Thursday, July 11, 2013

Rahsia kekal bertenaga di bulan puasa

Thursday, July 11, 2013,12:20 PM |
haaaa.. apakah rahsia kekal bertenaga di bulan puasa. Antaranya ikutlah sunnah rasulullah s.a.w iaitu melewatkan waktu sahur tapi jangan terlajak pulak. Selain itu, minum lebih air masa bersahur dan berbuka, ambil makanan yang berkhasiat seperti ada sayur, buah, protein & kabohidrat, makan kurma, jangan makan terlampau banyak sebab akan membuatkan kite mengah, senak perut sampai tak boleh nak beribadah (terlebih makan).

Ada beberapa testimoni ibu menyusu, kenapa bagi testimoni ibu menyusu?? sebab ibu menyusu memerlukan lebih kalori berbanding orang biasa, jadi kalau ibu yang menyusu badan tu boleh aktif kekal bertenaga kenapa tidak ANDA. Jom baca apakah rahsia mereka kekal bertenaga di bulan puasa.Kita disunnahkan untuk melewatkan sahur. Perkataan sahur itu sendiri merujuk kepada akhir malam atau sepertiga akhir malam. Ini seperti firman Allah:
“Pada waktu sahur mereka memohon keampunan” (Surah Ali ‘Imran: 17).
Bersahur terlalu awal bukanlah sesuatu yang digalakkan sebaliknya disunnahkan melewatkannya.
Kata Zaid bin Thabit: “Kami bersahur bersama Rasulullah, kemudian terus pergi untuk bersolat (Subuh)”. Anas bin Malik bertanya beliau: “Berapa lama antara sahur azan dan sahur tersebut?”. Jawab Zaid: “Kadar 50 ayat (al-Quran)”. (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Hadis ini menunjukkan bahawa betapa lewatnya sahur Nabi s.a.w. Jika 50 ayat dibaca, kadarnya lebih kurang beberapa minit. Di tempoh itulah Nabi s.a.w menghentikan sahur untuk bersiap menuju solat. 
Sumber hadis : Minda Tajdid

Anda boleh mendapatkan vitamin shaklee secara cod di sekitar kawasan Melaka/Alor Gajah. Ataupun sekiranya diluar melaka, penghantaran adalah ke seluruh malaysia/Brunei/Indonesia/Singapore. 

Hubungi hanie 019-6609951 atau email emy_2912@yahoo.com.my atau komen di Fanpage FB : @rvk online shop atau komen di personal FB : emy ilhamie.