Wednesday, December 4, 2013

Sumber makanan yang kaya dengan Omega-3

Wednesday, December 4, 2013,6:22 AM |
Manusia tidak boleh menghasilkan asid lemak Omega 3 tetapi amat memerlukan nya, banyak kajian yang telah dilakukan dan kita dapat melihat kepentingan asid lemak Omega-3 ni dalam kehidupan seharian kita. 

Berikut adalah sumber-sumber makanan yang kaya dengan Omega 3:-

Ikan: Top Sumber Omega-3 Asid Lemak

Makanan laut adalah sumber besar untuk DHA dan EPA Omega-3, kedua-dua penting untuk hati yang sihat dan otak. Mencari makanan laut yang kaya dengan omega-3 :

     halibut
     Herring
     ikan kembung
     tiram
     salmon
     sardin
     troutDiperkuat Tenusu, jus
 Makanan berfungsi ditakrifkan sebagai mana-mana makanan yang memberi kelebihan kesihatan melebihi pemakanan asas. Hari ini, pasar raya penuh dengan makanan dipertingkatkan dengan Omega -3, dari jus diperkaya dengan telur yang dihasilkan oleh ayam diberi makan omega -3 dalam gandum mereka . Anda mungkin akan mencari makanan berikut yang diperkaya dengan omega -3 asid lemak :

    
telur
    
marjerin
    
susu
    
jus
    
susu soya
    
yogurtOmega Guard Shaklee PilihanTerbaik  


Bijirin dan Kacang Dengan Omega-3

Roti dan pasta adalah sebahagian daripada makanan yang biasa diperkaya dengan omega-3. Anda juga akan menemui omega-3 dalam makanan seluruh seperti benih dan kacang.

     roti
     bijirin
     Oat rangup
     flaxseed
     tepung
     pasta
     mentega kacang
     oatmeal
     biji labu
     Pizza, dibungkus
     tortillas tepung
     KenariPengeluar Segar Dengan ALA Omega-3

Sayur-sayuran, yang berdaun terutama hijau, kaya dengan ALA, satu bentuk omega-3 asid lemak. Walaupun ALA tidak begitu kuat seperti yang lain asid lemak omega-3, DHA dan EPA, sayur-sayuran ini menawarkan pelbagai manfaat, dari serat untuk antioksidan, sebagai tambahan kepada omega-3.

      tauge
      Kale
      Mint
      pasli
      bayam
      selada air


Rujukan : webmd.com
Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin shaklee, anda boleh menghubungi saya di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951 / Fb Fanpage : Rujukvitaminku