti saya gantikan dengan madu dan saya selang selikan dengan bagi omega kepada ilman. Batuknya beransur hilang dan 4 hari terus tak batuk lagi. Ya Allah, Alhamdulillah syukur yang tidak terhingga kepadaMu Ya Allah.     


Sejak dari itu, madu dan omega menjadi supplement kepada ilman. Madu saya berikannya setiap hari manakala Omega Guard saya berikan seminggu 3 kali (1 biji setiap kali pengambilan) berikutan umurnya yang masih kecil.

Saya juga berharap mama mommy ibu diluar sana yang anaknya batuk berlarutan, mahupun orang dewasa, cubalah gambungan mantop madu dan Omega Guard ini. Pasti hasilnya memuaskan hati berbanding ubat batuk.

Order online -> Omega Guard

ID866973
Hanie
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Read More...

Friday, November 7, 2014

Si manja Ilman berusia setahun sebulan

Friday, November 7, 2014,5:01 AM |
Ini lah Muhammad Ilman Ziqri bin Mohd Fairuz, Ilman dah nak masuk usia setahun sebulan bulan. Ilman masih lagi bertatih. Setakat malam tadi, dalam 10 tapak pastu tumbang. Alhamdulillah lah, tapi nampak gaya dirinya belum dapat merasai keseimbangan untuk berjalan. Si manja ilman, tak suka kalau orang kata 'tatih, tatih' dia pasti duduk kembali. Jadi saya bangunkan dia dan suruh dia kejar abg Haq, senyum -senyum simpul dia menapak pergi mendapatkan abangnya itu. Abg haq pun ketawe terkekek-kekek bila adik mengejarnya. Suka Abg Haq sebab ada kawan bermain.



Perwatakan ilman agak manja berbanding Abg haq, mungkin sebab dia 'adik'. Walaupun begitu, sifat tak beralah dan suka berebut mainan sama juga seperti kanak-kanak lain. Saya sangat bersyukur kerana Allah mempermudahkan urusan saya dalam menjaga mereka berdua seorang diri kerana suami bekerja jauh. Setelah pulang dari rumah pengasuh, biasanya saya akan memberi mereka makan, lepastu bermain-main hingga penat. Ilman biasanya akan tidur seawal pukul 9. Apabila ilman dah tidur, tak lama lepas tu Abg Haq pun akan tidur juga. Kalau ada kerja yang belum selesai, Abg Haq biasanya jadi peneman mama buat kerja contohnya sidai baju atau basuh pinggan. Nasib ada Abg haq, bising mulut dia buatkan kerja saya cepat habis. hihihi.

Ikuti kisah Si manja ilman dan Abg Haq pada entry yang seterusnya ye. Sekian sahaja, Wasalam.

Order online vitamin shaklee -> Set Kanak-Kanak

Read More...

Tuesday, November 4, 2014

Omega Guard Shaklee pilihan saya

Tuesday, November 4, 2014,12:43 PM |
Apakah supplement pilihan anda? perlukah supplement Omega Guard?
Fikir-fikirkan ye!!!! Bulan November 2014 ini Promosi beli 6 percuma 1 untuk Omega Guard. Siapakah yang perlukan Omega Guard a.k.a minyak ikan shaklee ini? Kenapa Omega Guard ini menjadi pilihan saya?


Jawapannya, saya memilih Omega Guard sebagai supplement untuk diberikan kepada anak saya kerana Omega Guard diekstrak bukan dari hati ikan. (hati, organ dalaman, nabi kita tak makan organ dalaman) Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan. Berbanding dengan produk Omega dipasaran, Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen di dunia yang mengandungi rangkaian spectrum penuh 7 jenis asid lemak omega 3 semulajadi termasuk EPA,DHA,ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan HDA.





Berminat untuk mendapatkan Omega Guard, boleh hubungi saya 019-6609951 atau email emy_2912@yahoo.com.my

Saya adalah pengedar sah shaklee yang berada di Melaka. Boleh COD ditempat-tempat yang dipersetujui. 
Read More...

Tuesday, October 14, 2014

Party vitamin sempena birthday Ilman

Tuesday, October 14, 2014,12:48 PM |
Jom kita berparty!!! vitamin-vitamin dalam almari saya ni bakal dijual lebih murah dari harga biasa yang saya jual sempena birthday Ilman. 13 October 2014 genap lah ilman setahun. Moga ilman jadi anak yang soleh dan berjaya didunia dan akhirat. Promosi sehingga 17hb sahaja k.


Setakat harini semua vitamin masih ada cuma Mealshake je yang dah kene sambar. Jadi sesiapa yang berminat untuk menyambar yang lain-lain tu silakan ye. harga murah!! harga murah!! 

Nota kaki: kalau nak murah sentiasa jom jadi ahli. wink wink :)

hanie
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Read More...

Thursday, October 9, 2014

Susu soya untuk ibu menyusu badan

Thursday, October 9, 2014,12:11 PM |
Alhamdulillah kenyang, untuk alas perut sementara tunggu waktu makan tenghari saya memilih susu soya dari shaklee ini. Saya sangat-sangat berpuashati, lepas pam susu semestinya perut akan lapar. Mana tak nya, saya sarapan pukul 7 pagi, pam susu pukul 10 pagi, secara automatik perut terus lapar. Tapi takda lah pelik sangat, memang ibu yang menyusu badan akan alami situasi macam ni. 

Testimoni pengguna yang ambil ESP dari bujang hingga bersalin

Apa yang bagus mengenai susu soya shaklee ini kerana kacang soya yang digunakan hanya mengandungi non-Genetically Modified Organism(non-GMO). Tiada sebarang campuran kimia dan bahan penyedap. Alhamdulillah saya minum susu soya shaklee ni sejak sebelum hamil, semasa hamil dan sekarang masa menyusu badan, anak takda masalah pun dari segi kulit elergik ke apa ke. 

Satu tong susu soya ini dihasilkan dari 30kg kacang soya. NAMPAK!! Sebab tu pengambilan MAX sehari 3 sudu sahaja. 



Penjimatan berganda. Sehari 3 sudu, tapi biasa saya ambil 2 sudu dah cukup. Sekali shake satu sudu je saya letak. Kalau berpuasa saya letak 2 sudu. Resepi diatas buatkan saya kenyang lebih lama dan macam biasa kegemaran saya untuk mencampurkan dengan susu dan bijirin. Memang syok...!!!!

Berminat untuk mendapatkan ESP a.k.a susu soya shaklee ini yang berharga RM150.00 sahaja, boleh  hubungi 019-6609951 (SMS/Call/WhatApps) atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Nak beli guna kad debit atau kad kredit sendiri pun boleh juga. klik link dibawah ini. 

Read More...

Thursday, October 2, 2014

ESP turun harga sebab harga minyak naik.

Thursday, October 2, 2014,3:23 PM |
Bakau darah je tajuk dak hanie ni tau, dah lah masing-masing meng'update status kat FB pasal harga minyak naik mulai 2 Oct 2014 ni. harini lah, ada yang memaki hamun dengan bahasa kesat. aiiii cakap apa pun tak guna, kalau maki hamun harga minyak turun tak pe lah, ni tak da ape pun, dosa dapat lah. 


Nak habaq bahawa shaklee dengan prihatin membuat promosi ESP kegilaan ramai beli 6 percuma 1, disebabkan kan minyak naik harga, minuman fav kiteorang diturunkan harga. alahai bijak shaklee oi.. Jadi jangan bertangguh lagi, mai lah kita pakat beli bertong-tong ESP ni. 

Harga retail RM150.00!!! harga sempena minyak naik ni semestinya diskaun hampir 20%. WoW.. osem tak. ESP beli 6 percuma 1 percuma postage percuma shaker. Giler banyak percuma. 


Berminat untuk mendapatkan ESP sempena turun harga di bulan Oktober ini. Boleh hubungi saya di 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Saya adalah pengedar sah shaklee ID 866973 yang berpengkalan di Melaka. Di luar Melaka jangan risau abg posmen ada. Postage kan PERCUMA!!. 
Read More...

Friday, September 26, 2014

Rahsia diriku kekal kurus menawan

Friday, September 26, 2014,5:34 PM |
Hamboiii, tajuk kali ni tak agak-agak ye, kurus tu menawan ker???hahaha
Tergerak hati untuk berkongsi rahsia diriku kekal kurus ni sebab ada yang menegur saya sebentar tadi ketika menghantar surat. 
kakak 1 : Dak hanie ni kurus je aku tengok, apa rahsia ko nie?
Kakak 2 : Ni mesti makan shaklee ni.
Kakak 1 : Ko tak makan malam er?
Hanie : Tersenyum poyo.. hahaha

Sebenarnya ianya bukanlah rahsia lagi. Betul tekaan kakak 1 itu, apabila pulang dari kerja saya akan makan malam, iaitu sebelum pukul 7. Saya agak itulah yang menyebabkan saya kurus dan rahsia-rahsia lain yang bukan rahsia lagi yang menyebabkan diriku kekal kurus menawan adalah pengambilan air putih yang mencukupi iaitu lebih 2 hingga 3 litter sehari, senaman ringkas iaitu sit up max 20 x sehari, senaman cantikkan peha 10x iaitu (gambar senaman yang tengah2 tu, konon nak kecikkan peha buat lah senaman itu ye)  dan menyusukan baby (kalau yang ada baby lah). Itu je. ringkaskan tapi kalau tak biasa mungkin orang akan rasa payah. 

'Nak seribu daya taknak seribu dalih'



Itu je lah nak kongsi harini, mudah je nak kurus ni, tapi kurus sihat tau, bukan kurus penuh kolestrol, makan pun kene jaga juga. Kalau nak tips lain dari saya mengenai kurus-kurus ni, besar hati kiranya kalian menhubungi saya di 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my
Order online -->  Vitamin Shaklee

Read More...

Thursday, September 25, 2014

Breast pump yang bermasalah

Thursday, September 25, 2014,5:02 PM |
Apabila breast pump bermasalah, maka terganggulah sikit kuantiti susu yang dihasilkan. Mana tak nya, selalu pam serentak kedua-dua belah, tetiba pula kena buat satu satu, tak ke stress dak hanie, selalunya 15-20 minit dah siap ni nak kene tunggu hampir 40 minit. ayakkkk... 


Banyak kedai dah dirayau di Melaka ni untuk dapatkan spare part breast pump ni, tapi tak jumpa, kene order online lah jawapnya ni. Ada ke yang alami masalah nak cari getah ni ye. Brand spactra 3 lah. 

Moga Allah beri saya kesempatan masa untuk online cari getah putih ini sebab rasanya sekarang terlalu sibuk untuk survey2. Amin. 


Di harap lepas tukar getah putih, pump ini boleh beroperasi seperti biasa, janganlah benda lain yang gosak. 

Order online --> Set Ibu Menyusu 3M 

3M - mAkiNg MoRe mIlK
HoOrEy!!!!!
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Read More...

Tuesday, September 23, 2014

Tips mengatasi anak susah tidur awal di waktu malam

Tuesday, September 23, 2014,7:00 AM |
Di petang yang sejuk beku dengan angin ekon yang sepoi-sepoi bahasa ini, terajin pula harini untuk berkongsi tips untuk mengatasi masalah yang sering dihadapai oleh ibu bapa masa kini iaitu susah untuk anak-anak tidur awal diwaktu malam. 

Kesukaran ini juga pernah saya hadapi ketika Abg haq berumur setahun lebih. Sangat susah untuk Abg Haq tidur awal. Ada kalanya saya tidur pukul 10 malam, Abg Haq akan tidur pukul 12 malam. Tapi alhamdulillah masalah itu dapat diatasi malah beliau akan tidur biasanya seawal 9.30 malam. 


Antara tips untuk atasi masalah anak susah tidur awal ini adalah :
1. Kenali punca Mengapa susah tidur?
Perkara paling biasa adalah kerana anak-anak melakukan aktiviti kegemaran mereka sehingga melekakan dan tiada rasa mengantuk. Penyelesaiannya menyuruh mereka sambung aktiviti kegemaran mereka keesokkan hari.
2. Masuk ke tempat tidur lebih awal. 
Kalau nak anak tidur pukul 10. Pukul 9 dah boleh ajak anak ke tempat tidur. Biar mereka bergolek-golek, bercerita di atas katil sehingga tertidur.
3. Gelapkan tempat tidur.
Bukannya nak suruh gelap gelita, tapi biar ada beza terhadap kawasan untuk melakukan aktiviti cahaya terang, untuk tidur, malapkan sedikit lampu. 
4. Makan malam lebih awal
Kalau makan pukul 9.30 pm, lepas makan terus tidur ayakkkk boleh ker? Oleh itu, sila makan malam lebih awal.
5. Lakukan aktiviti riadah dipetang hari
Galakkan anak-anak untuk keluar bermain di waktu petang samada berbasikal, main bola, badminton, kejar-kejar, baling selipar (aktiviti yang mengeluarkan peluh) dan elakkan mereka ayik menonton TV dari balik sekolah hingga malam hari. 
6. Teman anak-anak tidur
Dalam cahaya samar-samar di bilik tidur, bercerita la dengan anak-anak ataupun bacakan ayat-ayat suci quran. InsyaAllah mereka lebih mudah untuk tidur sekiranya ibu atau bapa mereka teman.

Ada banyak lagi tips menarik yang hendak dikongsikan tapi dengan masa yang terhad, 6 pun cukuplah. Tips ini terpakai untuk kanak-kanak, kalau dah remaja tu lain kot caranya. Anakku belum remaja lagi jadi tiada experiance. Semoga tips ini berguna kepada ibu bapa di luar sana. 

Sekian, salam sayang.
Read More...

Monday, September 22, 2014

Berpuas hati dengan vitamin mata Shaklee iaitu CarotoMax

Monday, September 22, 2014,1:42 PM |
Alhamdulillah, terus-terusan customer ni meng'order CarotoMax Shaklee. Semestinya beliau sangat berpuas hati dengan vitamin untuk mata ini. Semoga selaput dimata suami beliau hilang sepenuhnya dan pergi tidak kembali. hihihi 

Paling seronok, setelah berpuashati dengan vitamin shaklee, berminat pula untuk menjadi ahli. Syukur alhamdulillah, moga Allah permudahkan rezeki beliau dan keluarga untuk daftar menjadi ahli keluarga Shaklee. Lepasni beliau boleh beli vitamin dengan harga yang lebih murah. yeah!! happy sangat untuk kak siti.

Bak kata upline a.k.a mommy lydzar 
"The product talk itself & it become more powerful & meaningful with all sharing with love from all of u. 

Sharing is caring, Moga blog ini menjadi tempat untuk saya berkongsi ilmu dan testimoni hebat pengguna shaklee, InsyaAllah. 


Satu hidangan CarotoMax Shaklee ini bersamaan dengan 89 hidangan Raspberries untuk mendapatkan khasiat Alpha - Carotene. 

Alpha Carotene untuk menajamkan penglihatan pada waktu malam, membuat mata lebih sihat dan menghalang degenerasi penglihatan. Klik sini untuk info bahaya Degenerasi.

Isi kandungan CarotoMax Shaklee, klik link ini 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan CarotoMax Shaklee atau vitamin shaklee yang lain. Boleh hubungi saya di 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

CarotoMax 30biji RM74.00

Klik sini untuk order online ->  CarotoMax Shaklee

Read More...

Thursday, September 11, 2014

Rahim bengkak Kupasan daripada Dr. Malinda

Thursday, September 11, 2014,4:25 PM |
Assalammualaikum 

Alhamdulillah, terang dan jelas, buka hati dan buka minda. Kita minta pendapat mereka yang profesional a.k.a pakar. Jom kita baca. Bismillah.

Saya ambil ini dari page FB Dr Malinda. Ayat ini tidak diubah untuk mengekalkan keaslian tulisan Dr. Malinda.

Dr Malinda Health & Beauty Clinic
Kenapa Rahim Bengkak?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas. Ok. Basically,
Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)
Kilang telur = Ovari.
Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'. So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. 

Uterus atau ovari yang bengkak?
Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.


Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.
- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.
Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.
Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.
Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan). Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan. Dari mana datangnya xenoestrogen ini?
- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.
- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.
Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik
- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?
Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.
Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :
- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?
Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?
Cadangan diet yang sesuai :
1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.
2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.
3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.
4. Kawal berat badan
5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?
Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.
Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.
Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).
Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.


Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.
Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :
1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.
2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc
3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.
4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.
5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.
6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi
7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?
- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO.
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar. Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua. Take care of your health. Wanita - Anda Istimewa. 
Luv, Dr. Malinda

Kredit : Blog Dr. Malinda

ID 866973
Hanie
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Read More...

Wednesday, September 10, 2014

Rahim bengkak akibat makan vitamin shaklee

Wednesday, September 10, 2014,2:12 PM |
Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Kini isu rahim bengkak akibat makan vitamin shaklee memang hangat diperkatakan. Customer yang makan vitamin tersebut salahkan vitamin shaklee kerana rahim bengkak, dapat fibroid la dan macam-macam lagi. Adakah ini satu tuduhan! Pengedar shaklee pun hangat membincangkan isu akibat dari tersebarnya tuduhan yang dilemparkan, tak kurang juga ada diantara SID Shaklee yang was-was, eh betul ke! ye ke tak ni!  Memang menjadi viral dan ada yang bertepuk tangan sambil tersenyum mengenai isu ini.





Hati-hati dengan apa yang anda tulis kerana ianya akan menjadi bukti. Pihak shaklee juga telah respon melalui Facebook page rasmi shaklee mengenai isu ini. Diharap isu ini tidak berakhir dengan saman-menyaman di antara satu sama lain kerana saya pasti pihak shaklee akan menang. 


Saya sebagai pengedar sah shaklee berasa agak sedih atas tuduhan yang dilemparkan. Mungkin healing krisis tapi itu hanya sementara, mungkin penyakit tu dah duduk disitu yang kita sendiri mungkin tak sedar. Itu pendapat peribadi sahaja. InsyAllah pada entry berikutnya saya akan share penerangan dari seorang doktor mengenai masalah ini. 

Nota kaki : Minum lebih 3 liter air putih sehari 
Sekian, wasalam. 
Read More...

Tuesday, September 9, 2014

ESP menjadi peneman dikala kelaparan

Tuesday, September 9, 2014,3:51 PM |
Yeahhh.. dasyat tak tajuk entry kali ni. Baru je habis pam susu badan, tu yang jadi ayat 'ESP menjadi peneman dikala kelaparan' tu. Makan dalam pukul 12.30 tenghari kini sudah pukul 3.30 petang, jadi berkeroncong lah perut saya ni. Saya makan mee hun je, tu yang cepat lapar, kalau makan nasi lambat sikir laparnya. hehehe. ataupun itu hanya mitos diminda saya je, ayakkk..pulak dah, macam-macam hal lah dak hanie ni kan. 


Nasib ada lah ESP ni ada kat opis, kalau tak, kene tunggu balik rumah lah baru makan. Nak keluar dari opis ni cukup la malas tahap gaban, jadi dengan cara mudah dan pantas, penyediaanya kurang dari 5 minit. Hanya koyakkan 1 pek nestum 3 IN 1, letak air panas bagi kembang sikit, campur air suhu bilik biar jadi suam-suam kuku, kemudian masukkan sesudu esp, kemudian kita shake shake shake!!! TARAAAAAA...siap dah.. pantas sungguh penyediaan ESP Shaklee ni kan, eMM..Sedap pula rasanya. Campuran ESP dengan Nestum ni memang kegemaran saya ni. ni cicah dengan bisikut munchys kopi pula tu. memng terbaik. 


ESP SHAKLEE RM150.00

Sedap, pantas dan berkhasiat. Itulah ESP SHAKLEE. Berminat untuk mendapatkan ESP Shaklee ni atau vitamin shaklee yang lain boleh segera hubungi saya. Hanie : 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Klik sini untuk order online -->  ESP SHAKLEE


Read More...