Thursday, November 28, 2013

Resepi minuman kegemaran saya, ESP Shaklee

Thursday, November 28, 2013,12:23 PM |
ESP adalah singkatan kepada Energizing Soy Protein daripada Shaklee.

ESP ini diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif serta memiliki kualiti protein yang tinggi yang pernah dihasilkan.

Itulah introduction mengenai minuman kegemaran saya. Harini saya nak kongsi beberapa resepi yang selalu saya buat. Saya tak minum ESP kosong sebab saya suka campurkan dengan minuman kegemaran saya. Ala.. tak susah sangat malah sangat mudah dan cepat tau. 

ESP campur Nestum 3 in 1
ESP campur Fresh Milk
ESP campur Milo
ESP campur Fresh Milk Strawberry

Peringatan penting :
ESP tidak boleh dibancuh dengan air panas tapi kalau nak minum suam boleh la tapi paling best minum masa sejuk.







Satu hidangan ESP shaklee ini bersamaan dengan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid urik dan sangat mudah diserap oleh tubuh manusia.

Sekiranya berminat untuk mendapatkan ESP ataupun vitamin shaklee yang lain boleh email saya di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951 / FB Fanpage : rujukvitaminku
Read More...

Wednesday, November 27, 2013

Berurut selepas bersalin

Wednesday, November 27, 2013,10:58 PM |
Harini 27/11/2013 adalah hari ke 45 Muhammad Ilman Ziqri lahir ke dunia ni, nak bagitau saya dah habis pantang, en.suami kata amboi berjalan sakan harini ye.. mana taknya keluar rumah lepas zohor balik rumah pukul 6.30... mula-mula pergi berurut pastu singgah makan di Maidin pastu pergi institud memandu jumpa orang.. sakan tak.. hehehe


Oleh sebab baru berurut tadi saya saya abadikan tajuk berurut selepas bersalin didalam blog kesayangan saya ni.

Orang kata bersalin anak lelaki putus 2 urat, anak perempuan 1 urat, jadi kalau saya anak lelaki kedua-duanya 4 urat la dah putus.. yokyok orrr je, boleh percaya ke. Tapi lepas bersalin semestinya seorang perempuan tu akan rasa penat, sakit-sakit badan, lenguh-lenguh. Dalam masyakat melayu pula boleh dikatakan berurut tu wajib la kene buat selain bertungku. Kebiasaanya berurut selepas bersalin adalah selama 3 hari, ada yang 5 ataupun 7 hari. Tapi lagi lama berurut lagi mahal, bukan macam zaman dulu, murah je.


Saya telah berurut semasa hari ke 15 berpantang selama 3 hari berturut-turut. Tapi tukang urut tu tak tau sengkak (naikan sistem peranakan) jadi bila habis pantang saya berurut dan sengkak dengan bidan yang lain.

Apa rasa setelah berurut?
1. Badan terasa lega sangat tiada lenguh-lenguh
2. Darah nifas keluar lagi banyak & kadang-kadang berketul-ketul
3. Kepala rasa ringan (urutan di kepala memang marbelosss)
4. Susu banyak (urat susu berjalan lancar)
5. Kurang sikit angin dalam badan, kalau tak asyik kentut2 aje..

Mengikut Datin Sharifah Anisah, pengasas Nona Roguy (sekarang NR) dan penulis buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, urutan selepas bersalin akan:
  • melancarkan perjalanan darah.
  • mengeluarkan darah yang terperangkap dan bertakung.
  • menaikkan semula rahim.
  • membetulkan urat-urat yang tegang, terputus atau yang terkeluar daripada tempatnya.
  • memecahkan lemak.
  • menegang dan membentuk tubuh untuk membantu si ibu kembali ke bentuk badan asal.
  • mempercepatkan proses pemulihan keseluruhan selepas bekerja keras melahirkan anak.
Yang menariknya, urutan traditional selepas bersalin termasuk urutan di bahagian payudara juga, dengan kepercayaan ia akan melancarkan susu ibu. (babycenter)


Sekiranya anda berminat ingin mencuba vitamin shaklee boleh hubungi saya di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951 / FB Fanpage : rujukvitaminku


Read More...

Monday, November 25, 2013

Testimoni set kecantikan kulit shaklee

Monday, November 25, 2013,10:45 PM |
Banyak dah rasanya yang telah saya kongsikan mengenai set kecantikan kulit shaklee ni, tapi nak share juga lagi testimoni yang diberikan oleh salwani hamid ni. Bukan apa tengok 11 bulan dia konsisten mengambil set kecantikan kulit shaklee ni. kadang-kadang pening jugak bila ada orang tanya, dalam sebulan dua ni kulit boleh ok ke.. mak ai, semua nak cepat je, biasa saya akan cakap, ko pakai, kalau dalam masa 3 bulan tak da kesan langsung habaq mai kat aku.. hahahaha.eh bertukar dialek pulak. bergurau je yer.
Sel-sel kulit akan bertukar sepenuhnya dalam masa 3 bulan. that why i habaq 3 bulan...Saya sendiri jatuh hati menggunakan produk shaklee bermula dengan set kecantikan kulit ni. Kesan boleh dilihat seawal 2 minggu mengikut badan masing-masing.


Setiap testimoni yang dipamerkan dikekalkan penggunaan perkataan ringkas para pengguna ye. Harap maklum.

Salwani Hamid SHAKLEE GBS

Testimoni:- hasil pegambilan secara konsistant..alhamdulillah dpat smula kulit yg d idam2kan..dulu klu mkan seafood jrawat btu kluar mcm mta air..dngan menanahnya..subhanallah..xthan skitnya..sdih sngat...
Skarang tidak lagi!! Hsilnya bkan stakat kulit mka yg licin cerah n gbuss..bdan pun mkin ringan sihat dan bertenaga...tq shaklee krn megemblikan keyakinan hidupku...



ESP = RM150.00 850g
Vitamin C = RM92.50  (180 bBji)
Vitamin E = RM149.00 (120 Biji)

Untuk maklumat lanjut anda boleh menghubungi hanie di talian 019-6609951 / emy_29122yahoo.com.my / Fb Fanpage : rujukvitaminku
Read More...

Thursday, November 21, 2013

Vitamin shaklee bantu elak diabetes

Thursday, November 21, 2013,3:33 PM |
Bagaimana vitamin shaklee boleh membantu anda mencegah daripada diabetes.

Setiap gambar ada cerita.

 Ini adalah antara vitamin shaklee yang membantu anda mencegah diabetes iaitu Vivix, ESP, Vita-lea, Vita C plus, GLA Complex, Alfalfa Complex & Zinc Complex.


Jadi kita mulakan dengan VIVIX.






Kedua adalah ESP (Soy protein Isolate Powder)
Keistimewaan Shaklee adalah Soya Non-GMO, 9 asid amino perlu & Rendah Glycemic Index.



Yang ketiga adalah GLA Complex yang mengandungi asid lemak Omega-6 yang berfungi sebagai agen anti-keradangan dan bantu mengurangkan kesakitan saraf yang dialami oleh pesakit diabetes.

Vitamin shaklee yang keempat adalah Sustained Release Vitamin C Plus.

Keistimewaan vitamin c shaklee ni adalah :
--> dihasilkan dari sumber asli vitamin c iaitu ektrak kanji jagung yang mempunyai molekul yang sama dengan buah sitrus.
--> Sistem penyerapan berterusan iaitu melepaskan vitamin c secara perlahan ke dalam badan selama 5 jam (satu jam : 1 1/2 buah oren)
--> Ditambah dengan 120mg bioflavonoids sitrus komplex. Bioflavonoid dapat meningkatkan penyerapan vitamin c dan dapat meningkatkan keberkesanan fungsi vitamin c.


dan vitamin shaklee yang seterusnya yang dapat membantu anda


Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin-vitamin shaklee boleh hubungi saya di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951 / FB Fanpage : rujukvitaminku.

Kurangkan manis dalam makanan tambahkan manis pada senyuman. Amalkan pemakanan seimbang lebihkan makan sayur dan buah-buahan dan jangan lupakan senaman.Wasalam.
Read More...

Wednesday, November 20, 2013

Testimoni Alfalfa dan ESP sebagai Milk Booster Shaklee

Wednesday, November 20, 2013,5:00 AM |
Lagi testimoni mengenai set minimum milk booster shaklee, ada orang yang malas nak makan vitamin banyak-banyak kan, jadi ini adalah pilihan terbaik bagi mereka iaitu Alfalfa dalam bentuk tablet dan juga ESP dalam bentuk serbuk (minum). Ditekankan sekali lagi konsep penyusuan jangan diabaikan.



Nor Idayu Ahmad Radzi
Assalamualaikum semua...de bnda nk share ni....tiada kta yg dpt diungkapkan selain ALHAMDULILLAH...sejak consume esp+ alfafa 2 bln lps..ni la hasilnya..kulit ibu n baby semakin hari semakin cntik..stok EBM semakin hari semakin byk...ni contoh EBM sekali sy pump..syukur sgt2...murah rezeki anak sy...



Nurul Nadia
Assalamualaikum..
sy nk share pengalaman sendiri :
alhamdulillah rezeki utk ank ..mula2 biasalah slps bersalin susu xkeluar.. Dgn pelbgai usaha antaranyer,Pengambilan set menyusu shaklee semasa pantang sehingga sekarang membantu sy dlm penghasilan susu.. B4 this pki manual..
Dr 6oz skrg 18oz.. Dgn bantuan pam elektrik snow bear juga dpt buatkan breast jd kosong..
Betul kata org.. Mkn b compleks juga boleh tambah kepekatan susu.. Sy penah cuba.. Mudah2han sy dpt menyusukan ank sehingga 2thun.. Wish me luck


ESP = RM150.00 (850g) 
Alfalfa = RM53.75 (330 biji)
 FREE POSTAGE
FREE jadual makan vitamin
FREE konsultasi
 FREE khidmat nasihat mengenai penyusuan susu ibu (bukan pakar laktasi ye sekadar insan yang menyokong penyusuan susu ibu) 

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan set milkbooster shaklee ini, boleh hubungi hanie di emy_2912@yahoo.com.my / SMS/whatapp 019-6609951 / Fb Fanpage : rujukvitaminku
Read More...

Tuesday, November 19, 2013

Diabetes / kencing manis

Tuesday, November 19, 2013,4:58 PM |
Dulu bila orang cerita-cerita pasal diabetes, tertanya-tanya apa tu diabetes tapi bila cakap kencing manis tu tau la. Rupa-rupanya diabetes dengan kencing manis tu adalah perkara yang sama. Untuk makluman, 1 daripada 5 rakyat malaysia penghidap diabetes dan peningkatan sebanyak 40% dalam tempoh 10 tahun (source : Prevalence of Diabetes in the Malaysia Nation Health Morbidity Survey 111 2006). Dasyatkan, harap-harap dengan kenaikan harga gula, peratus pesakit diabetes akan menurun lah ye.




Bagaimana tubuh kita mengekalkan paras gula yang normal di dalam salur darah?
Hormon dihasilkan oleh pancreas yang bertindak sebagai kunci yang membenarkan gula masuk ke dalam sel.



Kenapa ramai yang menghidap diabetes? 
1. Obesiti
2. Faktor pemakanan
3. Gaya hidup tidak sihat 
4. Penuaan

Tanda-tanda anda menghidap diabetes
1. Kerap buang air kecil
2. Kerap berasa haus
3. Sentiasa lapar
4. Cepat letih
5. Luka lambat sembuh
6. Kekejangan di tangan/kaki
7. Penglihatan menjadi kabur


Komplikasi besar diabetes
1. Saraf dan salur darah rosak
2. Buta
3. Serangan jantung dan strok
4. Kegagalan fungsi buah pinggang
5. Pemotongan kaki
6. Erektil kurang berfungsi (mati pucuk)


Antara vitamin shaklee boleh membantu dalam mencegah diabetes
Vivix, ESP, Vita-lea, Vitamin C, GLA, Alfalfa dan Zinc Complex.


Bagaimana vitamin-vitamin shaklee ini mampu mencegah anda menghidap diabetes?
Nantikan jawapannya di entry-entry seterusnya ataupun sekiranya anda nak tau segera bolehlah email saya dengan tajuk DIABETES di alamat emy_2912@yahoo.com.my. Sekiranya berminat mendapatkan vitamin shaklee bolehlah hubungi saya di 019-6609951 (SMS/WhatApp) FB : emy ilhamie FB Fanpage : rujukvitaminku




Read More...

Monday, November 18, 2013

Testimoni ESP : Kulit lebih baik & dapat lebih tenaga

Monday, November 18, 2013,5:21 PM |

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Hari yang cukup teruja sebab dapat feedback yang best daripada seorang BFF saya.  Serba sedikit mengenai BFF saya ni, Nama dia Nurul Huda binti Kasim. Beliau seorang ibu menyusu (campur dengan FM) yang anaknya dah 2 tahun lebih nak masuk tiga tahun dah, beliau seorang yang bekerjaya dan beliau juga ada biz jual tudung. Masa dalam group wasap ada jugak berborak mengenai ESP ni, biasalah, orang akan kata ESP ni mahal... RM150 untuk 850g... Rasa saya macam berbaloi je. Beliau dapat free daripada birasnya. waaa.. best ada orang bagi ye. Setelah 2 minggu dah mula menunjukkan hasilnya. Mesti beliau jugak akan kata BERBALOI.. hehehe.. harga setanding kualiti. Untuk pengetahuan semua, setiap 850g ESP dihasilkan daripada 30kg kacang soya.

ESP minuman protein kualiti tinggi 

Jom baca ;)
 
Hana Nurulhuda
Slm jumaat semua warga fb..
Hari ni I nak review 1 produk..TAPI i BUKAN PENGEDAR, BELUM JADI AHLI! CUMA PENGGUNA.. Hehe. ESP by SHAKLEE ni biras i Jue BabyMommies Shoppe yg BAGI. BAGI hokey. Haha.. Baik kan dia.
Buat setakat ni, kesan yg dah menimpa kat i,
1.Kekerapan lapar tahap x mkn 18jam tu berkurangan..
2.Struktur kulit tu nampak better. Wpun bekas jrwat n jrwat2 manja tu msh ada..
3.Bdn ada la extra energy walaupun time keje bnyk ni rasa nak jln guna kasut roda je..hahaha..
Ada beberapa kwn i ni yg menjadi dealer sah SHAKLEE..
Emy Ilhamie, Safitah 'Adilah, MImie Md Nor, Syafira Shawl, n mungkin ada lg yg i terlepas pandang..maaf ye syg..
So kalau uolss rasa nak try ESP by SHAKLEE ni boleh la dptkan dari dealer2 sah ye..
Itu aje.. Da... 
Bagi saya ESP membantu memberikan saya rasa kenyang dan flexsibel, lepas menyusukan baby ilman, agak-agak lapar, bancuh je, mudah dan cepat dan sedap. 

Sekiranya berminat ingin mencuba, boleh hubungi hanie di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951 / FB Fanpage : rujukvitaminku.
Read More...

Saturday, November 16, 2013

TESTIMONI GLA : Cyst dan kehamilan

Saturday, November 16, 2013,9:16 PM |
Surye Ian
Salam,sy nak share pengalaman sendiri..pd oktober 2012 sy disahkn menghidap cyst ovary sebesar 3.9 cm..sebelum buat checkup ,bila brsama suami memang sakit..jd sy buat pemeriksaan dan dktr sahkan ada cyst..sy mkn gla complex Xhabispun 2 botol,cyst dah xda..pastu trus pregnant..alhamdulillah
Are Yue Mie 
Testimonial dari customer saya yang berjaya hamil lps menggunakan set kesuburan shaklee Vitalea, B complex, dan GLA complex.. dia ada cyst sejak 11/2012 dan menyebabkan dia keguguran..sehingga saat dia pm sy 8/2013 dia belum ada rezki lagi utk hamil.. 10/2013 dia pm sy blk n gtau berita gembira yg dia dh hamil.. Syukur Alhamdulillah ats kehendak dan rezki dr Allah.. mari kt doakan dia slamat melahirkan nanti dan dapat baby yg sihat^_^
Noor Azlina
Testimoni adik ipar.. 
 december 2012 dia menjalani pembedahan buang tumor sebesar 13cm seminggu sebelum akad nikah. Selepas seminggu nikah dia dikhabarkan berita sedih bahawa tumor tersebut merupakan cancer tahap 3.. dia consume vivix selama sebulan.. kemudian hasil check up mendapati dia telah bebas daripada cancer.. bulan lepas dia di khabarkan terdapat cyst sebesar 3.2cm di ovari kiri pula.. berkat consume gla, cyst tersebut telah mengecut dan kini dia dah hamil 6 minggu.. alhamdulillah.

Cyst penyebab sukar hamil dan kaitannya dengan GLA Complex Shaklee
Berminat untuk mendapatkan produk dan vitamin shaklee. Inginkan panduan atau cara makan vitamin, jangan risau, panduan akan diberikan bersama-sama pembelian ini. Sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya di emy_2912@yahoo.com.my / ID 866973 / 019-6609951.
Read More...