Tuesday, June 11, 2013

Persediaan berpuasa bagi ibu menyusu

Tuesday, June 11, 2013,2:03 PM |

Bepuasa adalah wajib bagi semua umat islam kecuali atas alasan-alasan tertentu seperti wanita yang datang haid dan lain-lain.

Bagi ibu-ibu yang meyusu badan tentunya risau akan produktiviti susu semakin berkurangan kerana kekurangan cecair dalam badan. Tetapi kite harap ibu-ibu tidak putus harapan dalam perjuangan menyusukan bayi anda atas alasan ini. Terasa rugi kan menggunakan alasan terpaksa berenti menyusukan anak sebab berpuasa dan tak larat. Ataupun sebaliknya. Ini la dikatakan penjuangan, dah habis berjuang kalau tak berdaya baru lah bertawakal, tidak mahu pulak sampai memudaratkan. Kite boleh iktihar. Macam mana ye caranya.

Ibu yang baru melahirkan anak perlu berdisiplin mengamalkan panduan berikut bagi mengelakan kemudaratan kepada diri sendiri dan anak.
* Melewatkan sahur
* Berbuka di awal waktu dengan mengambil makanan sihat seimbang dan minum cukup air.
* Memerah susu di awal hari
* Berdoa
* Bertawakal

Ibu tetap boleh menyusukan seperti biasa selagi tidak mengalami dehidrasi. Oleh itu pengambilan cecair yang mencukupi pada sebelah malam dan waktu sahur perlu dilakukan bagi menggantikan air yang sudah hilang semasa berpuasa. Amat penting untuk menjaga dan mengawal dehidrasi daripada berlaku. Tanda-tanda dehidrasi yang teruk adalah seperti berikut :
* Berasa hendak pitam terutama selepas mengepam dan menyusukan bayi.
* Berasa sakit kepala dan seperti hendak demam.
* Air kencing menjadi pekat dan berbau kuat.
* Terasa loya dan ingin muntah.
* Rasa menggigil.
* Berasa lemah dan sakit otot.
* Mudah marah dan emosi yang tidak stabil.


Selain itu juga ibu-ibu boleh mengamalkan mengambil supplement yang membantu ibu-ibu segar, cergas sepanjang hari. 

Taraaa.. Set Mighty Triple Gem Shaklee:

Esp - Memberi sumber tenaga segara dan boleh bertahan lama semasa berpuasa nanti.

Mealshake - Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral & zat perlu. Kekurangan nutrisi menyebabkan badan lemah dan tidak bermaya. (Multivitamin dalam bentuk serbuk dan mudah diserap oleh badan)

Performance Drink - minuman elektrolit + mineral membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan. Sebarang pertanyaan lanjut boleh emailkan di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951. Hanie adalah pengedar sah shaklee (id 866973) & boleh cod vitamin di dalam kawasan Melaka Tengah / Alor Gajah & pos dilakukan untuk diluar kawasan Melaka.