Thursday, March 28, 2013

Simple ways to pamper your liver

Thursday, March 28, 2013,8:40 AM |
Liver is the 'cleansing house' for our body. It is the largest internal organ that taken care for more than 500 jobs in our body. A healthy liver is a key to a healthy life. Small changes in your daily life will bring a tremendous improvement to your liver health. Here are some simple ways to pamper your liver.

Healthy Diet
Eat as natural as you can, to save your liver from slew of toxins and chemicals. Make sure your diet is balanced, combined with fruits and vegetables as well as whole grains and lean meat. Limit high fat, high sugar and high salt food as well as alcohol that caused burden to the liver.

Be Physically Active
Get yourself active for a strong and healthy body, which helps in enhanced blood circulation, reduced fat accumulation and flush out free radicals from body. This in turn strengthens the liver's health.

LIVER SUPPORRTIVE SUPPLEMENTS
Take liver supplements to keep your liver nourished. Select supplements which are rich in antioxidant, to ensure a better protein synthesis for regeneration of liver cell. Detoxification pathway in liver put the liver cell at high risk of cell damage due to the huge production of free radicals. Here are some essential nutrients to help protect and keep your liver healthy :

Resveratrol, a powerful plant polyphenol shown in studies that it may help to treat fatty liver and protect liver from damage.
Milk thistle, Reishi mushroom and Schizandra chinensis seed contains powerful antioxidants properties to that help protect liver cells and helps to stimulate protein synthesis for production for liver cell regeneration.
Artichoke, Turmeric and Dandelion helps to maintain normal bile flow and excretes toxic compounds from the body.
Pumpkin seeds, Safflower flowers, Plantago seeds and Japanese Honeysuckle flower extracts have shown in research to induce interferon naturally to enhance immune responnse and significantly hepatitis-C virus, a virus which affects the liver.

Recommendations for healthy liver




Contains a unique blend of herbs extracted from milk thistle seed, reishi mushroom extract, Schizandra chinensis seeds, Artichoke, Turmeric and Dandelion to provide nutritional support for healthy liver function and bile flow enhancing properties, which combine to protect and stimulate the body's normal ability to maintain healthy liver cells.







NutriferonTM contains a proprietary blend of natural plant extracts derived from pumpkin seed, plantago seed, Japanese honeysuckle flower and safflower flower.











Vivix™ contains a unique botanical blend of Polygonum Cuspidatum, Muscadine grape, European Elderberry and Purple Carrot which are rich in polyphenols. Polyphenols are a group of phytochemicals that are plant-derived compounds with antioxidant and cellular aging benefits.







id 866973
Hanie 019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
fb : rujukvitaminku



Read More...

Wednesday, March 27, 2013

Esp minuman protein kualiti tinggi

Wednesday, March 27, 2013,8:58 AM |

esp adalah minuman berasaskan soya.

KENAPA KITA MENGAMBIL PROTEIN,

Sebab

 Stuktur asas badan manusia adalah sel. 

Dari sel membentuk tisu. 

Dari tisu membentuk organ. 

Dari organ membentuk sistem.

Dan yang penting sekali, protein merupakan makanan kepada sel. 

Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), 
sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama.

Apabila sel kita sihat maka keseluruhan tubuh kita akan terlihatlah pada fizikal kita dimana kulit kita akan sihat, rambut sihat, kuku cantik dan lain-lain lagi




Jom baca cerita daripada seorang rakan kite ni. 

Intan Azlin
Seorang customer saya bercerita dgn saya dia telah ambil esp sejak dr zaman anak dara lagi…(zaman student) ….

“ saya kenal esp masa zaman student lagi..masa tu tgok kak ipar minum masa dlm pantang,saya tanya apa akak minum dan dia terus bg saya cuba….sedap juga rasanya..kak ipar saya bgtau susu badannye sikit so dia amik esp untuk tambahkan susu badan..tp xsangka pula bukan susu badannye saja bertambah,berat badan pun menyusut,jerawat kat muka pun dah xde,strect marsk masa mengandung pun makin pudar dan yg penting katanya dah xletih sgat..kalu x mmg letih la nak urus rumahtangga dgn anak2 lagi masa dlm pantang ni……..saya tanya kakak kalo saya minum nanti susu keluar ke sbb saya xkawen lg..kakak terus gelak kat saya..hihi..katanya esp ni sesuai untuk semua…rupanya abg saya pun minum esp juga…eh lelaki pun boleh minum!....

Masa nk blik UK,kakak ipar hadiahkan saya esp…terharu ler…..saya yg student ni mmg xmampu nak beli esp tu..so bila kak ipar bg sangat2 suka2…esp saya tahan 1bulan saja sbb kawan2 serumah pun minum sama …huhu…sejak saya ambil esp masa zaman student saya mmjg xletih langsung,so kalau study smpai lewat mlm pun ok lg….pastu saya xrasa lpar sgat…..dan paling saya siyokkkk sgt tu boyprenzz saya kata saya makin santekkkk sbb dia kata muka saya mcm ada lain sikit….saya pun bgtau saya minum esp dan khasiat esp ni…dia pun nak cuba…

skrg sy dah kawen...still saya minum esp…hasben juga minum..masa tgah peknen saya ambil esp…hasilnya anak omak kulitnya halus mulus putih gebus ha!!dan mmg xde masalah kulit langsung…dalam pantang pun still minum esp…anak saya susu badan..alhamdullilah susu badan pun bnyak..hrap saya dpat susukan dia sehingga 2tahun…apa yg saya tgok anak saya mmg bijak..khasiat susu ibu kan..dan dia jarang demam..last demam masa umonya 8bulan….lepas habis pantang pun saya masih ambik esp gak..esp ni dah ibarat sebati ngan kehidupan saya dan suami….bagus sgat kak kan esp ni…..mmg saya terasa perbezaanya….dan yang paling lucu sekali hasben kata…body saya mcm anak dara lg walaupun dah ada anak sorang sbb esp ni meAnganjalkan semula payudara dan punggung”

***panjangnyer citer customer saya ni….apapun tq ya sbb sudi kongsi testimony dr zaman bujang,dah kawen,dah mengandung,masa dlm pantang dan selepas pantang dgn menggunakan esp…

Semua boleh minum esp ni tak kira umur dan jantina sebab laki ke perempuan ke semua badan kite ada sel kan, protein makanan kepada sel tersebut. 

Ada keraguan boleh hubungi hanie di talian ini : 019-6609951




Read More...

Tuesday, March 19, 2013

Kisah ibu mengandung, minum susu & kalsium

Tuesday, March 19, 2013,1:17 PM |
Masa kite mengandung anak pertama, bermulalah episod minum susu yang sebelum ini jarang-jarang dilakukan, almaklumlah kite memang tak minum susu, kalau milo letak susu F&N tu minum la. 

Ni kes paksa diri, kene minum juga, bukan untuk tekak sendiri tapi untuk baby kite sanggup la. Apa yang kite faham kalsium ni sangat penting untuk pembentukan baby dalam perutku ini dan juga untuk ibu supaya tak sakit pinggang, tak kejang otot, ikut pengalaman memang betul, perut dah besar pun pinggang kurang sakit, cuma kaki je, ye la selipar size 4 je kan, kecik jadi sebab tu kaki yang sakit, tu pun kalau berdiri terlalu lama atau berjalan jauh atau berjalan laju-laju. 

Kite minum susu seawal 5 minggu sebaik je tau diri ni mengandung. Mula-mula minum susu Enmam putih tu, sangat lemak berkrim, dah abis 2 kotak bertukar pulak susu enmam coklat, abis sekotak tukar la sebab dah tak lalu nak minum, kite minum susu anlen pulak, abis 2 peket, tukar pulak, susu dutchlady pastu tukar lagi, memang banyak la kite tukar untuk mendapat keserasian tapi semuanya mengembangkan tekak tapi minum jugak, akhirnya minum susu yang kotak letak dalam peti sejuk, haaa..baru sedap tapi harga melanton pulak, jadi lepas tu kembali ke susu tepung, murah sikit. Jimat. 

PENEMUAN TERBAIK HANIE : 
Mengandung kali kedua ni, yang bestnya kite ada penemuan yang baru, tak perlu memaksa diri untuk minum susu, telan je. Taraaaaa



ha, inilah pilihan kite, 4 biji pil ostematrix membantu kite mendapat kalsium yang mencukupi. Ianya sama dengan segelas susu high kalsium. Mudah kan. Saranan kite kepada ibu mengandung, dapatkan la kalsium yang mencukupi untuk kesejahteraan ibu & baby, jangan tunggu dah sakit sana sini baru nak menjajau cari yer. Bak kata pepatah SESUATU PERKARA ITU MUDAH TAPI JANGAN AMBIL MUDAH . paham tak pepatah tu, kalau tak faham buat-buat la faham ye sebab hanie tak bukak kelas bm nak ajau kan. hehehehe..

Jom baca artikel
Ostematrix hebat bukan sekadar kalsium 

oklah nanti sambung lagi kisah kite dan baby ye, teruja sebenarnya nak kongsi pasal diri sendiri. harap tak jemu membaca. No rujukan 019-6609951. 

Read More...

Monday, March 18, 2013

Turun berat badan dalam masa 10 hari

Monday, March 18, 2013,2:19 PM |
Turun berat badan dalam masa 10 hari sahaja, BOLEH KE?
haaa, tajuk nya... apa tak bolehnya bergantung kepada usaha masing-masing, tetapi seeloknya kalau ada sesiapa yang ingin menurunkan berat badan elok la letak target dalam masa 3 bulan, sebab kite nak penurunan berat badan yang konsisten bukan YOYO... Lagipun, setelah amalan yang dilakukan selama 3 bulan tu boleh di terusan sebab alah bisa tegal biasa kan.

Ni ulasan kite sendiri yer, kalau ada yang tak setuju tak pe.

Konsep untuk turun berat badan ni senang je. DISIPLIN, sangat penting ye, nak disiplin apa ye?

Tolong disiplin untuk :

1) Bersenam
- Lama ke kejap ke bukan penentu tapi konsisten tu penting, jangan hari pertama senam 30min, hari kedua 25min, hari ketiga 15min, hari ke empat 5min hari kelima dah malas, oh tidak bukan macam tu caranya. Seeloknya mulakan dengan masa yang singkat tapi buat hari-hari. Pastu tingkatkan dari 10 min ke 15min.. macam tu baru OK, ikut keselesaan masing-masing. Paling pemalas pun macam hanie dulu sit up je, 10 kali bangun tidur 10 kali sebelum tidur, pastu bangun pepagi pas sit up tu lompat bintang 5x ke, xpe asal senam, kalau larat tekan tubi buat la tapi kite tak larat tangan tak kuat, hehehehe.. Ini la kunci kepada mereka yang nak turunkan berat badan ye.


Dari hadis bukhari & muslim ada meriwayatkan 'Allah menyukai pekerjaan yang dilakukan secara terus-menerus walaupun pekerjaan itu kecil ataupun sedikit.

gambar hiasa dari en.google 

2) Minum air 
- Wajib minum air yang cukup, kalau bersenam tahap gaban pun minum air sehari segelas je pun tak cukup, takut efek kepada kesihatan kita pulak. Formula nya sangat mudah 25kg = 1 liter air. Faham tak, 25kg badan kita perlukan 1 liter air. Ataupun paling tidak, disiplinkan lah untuk minum 2 @ 3 liter air sehari. AIR PUTIH ye. Air sangat-sangat membantu & amat diperlukan kalau nak turun kan berat badan.

3) Kawal pengambilan kalori
Ini pun penting, kite tak pandai sangat nak kire kalori tapi banyak web site ada info mengenai kalori ni, tapi yang kite faham, pagi kite kene makan lebih, tapi bukan bermakna 2 pinggan mee hun ye, agak-agak la sikit, macam mana nak kurus, fikir logik la kan. Lebih tu contohnya sepingan mihun, sepotong buah, segelas jus, ada orang susah nak makan pagi tapi sebenar-benarnya sarapan pagi sesangat la penting. Tengahari makan secara sederhana, nasi tu 1/4 je dalam pinggan kite, 1/4 lagi ayam ke daging ke ikan ke, lebihkan makan buah n sayur yer. Seeloknya kite makan sedikit tapi banyak kali. 




4) Vitamin /Supplement
Ini pun penting jugak, sebagai contoh yer, anda bersenam dapat bakar lemak segenggam tapi sekiranya makan vitamin yang membantu bakar lemak jadi dari segenggam lemak kita bakar boleh jadik 3 genggam... ha, banyak kan beza nya. Itu yang kite nak, Bukan tak bersenam langsung alih2 makan sebakul vitamin pun tak jalan.. hehehehe.. 


Omega & Lecithin = Vitamin bakar lemak

setakat ini je la celoteh dak hanie, sebenarnya nak cakap panjang lagi sebab turun berat badan ni satu topik yang best, ramai yang nak kurus tapi banyak faktor menghalang tapi masa benar-benar cemburu dengan kite, sekiranya nak terang lagi bersuluh boleh la hubungi hanie 019-6609951 / http://www.facebook.com/rujukvitaminku / emy_2912@yahoo.com.my. Nanti kite boleh la celoteh panjang lebar ye. wasalam


Read More...

Thursday, March 14, 2013

Testimoni pengguna ostematrix shaklee

Thursday, March 14, 2013,10:50 PM |
Oleh sebab bulan ni adalah promosi terbaik iaitu ostematrix, jadi kat sini kite nak kongsi beberapa testimoni rakan dari group exclusive pengguna shaklee yang menjadi pengguna setia ostematrix shaklee ni. iNi adalah 4 daripadanya, sebenarnya banyak lagi, kalau nak tau, apa lagi, jom jadik pelanggan @rvk online shop, nanti dapat la joint group ni. hehehehe


Jom baca

TESTIMONI : Dilla Jalil
customer ku seorg dentis terkejut sbb dilla masih bf, anak dilla dah ada 16btg gigi w/pun umur baru 1t4b++ dan umur 10bln++ dah boleh berjalan..katanya gigi dan tulangnye kuat..apa yg dilla buat ialah..dilla mmg ambil kalsium setiap hari start dr mengandung hingga kini!ibu mengandung dan menyusu sgt2 perlukan kalsium/ostemarix ye..kalau idak sakit pinggang n lutut wooo!!betul tak??


4 biji pil ostematrix shaklee = 1 gelas susu

TESTIMONI : Suaida Binti Mohamad
sharing : setahun setengah yg lalu...sewaktu di dalam pantang melahirkan afini.. sukarnye nk berpijak di lantai tanpa berstokin kerana sakit tumit kmgkinn lntai yg sejuk.. dan demand yg tinggi krn xboleh baring di atas toto nk kena tilam yg empuk. Namun setelah makan Ostematrix (1st time kenal shaklee) sy xperasan yg sy bjln tnpa stokin dan boleh baring dpn tv hanya beralaskan tikar buluh. sakit ngilu tiada sakit pinggang pun hilang. Terima kasih ya Allah, kerana temukan aku dgn penawar sakitku yg ku makan sehingga sekarang.


TESTIMONI : Fatin Nur Enzatty
Syukur alhamdulillah seronoknye husbnd ckp "syg,abg tgk dh kurus la..peha tgk dh kecik,perut pon abg tgk dh kempis skit"..hehe kali ni dh 5 kali dok puji jer...terharunyeee...nak kate sy diet sgt x jugk...maybe sy rajin bt senaman kat umh..turun 4 kilo..jdila kn..turun secra sihat..klu sy kosisten lgi mesti dpt turun lgi bnyak...hihihi..(skrg ni tgh usaha lgi)..selain dri mslh bert bdn sy juga mengalami gusi berdrah..sy ambil ostematrix dan vita c chewabel..alhamdulillah skrg gusi dh x berdrah lgi..sebb sy kurang kalsium..memandangkan sy bf memg memerlukan kalsium...so skrg ni sy amalkan esp,lecithin,alfafa,ostematrix,vita c chewabel..akhir skali sy amik vita e..semlm bru je mkn..hehe...yg pntg skali ikut jadual mkn supplemen yg disarankn dan minum air 3 liter sehri..klu x ikut mcm mne nt vitamin nk meresap..hihihi....ok e2 je sy nk kongsi...w.salam..:-)


TESTIMONI : Intan Azlin



Sedikit info mengenai wanita & kalsium:
 
Pakar Runding Ortopedik dan Pakar Bedah Trauma, Dr. Chin Chee Howe memaklumkan bahawa sumber yang tinggi kalsium datang dari produk tenusu seperti susu segar, keju dan yogurt. Bagaimanapun, produk tenusu terbabit jarang menjadi antara diet ruji penduduk negara ini.

“Osteoporosis adalah sejenis penyakit yang ‘senyap’ dan serius. Kebanyakan wanita hanya mengetahui mereka menghidapinya selepas mengalami retak atau patah tulang. Kesihatan tulang manusia merosot secara berperingkat dan beransur-ansur dari umur 30-an. Namun, ianya belum terlambat untuk mula menjaga kesihatan tulang anda,” katanya.

Sumber : http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/component/content/article/230-info-ringkas/1346-keperluan-kalsium-wanita.html


Sebotol Ostematrix mengandungi 120biji pil untuk kegunaan sebulan. Harga retail ostematrix adalah rm61.00. Berminat boleh hubungi hanie 019-6609951.

 
Read More...

Sunday, March 10, 2013

Baby SHAKLEE

Sunday, March 10, 2013,4:49 AM |
Sedikit TERPESONG ye, biasanya perkongsian pasal vitamin SHAKLEE je, kali ni perkongsian mengenai OWNER blog ni pulak, ok la tu kan..
 
Kenapa tajuknya Baby SHAKLEE ye...
Hehehe.. Teng Teng Teng.. 


Ada berita baik yang nak kite kongsikan, sangat exclusive untuk pembaca blog kite ni sebab kite belum bagitau orang lain pun lagi. Semalam pagi kite pergi cek kt klinik dan scan perut ada nampak kantung kecik dalam perutku, doktor sah kan kite mengandung dah 7 minggu, alhamdulillah gembira sungguh bila tengok kat screen tu. Kite dah buat pregnant test tapi macam tak komfiden je line merah tu macam kabur-kabur je. Tu yang buat cek doktor mengesahkannya. 

Apapun akan lahirlah Baby SHAKLEE sebab anak kedua ni kite nak gunakan sepenuhnya vitamin shaklee, tak nak ambik ubat yang klinik bagi tu.

Dalam shaklee, ada asid folic yang cukup iaitu dalam B complex & Vitalea. Jadi tak payah risau lagi. Kalu HB rendah pun boleh ambik Vitalea 2 biji. 

Alhamdulillah, anak ke dua ni takda moning sickness yang teruk macam anak sulung dulu. Cuma semalam kite kene cirit birit, mak ai lembik badan dibuatnya, tu petanda sila kurangkan pedas dalam makanan ye, baby kite tak nak terima makanan yang pedas. huhuhu dasyat, awal-awal dah bagi amaran keras.

Akhir kata, jangan lupa doakan la kite & baby ni sentiasa sihat ye. Mungkin lepas ni perkongsian kite dalam blog ni menjurus kearah macam ibu hamil & ibu berpantang, tak pe ye kengkawan.. hehehehe.. teruja la katakan. 


Untuk makluman, 2 gambar dalam artikel ini adalah gambar anak sulung kite yang bernama Muhammad Haq Uqasha bin Mohd Fairuz. Gambar atas adalah gambar hari pertama dia dilahirkan, tengok, dah pandai bukak mata besar, gambar yang bawah gambar dia berumur sepuluh hari, comel kan dia tidur, Sekarang umur dia dah setahun lima bulan.

Sebarang pertanyaan mengenai vitamin SHAKLEE atau mahukan sebarang cadangan, boleh hubungi hanie 019-6609951.

Read More...

Saturday, March 9, 2013

OSTEMATRIX hebat, bukan sekadar kalsium

Saturday, March 9, 2013,6:08 AM |
 Promosi yang sedang berlangsung pada bulan Mac 2013 ini adalah Shaklee OSTEMATRIX... ini bukan macam kalsium biasa-biasa je malah ia lebih hebat dari tu.

OSTEMATRIX membekalkan lebih daripada kalsium


 - 1,000 mg kalsium -> Dariada bahan semulajadi dan mudah diserap
 - 400 mg magnesium -> untuk meningkatkan penyerapan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya
 - 400 IU of vitamin D -> untuk meransang penyerapan kalsium
 - Boron -> Bantu dalam metabolisma tulang
- Mangan, tembaga dan zink -> Mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang.

Complete semua bahan dalam satu pil, kalau ambil kalsium semata-mata pun kurang efesyen jugak, Bahan-bahan sampingan tu buat kalsium lebih cepat menyerap. Hebatkan.


Nantikan update seterusnya ye, kita akan kupas lagi mengenai OSTEMATRIX yang hebat ini. 


Akhir kata, jom tengok penemuan kite ni,

 Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50 peratus jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’.

http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/component/content/article/230-info-ringkas/1346-keperluan-kalsium-wanita.html

  Apa pun, sebarang pertanyaan atau mahukan cadangan vitamin terbaik untuk diri anda, kite sedia membantu. SMS ditalian 019-6609951 atau di emy_2912@yahoo.com.my
jumpa lagi, wasalam.
Read More...