Wednesday, June 5, 2013

Buasir ketika hamil

Wednesday, June 5, 2013,7:30 AM |
Bila dengar je pasal Buasir dah boleh rasa ngeri apatah lagi apabila terjadi pada wanita hamil. Mungkin salah satu ujian daripada allah, ujian itu salah satu cara untuk menghapuskan dosa kan, insyaallah. Buasir ketika hamil sering terjadi. Mengikut kajian 1 daripada 10 wanita hamil mendapat Buasir ketika trimester ketiga. Tapi ada juga yang terkena Buasir pada peringkat awal kehamilan. 


pic kredit : www.gynita.com

Ada beberapa faktor bagaimana terjadinya Buasir antaranya adalah:
1. Keturunan
2. Sembelit
3. Kehamilan
4. Mengangkat berat
5. Meneran
6. Bersalin
7. Kekurangan air
8. Pemakanan tidak seimbang
9. Kurang serat

Bila kite perhatikan faktor diatas kite dapat simpulkan bahawa faktor yang paling besar Buasir terjadi adalah disebabkan kekurangan air. Apabila kekurangan air dalam badan, masalah percernaan akan berlaku, masalah pencernaan itu adalah sembelit, apabila kite hendak buang air besar tetapi sembelit disitu kite akan meneran, apabila meneran salur-salur darah di bawah uterus (rahim)  pula lebih berkemungkinan untuk membengkak dan meregang akibat tekanan yang diterima. Salur darah di dalam salur dubur ini boleh membengkak dan terkeluar semasa atau selepas anda membuang air besar. Anda mungkin boleh merasanya sebagai benjolan kecil dan lembut di dalam atau di sekeliling dubur dan itu la di panggil Buasir. 

Ha begitulah kaitan teorinya yang dapat kite simpulkan mengenai Buasir ini. Jika tersalah sila komen diruangan bawah ye. (Teori ini dibuat mengikut pemahaman kite membaca artikel yang panjang berjela)

Untuk mengetahui produk shaklee yang sesuai diambil ketika hamil untuk mengelakkan Buasir ini atau untuk menggurangkan Buasir ini boleh email kite di emy_2912@yahoo.com.my atau di facebook Page:rujukvitaminku. Insyaallah boleh membantu. 


Nantikan update seterusnya mengenai buasir ini. syok pula belajar pasal Buasir ini. Harap dapat membantu yang lain.