Friday, July 26, 2013

Pantang larang ketika hamil

Friday, July 26, 2013,4:36 PM |
Masa hamil ni banyak bebeno la pantang larang nya, tapi yang biasa kita dengar tak boleh minum air kelapa banyak-banyak takut hilang semua vitamin yang ingin disalurkan kat anak, jangan minum air kopi sebab kefein tak elok untuk perkembangan bayi, jangan makan nenas sebab tajam begitu juga air tebu dan tapai....bla bla bla..dan banyak lagi... 
Tapi kali ni kite nak kongsi pantang larang orang tua-tua yang agak pelik memelik sikit.. Thanks to kak nea-lopah atas perkongsian beliau, ni orang tua-tua punya cakap, nak cayo ke tidak terpulang la.. hehehehe  


PETUA ORANG TUA UNTUK IBU HAMIL
  1. Dilarang mencaci atau menceritakan, dikhuatiri anak yang bakal lahir akan cacat
  2. Dilarang memukul, mendera dan mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecatatan.
  3. Dilarang memaku, memahat,mengail atau menyembelih binatang,dikhuatiri anak yang bakal lahir bibir terbelah atau mengalami kecacatan.
  4. Dilarang bergaduh dengan ibu mertua, dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.
  5. Dilarang makan sotong, dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.
  6. Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil, dikhuatiri akan kenan.
  7. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan, dikhuatiri anak akan gugur.
  8. Dilarang melihat gerhana, dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.
  9. Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur, dikhuatiri mata anak akan tertutup seperti kucing yang sedang tidur.
  10. Dilarang menyusup di bawah ampaian kain, nanti anak akan terencat.
  11. Dilarang makan makanan yang berakar seperti pegaga, nanti terlekat uri.
  12. Dilarang tidur waktu tengahari, nanti kepala anak akan menjadi besar.
Pantang larang ini adalah sebahagian sahaja, masih bnyk lagi pantang larang yang lain2. Kalau ada boleh lah kawan2 share bersama. Walaupun nampak macam tak logik jer bunyi nya pantang larang ni, terpulanglah pada individu tu sendiri nk ikut atau tidak.

Read More...

Petua kecantikan muka

,11:24 AM |
Cantik meletop, cun melecun sangat sinonim bagi semua wanita. Jadi bagi nak mencantikkan muka menggunakan bahan-bahan sedia ada dirumah je boleh ikuti petua dibawah ini. insyallah.. Mulakan dengan bismillah dan sambil buat tu selawat la.


Melicin dan Memerahkan Kulit Muka 
Ambil sebiji buah tomato masak, lecek hingga halus. Kemudian pupurkan di seluruh muka. Biarkan mengering selama 20 minit. Bilas dengan air bersih. Amalkan seminggu 2/3 kali.


Menegangkan Kulit Muka 
Ambil tepung ubi kayu dan mentimun. Timun itu hendaklah di sagat/dihancurkan terlebih dahulu atau dilumatkan. Kemudian campurkan kedua-duanya dengan air sedikit. Kacau sehingga rata dan jangan terlalu cair. Selepas itu, sapukan ke muka dan biarkan ia kering. Kemudian basuh. Dengan cara ini ia dapat menegangkan kulit muka serta menampakkan keputihan di muka dan menjadikan kulit kita segar...

Menyerikan Wajah 
Wanita yang inginkan wajahnya sentiasa berseri apabila dipandang bolehlah mengamalkan amalan ini di setiap pagi iaitu selawat sebanyak tiga kali sebelum mencuci muka dan sapukan air itu kemuka. Insyaallah akan berserilah wajah anda. Selamat mencuba. 

Merawat Kulit Berkedut 
Parutkan sebatang lobak merah yang telah dibersihkan, lalu dicampurkan bersama sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur. Sebatikan bancuhan itu lalu dioleskan kepada kulit sekali sehari. Amalkan sehingga berkesan.

Menghilangkan Parut 
Ambil sedikit asam jawa, kemudian ramas dengan mencampurkan sedikit air. Jangan terlalu cair. Selepas itu, sapukan pada tempat yang berparut. Biarkan sehingga kering. Seelok-eloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur. Insyaallah ia amat berkesan untuk menghilangkan parut.


Awet Muda 
Semasa berdandan di waktu pagi baca selawat Nabi di kedua tapak tangan dan raupkan ke muka berserta niat dalam hati supaya di indahkan wajah seperti Nabi Yusuf. Amalkan setiap pagi. 

Kulit Cerah dan Licin 
Ambil sebiji limau nipis dan dibelah dua Semasa mandi, gosokkan pada muka dan seluruh badan Insyaallah, kulit akan cerah, licin dan harum. 

Mengekalkan Kecantikan 
Kalau mahukan wajah sentiasa cantik amalkan surah Yusuf setiap malam. Di samping itu, untuk mengekalkan kecantikan, tadah air embun malam Jumaat dan sapukan ke wajah, dibuat air mandi ataupun minuman. 

Menghasilkan Kulit Cantik 
Amalkan meminum air campuran pucuk pegaga dan lobak merah yang telah dihancurkan .

Menegangkan Kulit Muka Dan Menghilang Jerawat 
Rebus segenggam biji kani (manjakani atau kani boleh dibeli di kedai-kedai India) di dalam periuk tanah sehingga menggelegak dan pekat. Apabila suam, sapukan pada wajah atau bahagian kulit yang anda inginkan. Tunggu sehingga kering dan cuci sehingga bersih. Amalkan setiap hari. InsyaAllah kulit tegang jerawat tiada. 





Menghilangkan Parut di Kulit 
Tumbuk kulit kayu manis sehingga lumat. Campurkan serbuk ini dengan sedikit air. Bancuhkan bersama dengan bedak sejuk. Setelah sebati, sapu rata di bahagian berparut.

Lakukan sekerap yang mungkin. Lama-kelamaan, parut akan beransur hilang. Petua ini juga sesuai untuk menghilangkan bintik-bintik hitam dan jerawat di wajah.






Awet Muda 
(A) Amalkan memotong kuku atau rambut pada hari-hari yang baik iaitu Isnin, Khamis dan Jumaat. Selain itu, amalkan menanam kuku/rambut yang dipotong atau gugur. 
(B) Sejurus bangun pagi, sebelum mandi dan gosok gigi, amalkan petua ini. Urutkan wajah anda dengan air dari bawah dagu hingga ke atas dahi diiringi selawat nabi 3 kali. Amalkan setiap hari urutan ini.

Menghaluskan Kulit Muka 
Didihkan susu segar atau pun susu tepong bercampur air. Biarkan ia sejuk. Lalu disapukan kepada muka. Biarkan kering lalu dibasuh dengan air bersih. 

Mengembalikan Seri Muka Selepas Bersalin 
Rebus beberapa tangkai daun inai dan minum airnya tiga kali seminggu. Seeloknya pada waktu pagi dan malam. 


Sumber : Seribu Pilihan

Read More...

Set penyusuan bajet

,9:32 AM |
Biasanya set ibu menyusu ada beberapa vitamin yang disekalikan bagi membantu badan ibu yang menyusu cergas, bertenaga, tidak stress berserta dengan vitamin yang boleh banyakkan susu ibu. Tapi untuk mereka yang sedang ber'bajet' akibat kekangan kewangan disini ada solution nya. Ini lah SET BAJET BOOSTER SUSU IBU. Dengan teknik yang berkesan anda akan dapat memenuhi keperluan bayi anda, bukan takat memenuhi tapi boleh simpan stok susu ibu lagi. Jom ikuti gambar testimoni oleh Emilia Harrtini. Alhamdulillah, kita berusaha, allah bagi la hasilnya. :)



Jika berminat boleh terus sms, call, whatsApp hanie di no 019-6609951 / emy_2912@yahoo.com.my / FB : emy ilhamie / FB : @rvk online shop
Read More...

Thursday, July 25, 2013

Makanan dan resepi ibu dalam pantang

Thursday, July 25, 2013,9:43 AM |
Harini kite nak kongsi resepi yang my mom selalu masakkan semasa kite dalam pantang. Ala resepi simple sangat, mesti semua orang tau kot. My mom kata ini masakkan orang yang malas... huhuhu.. kamu semua tahu kan masak PINDANG. Ni pindang cara hanie er... tak tau la kot ada tambahan lain yer.. 

Bahan-bahan
1. Ikan
2. Bawang besar/ Bawang putih
3. Halia
4. Kunyit
5. Serai
6. Asam jawa
7. Tomato
8. Cili besar

Cara-cara

Hiris Bahan ( 2 + 3 + 5 ), kunyit ditumbuk dan perah sedikit asam jawa. Campur kesemua bahan-bahan diatas dan letak sedikit air untuk jadikkan kuah. Masak diatas api yang sederhana. Bila hampir masak letakkan buah tomato yang dipotong 4 dan cili besar yang dipotong.... emmm.. sedap jugak lauk orang malas ni.. hehehe.. gambar, kite g pinjam ngan pakcik google ye. :)


SELAMAT MENCUBA !!

Ada lagi lauk yang sedap yang my mom masak masa dalam pantang contohnya sup ikan merah, isyyy sedap, tapi kite tak tau la cara masaknya. Nanti kalau ada masa nanti kite tanya my mom. 

Read More...

Wednesday, July 24, 2013

Susu ibu cair ? Jom atasi masalah ini :)

Wednesday, July 24, 2013,11:17 AM |
Anda dalam dilema susu ibu cair, pening memikirkannya, jangan risau, disini ada jawapannya. Jom ikuti testimoni mengenai ibu yang menyusu ini. 

Testimoni saya
------------------

Pertama kali saya jatuh cinta dengan Energing Soy Protein (ESP) ialah waktu saya menyusukan anak kedua saya. Saya beli Set 3M. Dalam set tu ada Vita-Lea, B-Complex, Vitamin C, Alfalfa, Ostematrix dan ESP. Rasa susu soya yang light memang membangkitkan selera minum saya. Agak-agak bosan dengan soya plain, saya akan tambahkan perasa lain yang kena dengan selera saya. Antaranya ribena, milo, horlick atau dicampur dengan air BLISS. Ditambah lagi vitamin lain yang membantu saya untuk mendapatkan nutrisi penting untuk tumbesaran anak melalui susu ibu.


Dipendekkan cerita, anak pertama saya cuma dapat menyusu sampai umur sebulan setengah je. Lepas tu terpaksa bagi susu tepung sebab susu kering. Memang sedih sangat waktu tu sebab sepanjang tumbesaran anak sulung, kerap keluar masuk hospital. Sehingga usia setahun setengah, 3 kali berkampung di hospital sebab kena jangkitan kuman kat paru-paru. sekali masuk wad sampai seminggu. Letih... Memang tersangat letih..Maklum la.. Bukan pergi bercuti...

Saya diperkenalkan dengan Shaklee oleh teman sepejabat iaitu Ain, Nana dan Mas. Mereka ni team breastfeed kt opis. Mereka galakkan rakan2 untuk menyusu badan. masa tu saya baru masuk office selepas ambil cuti bersalin 3 bulan. Masa tu susu badan masih ada cuma tak cukup untuk anak kedua. Mereka cadangkan supaya saya cuba set basic menyusu. Syukur alhamdulillah. Susu pun meriah. Dua bulan cuba set basic menyusu, saya pun upgrade ambil set 3M. Anak suka sangat sebab puas menyusu. Tidur pun makin nyenyak.

Apa yang saya nak tekankan kat sini, perbezaan antara kedua-dua anak saya dengan Shaklee dan tanpa Shaklee ialah:
1) Anak Shaklee saya mempunyai sistem imune yang baik kerana dia jarang jatuh sakit (demam, batuk, kahak)
2) Selera makan dia sangat-sangat baik.
3) Kurang gejala sembelit berbanding anak sulung.
4) Anak kedua saya juga tidak menggunakan nebulizer berbanding anak sulung.
5) Dia lebih ceria dan kurang meragam.

Ya.. Betul kata anda.. Ini semua takdir Allah. Tapi saya percaya... Dengan usaha, Tawakkal, bersangka baik dengan Allah, kita akan beroleh kebaikan daripada apa yang kita usahakan...

Allah akan membantu kita selama mana kita berusaha dan yakin kepada Nya.

Hanie
ID 866973
019-6609951
Fanpage FB : @rvk online shop
emy_2912@yahoo.com.my
Read More...

Pemakanan ibu menyusu

,10:50 AM |
Semasa menyusu badan, apa yang dimakan oleh ibu akan disalurkan kepada anak. Jadi para ibu menyusu perlulah ambil makanan yang mempunyai nutrisi yang tinggi dan pelbagai bagi membolehkan anak mendapat nutrisi secukupnya supaya perkembagan otak dan badan bayi berkembang dengan sihat. Makanan berkhasiat & variasi bukan sahaja diperlukan semasa ibu sedang hamil tetapi juga semasa menyusu lebih-lebih lagi semasa 6 bulan pertama, bayi hanya akan minum susu ibu sahaja. 

Apa yang perlu ibu menyusu ambil :-

Anggap penyusuan badan sebagai motivasi berterusan untuk mengikuti diet yang sihat sepertimana yang anda ikuti semasa kehamilan. Fokus ke atas pengambilan bijiran penuh seperti nasi perang dan bijiran, buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan makanan yang memberikan banyak protin, kalsium dan zat besi (dan seperti biasa, makanan ringan sekali-sekala adalah okay). 



Pilih snek yang berkhasiat seperti yogurt, kekacang dan kekeras, telur dan sandwic yang diperbuat daripada roti gandum penuh. Adalah baik jika anda menghadkan pengambilan makanan bergoreng dan juga makanan yang disediakan dengan minyak sapi dan santan kelapa. 



Dalam sesetengah komuniti, mungkin terdapat pantang-larang terhadap sesetengah jenis makanan untuk bulan pertama atau 44 hari selepas kelahiran. Walau bagaimanapun, pakar-pakar tetap mengatakan bahawa anda tidak perlu menghadkan diet anda kecuali bayi anda menunjukkan tanda-tanda sensitif selepas menyusu. 





Minum banyak air untuk mengekalkan bekalan susu andaPastikan anda minum banyak air – lapan sehingga 12 gelas air sehari adalah mencukupi. Untuk kepelbagaian, anda boleh pilih jus buah-buahan atau sayur-sayuran, air kurma merah, susu soya tiada gula dan minuman dadeh. Ini akan membantu badan anda untuk menghasilkan susu yang diperlukan oleh bayi anda. Sumber Baby center

Testimoni cara banyakkan susu ibu

Set penyusuan yang sangat popular

Read More...

Tuesday, July 23, 2013

Tips elak mual ketika hamil

Tuesday, July 23, 2013,2:06 PM |
Untuk para ibu yang sedang hamil rasa mual pada peringkat awal kehamilan adalah perkara biasa. Ianya biasa terjadi 2 bulan pertama, bulan ke tiga akan berkurangan. Tapi ada jugak yang berlanjutan sehingga ke trimester 2 & 3, bergantung kepada individu, tapi yang berlanjutan hingga ke akhir kehamilan ni jarang la berlaku.

Setelah melalui proses morning sickness ini sebanyak 2 kali, ingin rasanya berkongsi kepada semu tips elak mual ketika hamil versi hanie :-

  1. Kurangkan makanan yang berminyak & bergoreng.
  2. Jangan biarkan perut kosong. Walaupun anda tidak ada selera untuk makan oleh kerana mual dan asyik muntah tapi kene paksa diri untuk ambil sedikit makanan.
  3. Minum jus yang sedikit masam seperti epal atau jus oren.
  4. Elakkan mencium bau-bau yang kuat seperti perfume atau bau menggoreng atau menumis.
  5. Selalu kudap makanan kering seperti roti, biskut, cereal atau bijirin yang lain.
  6. Makan kismis sebab kismis masam masam manis.
  7. Kalau suka bau berangin, bawaklah minyak angin kehulu kehilir, ianya sangat membantu mengurangkan mual dan pening.
  8. Ambil vitamin b6 yang mampu mengurangkan morning sickness. 

Apa-apa pun selamat menjalani pengalaman yang indah, memang semasa anda melaluinya anda rasa MASYALLAH, dugaan untuk menjadi seorang ibu, tapi percayalah anda akan merindui dan mengenang saat itu dan anda akan mengerti betapa indahnya perempuan yang dapat melaluinya. 

Shaklee ada beberapa vitamin yang dapat menagtasi rasa mual ini antaranya adalah :-


Nor Aini Irfan
TESTIMONI my customer 
My customer ni preggy, ada masalah morning sickness, loya / mual dari pagi sampai malam katanya.
Sy terus suggest dia ambik PEPPERMINT GINGGER shaklee..ALHAMDULILLAH,
Barang sampai kat tangan dia 6 februari 2013, sy follow up dia 9 febuari 2013 untuk tau perkembangan.
Ini la dia reply pm sy "wslm..dh try..ok sgt..aku mkn time rsa xslesa kt mlut ni..pastu lega sbb kuar angin.."
Happy dapat tolong orang lain 
e'Mas Permata TQ dear 

Noor Aishah Mohd Ikhwan : Ambik peppermint ginger plus sis... elok utk legakan loya, mual,buang angin dlm badan.

Arnie MY : Mengikut pembacaan, vitamin B6 membantu untuk atasi morning sickness. Tapi, kalau product Shaklee, kita tak jual berasingan. Sebaliknya B6 nie di compile bersama2 dengan kumpulan B yang lain termasuklah Asid Folik, untuk menjadi vitamin B-Complex. Jadi, jangan skip B-Complex ya.



Read More...

Produk pelangsingan mampu milik

,1:23 PM |
Kurus kurus kurus dan kurus lagi... huhuhu sesape yang obses untuk kurus angkat tangan (hanie cikgu). Untuk mereka yang mahu kurus, tanpa supplement pun boleh je jadi kurus, bak kata pepatah nak seribu daya tak nak seribu dalih. Jadi dalam entry produk pelangsingan mampu milik kali ini kite nak kongsikan 2 jenis produk shaklee yang mampu membantu anda untuk tampil langsing dan kurus. Ingat ye MEMBANTU... selebihnya anda usaha sendiri, maksud usaha sendiri itu dari segi kawalan kolari intake seharian, pengambilan air secukupnya dan lebihkan makanan berserat tinggi seperti sayur, buah dan bijirin serta senaman.

Apakah 2 produk pelangsingan mampu milik itu yer... 

LECITHIN - Berfungsi untuk memecahkan lemah. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai lecithin, boleh rujuk entry yang ini ye. klik klik klik Lecithin dan manfaatnya..

Alfalfa - Berfungsi sebagai detox harian dan juga sebagai serat. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai alfalfa boleh rujuk entry ini ye. klik klik klik Apa yang menarik tentang alfalfa


Berminat untuk ambil set pelangsingan mampu milik ini. Harga Retail untuk Lecithin RM52.50 (180biji) dan Alfalfa RM 53.75 (330 biji). Harga mampu anda brape ye, inginkan diskaun, macam biasa la hubungi saya ye :-

Hanie
ID 866973
emy_2912@yahoo.com.my
Fanpage : @rvk online shop
Read More...

Monday, July 22, 2013

Set berpantang pilihan saya

Monday, July 22, 2013,10:43 AM |
Saya akan melahirkan anak kedua pada akhir pertengahan/akhir bulan Oktober, mohon mendoakan keselamatan saya dan baby ye, semoga allah melancarkan proses saya untuk bersalin nanti. Amin. Jadi ingin diwar-warkan bahawa set berpantang / bersalin pilihan hati saya sudah tentunya besama shaklee.. Kenapa set berpantang / bersalin shaklee menjadi pilhan hati??? Kerana ia telah sinonim dengan saya dan saya telah setahun bersamanya dan kami serasi bersama dan banyak manfaat yang telah saya terima daripadanya, Saya yakin dan saya memang jatuh cinta padanya. Alhamdulillah.  





Read More...

Mahu langsing tanpa azab

,10:10 AM |
Kepada semua yang mahu langsing tanpa azab, meh sini baca testimoni mereka, tetibe je badan boleh maintain tanpa bersusah payah, tanpa azab bagai. 

Sha Reza
Alhamdulillah....Berat dah pon turun 2.5kg sejak amik CINCH SHAKE MIX start puasa aritu...Serius saya memang tak diet pon puasa kali ni. Bedal je ape saya nak makan sampai En. Hubby pon tegur n takut tengok saya makan banyak..huhuhu...Semalam first time hubby cium bekas CINCH die cakap sedapnye bau CINCH perisa CAFE LATTE ni...hahahaha....tapi die tak leh minum sbb die dah kurus...kekeke.

MaMie DYan New
saya makan GLA, dan ESP ..Berat badan saya bekurang dan Maintain sehingga sekarang..padahal sy cuma nak stabil kan hormone je..
hmm....b0leh tak share pengalaman korang~GLA dan ESP boleh turun kan berat badan ke?
Aysha Zachary : GLA boleh seimbangkn + stabilkn hormon kita..Since ada juga ladies yg naik berat bdn sbb masalah period + masalah berkaitan dgn kesuburan.. So xmustahil GLA boleh mmbntu dlm peningkatan berat badan akibat hormon.


Mereka ambik produk yang berlainan, tapi boleh kekalkan berat badan dan tampil lebih langsing. Anda keliru???? produk mana yang sesuai??? meh, mari-mari hubungi hanie untuk mengetahui lebih informasi lebih lanjut.

Hanie
ID 866973
019-6609951
Facebook : Emy ilhamie

Fanpage : @rvk online shop
Email : emy_2912@yahoo.com.my




Read More...

Sunday, July 21, 2013

Tips untuk mengelakkan kekurangan tenaga dibulan puasa

Sunday, July 21, 2013,9:39 AM |
Bulan puasa adalah bulan penuh rahmat dan kita digalakkan malah disuruh untuk sentiasa mengambil peluang untuk beribadat. Tapi kalau asyik lemah, lembik tak bermaya macam mana nak beribadat kan. Disini kite nak kongsikan beberapa tip untuk mengelakkan kekuranga tenaga dan nutrien di bulan puasa ini. Antaranya adalah :-

  • Minum air sebanyak mungkin ketika bersahur dan berbuka kerana antara sebab tidak sihat ketika berpuasa ialah kurang air. (Untuk mengelakkan anda sering ketandas atau perut buncit, pastikan anda minum sedikit demi sedikit sepanjang malam untuk mendapatkan 2 lit - 3 lit sehari).
  • Kurangkan minum kopi dan teh. Ia mengandungi kafein yang boleh menyebabkan anda kehilangan air melalui diuretik (kencing).
  • Pastikan anda mengambil banyak protein misalnya kekacang, daging dan telur. Protein amat diperlukan dalam tumbesaran bayi selain ianya memberi tenaga dengan lebih lama berbanding karbohidrat.
  • Elakkan makanan yang bergula. Ia akan menyebabkan paras gula tinggi dan rendah secara mendadak dan ini akan menyebabkan anda rasa pitam dan pening.
  • Elakkan makan makanan bergoreng dan berlemak contohnya samosa, goreng pisang dan sebagainya. Ini kerana makanan berminyak dan berlemak mempunyai khasiat yang rendah walaupun mengenyangkan.
  • Makan makanan yang memberi tenaga secara beransur-ansur seperti kurma dan kekacang. Makanan seperti ini akan memberikan tenaga berterusan walaupun beberapa jam telah berpuasa.


Sekiranya anda mahu set bajet ramadhan untuk kekal bertenaga. Boleh hubungi 019-6609951 / email : emy_2912@yahoo.com.my / Fanpage FB : @rvk online shop / FB : Emy ilhamie
Read More...

Saturday, July 20, 2013

Testimoni set berpantang shaklee

Saturday, July 20, 2013,9:00 AM |
Kepada mommy mommy yang tercari-cari set berpantang, atau yang ingin berpantang secara moden dan terkini atau ingin berpantang tanpa jamu atau yang ingin mencari set berpantang murah. Ini la jawapannya, set berpantang bajet anda. Ramai yang dah mencuba dan terbukti keberkesanannya. Dapatkan segera di blog ini. Cuma komen atau sms atau email di : emy_2912@yahoo.com.my /019-6609951. 
 


Norliza Ibrahim Sy jtuh cinta dgn shaklee sbb set berpantang ni lah.. percubaan pertma dan trs jth cinta.. bdn cergas, x lesu, muka x pucat, luka cpt sembuh, susu pekat ank mnyusu mlm skjp je sbb cpt knyg.. :))

Ida Aida mmg best amik shaklee masa pantang.. badan cergas jer walaupun sy czer...anak kedua sy dah 2 bulan lebih..alhamdulillah sihat n cergas..




Nak share testimoni sendiri pulak yang menggunakan SET BERPANTANG SHAKLEE
Sebelum gi labour room saya minum ESP. Dalam sakit-sakit tu badan tetap rasa bertenaga. Masa proses bersalin, alhamdulillah...3 kali push keluar Baby Hana, 3.6kg. Masa dalam wad, saya minum lagi ESP. Badan rasa segar sampai orang katil sebelah ingat saya admit ward sebab alahan masa mengandung. Bila tolak katil Baby Hana terkejut dia sebab tak sangka dah bersalin. Muka tak pucat dan badan nampak cergas katanya. Sekarang, dalam pantang sepenuhnya saya ambil supplement Shaklee. Bibik yang jaga anak2 saya masa dalam pantang sebelum ni pun cakap.."nampak bedanya! kali ni kamu nampak cergas! muka nggak pucat." Ape lagi kengkawan. Jom dapatkan set berpantang segera. Para suami boleh juga belikan untuk isteri yang bakal melahirkan tak lama lagi. Sila hubungi SID masing2 ye. Bertindak sekarang! Ini kali lah!! (^_^)


sy sedang berpantang day 30: tapi saya cuma berpantang makan je dan teruskan pengambilan SET BERPANTANG SHAKLEE yg best tu. yg lain2 sy dh buat mcm org habis pantang dh, cthnya drive kereta pegi post office, pegi bank, pegi beli brg, bawa anak2 pegi klinik.. hehehe kenapa sy berani? sebab rasanya kereta zaman skrg ni dh canggih2, tak perlukan byk tenaga nak drive, setakat control stereng je pastu kasi dia jalan sendiri, kekeke... :)) tp rahsia sy cepat sihat tu tak lain tak bukan adalah Shaklee la...kuikui ;)

luka jahitan sy byk sgt aritu, plus doc cakap kulit sy jenis kulit 'tauhu', anda tahu apa dia kulit tauhu ni? kulit tauhu ni katanya mcm kulit org cina, bila cucuk je berdarah, dia mcm hancur, salah satu punca dia sebab tak biasakan makan makanan pedas.. keadaan kulit sy yg mcm tu, menyebabkan tempoh menjahit tu lebih lama drp tempoh nak beranak kat dlm labor room tu.. semasa pregnant juga sy kena buasir, dan buasir makin teruk lepas bersalin.. dh sgt3 risau sbb sy selalu dgr cerita buasir ni susah nak baik dan perlu dibuang... huaaa... tp ajaibnya, sy ambil set berpantang shaklee; VITALEA + BCOMPLEX + VITAMIN C + ZINC COMPLEX dan juga OMEGA GUARD, dlm masa kurang drp 2 minggu, luka jahitan dan buasir sy tu dh baik! wahhh sgt gembiraaa!! :))

Read More...

Friday, July 19, 2013

Langsing dengan selamat bagi ibu menyusu

Friday, July 19, 2013,10:56 AM |
Sekiranya anda merupakan ibu menyusukan anak secara EKSLUSIF satu sesi penyusuan bayi adalah bersamaan dengan pembakaran 500 kalori sehari...WOW... bonus bagi ibu menyusu, mudahnya untuk langsing, tak perlu berdiet bagai, kalau sehari dapat bakar 500 kalori, seminggu dapat bakar 3500 kalori. 
(3500 kalori bersamaan 0.5kg lemak)..WOW..sebulan boleh turun 2kg...WOW.. Nampak! kan dah langsing dengan selamat. 

Kalau mereka yang tidak menyusukan badan untuk membakar lemak, 500 kalori bersamaan berlari 5km, berbasikal 56 minit, berenang 1 jam.. haaa.. bertungkus lumus nak bakar lemak.

Ini la kelebihan yang Allah bagi. Ye la, ibu dah mengandung penat-penat 9 bulan, perut boyot, kelebihan dikemudian hari nak turunkan berat mudah je. Tapi kenapa ada ibu yang mengeluh berat naik lepas bersalin, itu kesalahan sendiri ye, ibu menyusu selalu rasa lapar dan haus, lapar makan, haus pun makan, air minum sikit je. Untuk mengelakkan itu daripada berlaku, ibu menyusu harus minum 3Liter air sehari.

Untuk membantu ibu menyusu dalam proses langsing ini, ada beberapa produk shaklee yang boleh membantu. Set Penyusuan Shaklee plus dengan Omega/Lecithin. 



Mana nak pilih samada Omega dengan lecithin???
kite bandingkan mengikut peribahasa ye.
Lecithin ibarat motor EX 5, Omega Guard ibarat naik kereta wira.
Kedua-duanya mempunyai tujuan yang sama tapi cara yang berbeza. 
Lecithin berfungsi untuk mengelmusi lemak secara semulajadi. (Memecah lemak dan mengelakkan lemak melekat pada dinding uterus) manakala Omega Guard berfungsi untuk membakar lemak dan selain itu, ianya kaya dengan EPA dan DHA yang bagus untuk perkembangan otak baby. Jadi tepuk dada tanya lah selera. 







Sebarang pertanyaan atau jika berminat, boleh hubungi :-
Hanie
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Fanpage FB : @rvk online shop
FB : emy.ilhamie


Read More...

Thursday, July 18, 2013

ESP rahsia wanita jelita

Thursday, July 18, 2013,12:29 PM |
Pentingkah Protein?
Badan kita perlukan protin utk tumbesaran yg sihat. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Dan yg penting, protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama.

Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum –protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Saya Nurul
Self TESTIMONI~
Ha! no photoshopping. below is the real me after consuming shaklee set kecantikan kulit.lepas kurang 3 bulan.. kawan2 dan my mama jugak tegur dah elok kulit. i x flawless sepenuhnya lagi. masih ade siket kesan scar tu. tp akan hilang if consume VITAMIN E untuk hilangkan parut. ESP untuk licin gebu kan kulit, selain GASTRIK (i ade masalah tu) B COM untuk ratakan balik warna kulit i ni yg merah sana sini lah. pheeewww~~!! now... tinggal pakai bedak je xyah pki concealer bile outing. 

Now, ble nampak je kawan2 ade masalah ni, i terus promote..Kesian tau bile dorang jgk DEPRESS sbb ade masalah mcm ni. BECAUSE I'VE BEEN THROUGH THAT! So the thing is... Sharing the good things will make u guys happy. SERIOUSLY.. sekarang baru yakin nk jadi distributor plak. 
Sebagai tambahan, now sedang makan NUTRIFERON, sbb i takot masalah jerawat n berpunca dari RESDUNG. will follow up the effect. nak convince kan people, kite kene testimoni dulu kan. dengan izin Allah, alhamdulillah..Xcuba, x tau. Thanx to my sister sbb banyak dorongan dan galakan. hahaha!!!!









Hanie
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Fanpage : @rvk online shop
Read More...

Vitamin ibu hamil

,11:15 AM |
Tahukah anda wanita hamil memerlukan lebih vitamin?
Kerana bayi dalam kandungan akan mengambil vitamin dari badan anda untuk pembentukan dan perkembangan semasa dalam rahim. Oleh itu wanita hamil perlu mengambil vitamin bagi mengelakkan risiko seperti kecacatan, kelahiran pramatang dan kekurangan berat ketika bayi dilahirkan. Selain itu, pengambilan vitamin dapat membantu memberi kekuatan dan membantu wanita hamil mendapat kesihatan yang baik sepanjang kehamilan. 

Antara vitamin yang diperlukan adalah :-

Zat Besi - Sangat penting untuk pembentukan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubu. Ia mengurangkan risiko kelahiran bati pramatang.
Kalsium - Penting untuk pembentukan tulang dan gigi.
Asid folik - Penting bagi perkembangan fizikal dan saraf bayi dalam rahim di awal kehamilan.
Omega 3 - Diperlukan untuk perkembangan otak, membentuk sistem saraf dan menjamin penglihatan yang baik (Pengambilan tri 2 & 3)

Tambahan : Pengambilan soya dapat memberikan anak kulit cerah gebu, betul ke??? Soya merupakan sumber terbaik untuk folat, zat besi, kalsium, zink dan mineral. Pengambilan soya secara berlebihan akan membawa mudarat, oleh itu, ambillah mengikut saranan yang diberikan. Kulit anak sensitif oleh kerana pengambila air soya yang banyak ketika hamil?? ye ke.. Jom baca artikel ini : Jenis-jenis protein soya.





Harga untuk set hamil shaklee = RM527.00

Vitalea = RM88.75 (120 biji)
B complex = RM 53.75 (120 biji)
Ostematrix (Kalsium) = RM61.00 (120 biji)
Vitamin C Chewable 100mg = RM37.50 ( 90 biji)
Omega guard (Minyak Ikan) = RM136.00 (90 biji)
Energizing Soy Protein (ESP) = RM150.00 (1 botol)

Nak diskaun ke???? aisyyyy.. boleh saja, Isy.. banyaknya, sy lagi 1 bulan nak bersalin, opss.. boleh dibincangkan, boleh juga kalau nak set bajet, meh la hubungi :-

Hanie
ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Fanpage : @rvk online shop

Read More...