Monday, June 24, 2013

Tips menghadapi fenomena jerebu

Monday, June 24, 2013,10:54 AM |
Semua sedia maklumkan cuaca sekarang yang semakin teruk, di tempat kite jerebu semakin meningkat. Index Pencemaran Udara (IPU) di Melaka (23/6/2013) adalah 4 ratus lebih, maknanya dikira teruk la tu, semua sekolah di Melaka diarahkan tutup sehingga dimaklumkan. Semoga tidak sampai darurat seperti mana di kawasan Muar dan Ledang dimana IPU nya adalah 7 ratus lebih. 

Keadan jerebu yang sebegini sekiranya berterusan akan mendatang kesan buruk terutamanya kepada kanak-kanak, ibu hamil, pesakit asma, pesakit jantung, orang-orang tua dan mereka yang bekerja diluar rumah/pejabat. 

Jadi diharap ambil la langkah menjaga kesihatan masing-masing. Tadi semasa dalam perjalanan pergi ke opis, ada je penunggang motorsikal yang tidak memakai mask, emmm.. dah jerebu teruk pun masih ada yang mengambil sikap tak peduli.

Antara penyakit yang akan senang hinggap masa jerebu ini antaranya adalah :
1. Sakit tekak
2. Pening
3. Demam
4. Sakit dada
5. Sesak nafas
6. Sakit jantung

Semua penyakit ini berpunca dari udara yang kite sedut, jadi sekiranya pakai mask tu adalah tapisannya. Walaupun kita hanya nampak macam kabus tapi sebenarnya dalam udara kita tu adanya molekul yang kecil yang tak nampak dengan mata kasar. Zarah yang kecil tu yang kite sedut masuk ikut paru-paru, tu la kadang kite rasa sempit dada/sesak nafas, oksigen kurang sampai ke otak, tu yang pening dan sebagainya.

Tips menghadapi keadaan berjerebu :
1. Berada di dalam bangunan
2. Pakai mask (topeng/ penutup hidung)
3. Minum air yang banyak
4. Pasang penghawa dingin sekiranya ada
5. Membawa ubat kemana sahaja (pesakit jantung/asma/dll)
6. Jangan membakar sampah
7. Jangan merokok


Kredit : weatherandclimate.blog.umt.edu.my


Vitamin Shaklee yang boleh membantu anda semasa keadaan berjerebu ini antaranya adalah:

- Nutriferon utk meningkatkan sistem imuniti badan
Artikel lebih lanjut mengenai nutriferon

- Performance Drink : mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik. Ianya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.


- Set vitamin asas ( Vita-lae, b complex, vitamin c) untuk membantu mendapat kesihatan yang terbaik.


- Vitamin antioksidan (Vivix, Carotomax, Vitamin E, CoQ) utk membanteras radikal bebas, al maklumlah jerebu ini menyebabkan radikal bebas berada di tahap lebih dari biasa.


- Vitamin C chewable & Mealshake - utk kanak-kanak sebagai penambahan kepada perlindungan sistem pertahanan badan mereka.


Berminat untuk mendapatkan info mengenai vitamin kegemaran anda, saya sedia membantu :

Hanie
COD Melaka
ID 866973
019-6609951
Fanpage : Rujukvitaminku
email : emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

Thursday, June 13, 2013

Rahsia banyakkan susu ibu 30 hingga 37 oz sehari

Thursday, June 13, 2013,5:43 PM |
Harini kite nak bagitau satu rahsia besar kawan kite berjaya pam hasilkan susu ibu yang banyak. Ha, nak tau tak, jeng jeng jeng.. sila email kite k.. waa baran je baca kan.. orang serius die boleh pulak jeng jeng.. Sebelum kite kongsikan apakah rahsia banyakkan susu ibu ni, jom baca tulisan dari Siti Nor Farina siap gambar lagi. 

Siti Nor Farina
Sharing is caring..testimoni saya sendiri ni..dh 6 bulan menggunakan shaklee..bby pun dah 8 bln. Alhamdulillah, susu masih meriah..ibu ibu jom buat stok utk bulan puasa nti. Saya dh mula buat stok..alhamdulillah sehari dpt hasil dlm 30-37oz..dpt buat stok 10oz sehari. InshaAllah, misi untuk buat stok boleh berjaya..dapatkan tips penyusuan drpd pengedar2 anda skrg!..kalau sy boleh,anda semua pun boleh!.:-)


haa, dia suruh dapatkan tips daripada pengedar masing-masing, jadi kepada sesiapa yang nak tips yang lebih eksclusive bolehlah email kite di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951. 

Okey la, kite kongsikan rahsia Siti Nor Farina ini untuk banyakkan susu nya adalah dengan mengamalkan vitamin shaklee. Vitamin shaklee membuatkan badan beliau lebih cergas, bertenaga dan kurang stress. Kalau bagitau tak stress langsung macam magik pulak kan. Vitamin apa yang mengurangkan stress ye? ha ianya ada di dalam B complex Shaklee. Dalam B complex Shaklee kan ada 8 jenis vitamin B. Kalau nak tau baca artikel ini ye." Rahsia b complex Shaklee". 

Selain itu, dalam set penyusuan yang Siti Nor Farina ambil ni ada alfalfa iaitu sejenis herba yang boleh membanyakkan susu ibu. Apabila ambil alfalfa ni kite kene banyak minum air. Jadi bertepatan la dengan konsep penyusuan iaitu ibu kene minum air yang banyak untuk elakkan kekurangan bendalir dalam badan. Apabila bendalir kurang dalam badan, kilang  susu ibu pun susah nak hasil air. Jadi??? 

Apapun vitamin yang kite amalkan, selalu kite tekan kan disini untuk memahami konsep penyusuan yang betul. Ada sesiapa yang tak tahu tentang konsep penyusuan ini lagi ke. Boleh la bertanya, jangan malu jangan segan. 

Sekian sahaja celoteh harini. Dah tau kan Rahsia Banyakkan susu ibu hingga 37 oz sehari, jadi jom praktik kan. Insyaallah, allah akan membantu sekiranya anda mahu berusaha. 

Hanie
019-6609951
FB : Rujukvitaminku
email : emy_2912@yahoo.com.my

Read More...

Tuesday, June 11, 2013

Persediaan berpuasa bagi ibu menyusu

Tuesday, June 11, 2013,2:03 PM |

Bepuasa adalah wajib bagi semua umat islam kecuali atas alasan-alasan tertentu seperti wanita yang datang haid dan lain-lain.

Bagi ibu-ibu yang meyusu badan tentunya risau akan produktiviti susu semakin berkurangan kerana kekurangan cecair dalam badan. Tetapi kite harap ibu-ibu tidak putus harapan dalam perjuangan menyusukan bayi anda atas alasan ini. Terasa rugi kan menggunakan alasan terpaksa berenti menyusukan anak sebab berpuasa dan tak larat. Ataupun sebaliknya. Ini la dikatakan penjuangan, dah habis berjuang kalau tak berdaya baru lah bertawakal, tidak mahu pulak sampai memudaratkan. Kite boleh iktihar. Macam mana ye caranya.

Ibu yang baru melahirkan anak perlu berdisiplin mengamalkan panduan berikut bagi mengelakan kemudaratan kepada diri sendiri dan anak.
* Melewatkan sahur
* Berbuka di awal waktu dengan mengambil makanan sihat seimbang dan minum cukup air.
* Memerah susu di awal hari
* Berdoa
* Bertawakal

Ibu tetap boleh menyusukan seperti biasa selagi tidak mengalami dehidrasi. Oleh itu pengambilan cecair yang mencukupi pada sebelah malam dan waktu sahur perlu dilakukan bagi menggantikan air yang sudah hilang semasa berpuasa. Amat penting untuk menjaga dan mengawal dehidrasi daripada berlaku. Tanda-tanda dehidrasi yang teruk adalah seperti berikut :
* Berasa hendak pitam terutama selepas mengepam dan menyusukan bayi.
* Berasa sakit kepala dan seperti hendak demam.
* Air kencing menjadi pekat dan berbau kuat.
* Terasa loya dan ingin muntah.
* Rasa menggigil.
* Berasa lemah dan sakit otot.
* Mudah marah dan emosi yang tidak stabil.


Selain itu juga ibu-ibu boleh mengamalkan mengambil supplement yang membantu ibu-ibu segar, cergas sepanjang hari. 

Taraaa.. Set Mighty Triple Gem Shaklee:

Esp - Memberi sumber tenaga segara dan boleh bertahan lama semasa berpuasa nanti.

Mealshake - Menyediakan 24 jenis vitamin, mineral & zat perlu. Kekurangan nutrisi menyebabkan badan lemah dan tidak bermaya. (Multivitamin dalam bentuk serbuk dan mudah diserap oleh badan)

Performance Drink - minuman elektrolit + mineral membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan. 



Sebarang pertanyaan lanjut boleh emailkan di emy_2912@yahoo.com.my / 019-6609951. Hanie adalah pengedar sah shaklee (id 866973) & boleh cod vitamin di dalam kawasan Melaka Tengah / Alor Gajah & pos dilakukan untuk diluar kawasan Melaka. 

Read More...

Monday, June 10, 2013

Tips rahsia banyakkan susu ibu

Monday, June 10, 2013,10:32 AM |
Rahsia demi rahsia akan terungkai mengenai tips untuk banyakkan susu ibu, cewah cewah. Mesti ibu-ibu teruja tengok banyaknya susu ibu yang mereka dapat kumpul. Alhamdulillah, kite pun tak sabar nak menyusukan anak kedua sampai usianya 2 tahun dan kumpul stok susu banyak-banyak. Kalau terlebih stok susu boleh ambil anak susuan. Amboi berangan terlebih pulak. 

Sebenarnya bukan rahsia sangat. Konsep tu penting, kene faham konsep 'DEMAND & SUPPLY'.

Semakin rajin kita mengosongkan payudara, semakin rajin kilang payudara kita menghasilkan susu. 

Setiap ibu yang menyusukan anak, WAJIB mematuhi 3 perkara penting ini sekiranya anda bercadang mahu berjaya dalam misi penyusuan:

1.
Pam secara konsisten setiap 3 jam sekali (kalau masih dlm pantang, atau surirumah sepenuh masa, susukan anak setiap dua jam especially semasa 6 bulan pertama). Bagi working mommies, pastikan anda mengepam minima 6 kali sehari TIDAK termasuk sessi direct-feeding dan 3 –4 kali adalah semasa waktu bekerja. Ingat KONSEP ye.

2.
Minum air tidak kurang 3 liter sehari. Minum sedikit demi sedikit, kurangkan air berais dan cuba kurangkan kafein.

3.
Pam dlm keadaan tenang, tidak stress serta berdoa supaya dpt menyusukan anak sehingga 2 thn.





INGAT...ibu-ibu, DISIPLIN itu penting, susu melimpah ruah bukan datang macam tu je, usaha dan tawakal, set dalam mind, susu aku banyak, cukup untuk anak aku, susu aku banyak, cukup untuk anak aku. Setelah buat semua itu, kalau dapat sikit maknanya memang itu rezeki anak dan cukup untuknya. 

Melihat kepada testimoni ibu Siti Khadijah, ibu Siti Asmah Mustafa, ibu Shima Samat mereka mengambil vitamin Shaklee untuk membantu mereka menghasilkan stok susu ibu yang banyak. 

PERINGATAN :
Vitamin Shaklee hanya MEMBANTU kilang payudara ibu menghasilkan susu ibu dengan lebih cepat,
Vitamin Shaklee hanya MEMBANTU memberi nutrisi yang cukup kepada ibu supaya dapat menghasilkan susu yang lebih pekat, berkualiti, berkrim, 
Vitamin Shaklee hanya MEMBANTU ibu-ibu rasa bertenaga, cergas supaya tidak letih untuk mengepam, tidak stress.

Vitamin shaklee hanya membantu, konsep sebenar harus diaplikasikan. 

Ingin mendapatkan Set Ibu Menyusu boleh hubungi hanie 019-6609951 / emy_2912@yahoo.com.my / FB : Rujukvitaminku 

Mahal ke set ibu menyusu ni, oh tidak, anda boleh mendapatkan set ibu menyusu shaklee mengikut kemampuan masing-masing, macam mana caranya. Jemputlah hubungi hanie. ianya PERCUMA tiada sebarang bayaran dikenakan. 





Read More...

Friday, June 7, 2013

Testimoni : Mealshake untuk si kecil anda

Friday, June 7, 2013,5:38 AM |
Sempena bulan jun yang mempromosikan produk Mealshake beli 6 percuma 1 ini, kite nak berkongsi beberapa testimoni hebat daripada ibu-ibu yang telah menggunakkannya. 
 
Kite ada 2 story mengenai Mealshake ni.
 
Anak kite takda masalah untuk susah makan ataupun sembelit ataupun selalu letih tapi kite bagi mealshake ini sebagai supplement pada dia. Masa mula-mula jadi SID, seorang customer bertanya vitamin untuk anak dia yang susah nak makan dan berat tak naik, then bila lihat banyak testimoni pada group shaklee kami dan rujuk pada buku panduan kite pun cadangkan untuk customer tu ambik Mealshake, selepas 2 minggu kite follow up keadaan anak dia, customer tu kata "anak aku dah nak makan sikit2 tak macam dulu" dia gembira sangat pastu terus nak order Omega (minyak ikan) pula sebab dah percaya pada produk shaklee ni. Sebagai SID yang baru masa tu, gembira sangat2 bukan sebab dapat jual mealshake tapi dapat tolong anak dia, sejak tu comfident level terhadap mealshake meningkat. 
 
Begitu juga kisah kite bagi FREE mealshake (ambik anak punya sikit) kat abg sebab anak dia sembelit, asal nak berak je mesti menangis, kenapa kite bagi FREE, sebab dulu masa baru-baru jadi SID, pengalaman sendiri takda, first time kan, jadi macam ye tak ye ni... tup tup beberapa hari kemudian mama call kata anak abg dah tak sembelit lagi.. ya allah suka suki hatiku. Sejak tu kite memang suka dengan mealshake ni.
 
Sebenarnya mealshake ini bukan untuk kanak-kanak sahaja malah orang dewasa pun boleh ambil juga. Senang kan satu keluarga ambil mealshake (multivitamin dalam bentuk serbuk) yang membezakannya adalah dos (kuantiti pengambilan).
 
Cukup-cukup sudah...lagu apa tu ye, asyik cerite pengalaman sendiri je, jom baca pengalaman para ibu mengenai pengambilan mealshake shaklee ini. 
  



 Iori Yagami
 TESTIMONI MEALSHAKE

Salam semua. Anak kurang makan dan badan kecil saja..sure orang lain ingat baru setahun..begitu juga salah seorang custumer saya.. Sangat risau mengenai anaknya yang 2 tahun lebih..pelbagai supplemen dh cuba..badan tetap sama dan selera makan tak bertambah. Saya cadangan cuba mealshake dan alhamdulillah 2 hari lepas beliau sms saya seperti ini " Wsslm.. Bru tringt nk msg akk td. Alhamdulillah kak, mkn mkin brselera.. Srnok sy tgk. Kra msk moi kt bby, wat lbh utk dia skali. Kak tau x, msa 1st time sy bg.. Dr pg smpi mlm nk tdo bru brenti mkn, haha. Mkn xbyk, tp xbrenti.. Tgk semput pn da kurg da.. Klu x, btuk ckt ja.. Msti mlarat smpi ssak nfas.. Ni tgk, btuk ckt2 pas2 hlg.. Lega rsa sy kak.. Da lma cri supplement yg ssuai utk ank cmni.. Tqvm kak" ..bagi ibu2 diluar sana masih mencari supplemen untuk anak anda, cubalah mealshake.. Cust saya ni br cuba 2-3 hari dh nampak kesan..
 
Zakiah Zakaria Memang bagus untuk sembelit..mujarab untuk ank saya..hari-hari memang lawas jer...

Noor Haslinda Mohd Jamil : ank aku pn mnum mealshake mmg ok..dl tiap kali nk buang yg besar msti ngs tp sjk amalkn mnum mealshake nie alhmdllh la tiap2 ari lawas..
 
 
 Rimazarnia Miyen 
Salam :) semue...ni first time nk wat testimoni, hri ni dh smigu gune Produk mealshake tuk ank sye,nampak sgt perubhn pde die,minum ssu kuat,mkn dhlh xpyah pakse2 lg dh pandai mtk sndri n xblh nmpk ape kite mkn msti die nk..skrg ni saye btul2 prcye ade Produk yg blh mmbntu ank sye,30/5 ni ank sye g tmbg mudh2hn naiklh brt bdnnye hihiiii..........thks pd Kak Yat Hayati krne bnyak mmbntu....
 
Para ibu bapa yang berminat untuk dapatkan mealshake ini boleh hubungi hanie di 019-6609951 / email : emy_2912@yahoo.com.my / Page FB : rujukvitaminku / FB : emy ilhamie
 
 
Read More...

Wednesday, June 5, 2013

Coming Soon : Shaklee CoQ Health Plus

Wednesday, June 5, 2013,5:09 PM |
Shaklee akan melancarkan satu produk baru untuk khusus untuk menjaga kesihatan jantung dengan nama yang diberikan iaitu Shaklee CoQ Health Plus. Majlis pelancaran Shaklee CoQ Health Plus ini akan diadakan pada 8 Jun 2013 bertempat di National Convention. Shaklee CoQ Health Plus ini berharga RM99.00 (30 capsules). 



 What makes Shaklee CoQ Health Plus unique:
- Contains a propriety blend of CoQ10,  Vitamin E and Green Tea extract
- All natural



Nantikan update seterusnya mengenai produk baru ini ye. Dapatkan set vitamin untuk kesihatan anda bermula hari ini. Kesihatan yang baik adalah sangat berharga.  



Read More...

Buasir ketika hamil

,7:30 AM |
Bila dengar je pasal Buasir dah boleh rasa ngeri apatah lagi apabila terjadi pada wanita hamil. Mungkin salah satu ujian daripada allah, ujian itu salah satu cara untuk menghapuskan dosa kan, insyaallah. Buasir ketika hamil sering terjadi. Mengikut kajian 1 daripada 10 wanita hamil mendapat Buasir ketika trimester ketiga. Tapi ada juga yang terkena Buasir pada peringkat awal kehamilan. 


pic kredit : www.gynita.com

Ada beberapa faktor bagaimana terjadinya Buasir antaranya adalah:
1. Keturunan
2. Sembelit
3. Kehamilan
4. Mengangkat berat
5. Meneran
6. Bersalin
7. Kekurangan air
8. Pemakanan tidak seimbang
9. Kurang serat

Bila kite perhatikan faktor diatas kite dapat simpulkan bahawa faktor yang paling besar Buasir terjadi adalah disebabkan kekurangan air. Apabila kekurangan air dalam badan, masalah percernaan akan berlaku, masalah pencernaan itu adalah sembelit, apabila kite hendak buang air besar tetapi sembelit disitu kite akan meneran, apabila meneran salur-salur darah di bawah uterus (rahim)  pula lebih berkemungkinan untuk membengkak dan meregang akibat tekanan yang diterima. Salur darah di dalam salur dubur ini boleh membengkak dan terkeluar semasa atau selepas anda membuang air besar. Anda mungkin boleh merasanya sebagai benjolan kecil dan lembut di dalam atau di sekeliling dubur dan itu la di panggil Buasir. 

Ha begitulah kaitan teorinya yang dapat kite simpulkan mengenai Buasir ini. Jika tersalah sila komen diruangan bawah ye. (Teori ini dibuat mengikut pemahaman kite membaca artikel yang panjang berjela)

Untuk mengetahui produk shaklee yang sesuai diambil ketika hamil untuk mengelakkan Buasir ini atau untuk menggurangkan Buasir ini boleh email kite di emy_2912@yahoo.com.my atau di facebook Page:rujukvitaminku. Insyaallah boleh membantu. 


Nantikan update seterusnya mengenai buasir ini. syok pula belajar pasal Buasir ini. Harap dapat membantu yang lain. 
Read More...

Tuesday, June 4, 2013

Promosi Jun 2013 : Mealshakes Beli 6 percuma 1

Tuesday, June 4, 2013,12:59 PM |
Mealshakes bakal mengegarkan sale para pengedar shaklee pada bulan ini, mealshakes yang hot ini boleh didapati dengan harga yang lebih murah walaupun promosi beli 6 percuma satu tetapi anda boleh mendapatkan satu tin untuk harga promosi. Bagaimana caranya, jom hubungi hanie 019-6609951 kalau ingin mendapatkannya. Cepat dapatkannya sebelum kehabisan stok macam yang sebelum-sebelum ni.  

MealShakes

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium 



Mealshakes Shaklee minuman terbaik untuk si cilik anda

Hanie
019-6609951
Page FB : rujukvitaminku
Read More...