Tuesday, April 23, 2013

Kenali usus kita

Tuesday, April 23, 2013,12:14 AM |


Tahukah kamu semua, 10 paun (4.5 kilogram) najis terlonggok dalam usus.

Panjang usus manusia antara 3 hingga 4 meter. Dalam jangka masa panjang, usus mengandungi sisa makanan yang tidak terbuang dengan berat 3 hingga 11 kilogram dan mengeluarkan zat beracun di dalamnya. Zat beracun itulah yang kita panggil toksin.
 
Toksin ini diserap oleh usus dan menjadi sumber segala penyakit berbahaya. Mengikut kajian walaupun kita membuang air besar secara normal setiap hari, tetapi terdapat 6 hingga 10 paun najis terlonggok di dalam usus. Ini menyebabkan keseluruhan usus besar terlonggok dengan najis lama dan bahan kumuh yang mengeras. Ini berikutan usus hanya membenarkan najis yang lembik dan kecil melalui saluran usus yang sempit. Akibatnya kebanyakkan daripada kita mempunyai masalah sembelit.

Adalah baik sekiranya kita membuang air besar 2 kali sehari tetapi sekiranya tabiat anda adalah membuang air besar 2 hari sekali itu membahayakan kerana pengumpulan toksin dalam badan sedang berlaku dengan pantas. 

Bagaimana cara untuk kita tidak mengalami sembelit, satu kunci yang penting adalah air, sekiranya badan kita cukup air, maka sistem pencernaan akan berjalan dengan lancar dan tiada istilah 2 hari sekali. hehehe.Dalam Shaklee pula ada beberapa produk yang membantu untuk detox iaitu HERBLAX dan bagi kanak-kanak boleh mencuba MEALSHAKE. Sekiranya berminat dan ingin mengetahui lebih lanjut, boleh hubungi :

hanie 019-6609951/emy@2912@yahoo.com.my/FB :Rujukvitaminku  
Wasalam.