Wednesday, January 16, 2013

Tonsil atau sakit tekak bahaya kah kepada kanak-kanak

Wednesday, January 16, 2013,4:29 PM |
Hari ini kite berjoging dari blog ke blog untuk mendapatkan info tentang Tonsil.
Tajuk 'Tonsil atau sakit tekak bahaya kah kepada kanak-kanak'... ni kite pilih harini kenapa yer?

sebab anak kecik comel kite semasa dia berusia 1 tahun 2 bulan, dia kene deman, antibiotik pun sudah abis makan tapi demam tak surut-surut.  Lepas tu kene tahan wad 2 hari, masa hari last di hospital doc bagitau, mama nanti belikan baby ni askrim yer pastu kalau demam dah surut petang dah boleh balik. Mama ni pun pelik la kenapa la kene makan askrim sebab Tonsil kat tekak anak kite dah bengkak tahap macam hendak bersatu antara satu sama lain.. bengkak betul tu, tu doktor kata la. Jadi lepas makan askrim pepagi buta tengah hari demam surut then petang dah boleh kuar...

Tin tin tin..hanie cukup-cukup la bercerita tu, kang sampai malam pun tak abis.

Okeh berbalik dengan Tonsil...

Meh baca..

Tonsil sememangnya wujud pada semua orang terutamanya pada golongan kanak-kanak. Tonsil bertindak sebagai sebahagian daripada sistem pertahanan badan sewaktu masih kecil kerana pada waktu tersebut sistem imuniti badan belum lagi mencapai tahap kematangan sepenuhnya.Imuniti yang dibekalkan oleh ibu sewaktu dalam kandungan juga sudah beransur-ansur hilang.

Pada awal usia kanak-kanak, saiz Tonsil ini akan meningkat sedikit demi sedikit sehingga mencapai ke suatu tahap yang kekal atau plateau. Apabila kanak-kanak mencapai usia persekolahan, maka saiz kelenjar ini lama-kelamaan akan menjadi semakin kecil.
Hal yang demikian menerangkan mengapa Tonsil jarang kelihatan atau jika dikesan pun adalah dalam saiz yang agak kecil pada golongan dewasa.
 

Kredit : Utusan



Pic kredit to en.google. Seram la tengok gambar dari en.google ni, nasib ada yang comel sikit ni, sedap mata memandang.
Tanda-tanda kanak-kanak mendapat radang Tonsil adalah
1. Demam
2. Sukar untuk menelan
3. Bunyi suara serak/ganjil
4. Nafas berbau
5. Bengkak pada kelenja tekak
6. Tidur berdengkur/berbunyi
7. Kelenja tekak akan nampak merah dan terdapat putih-putih di atasnya.

Bahaya ke tak Tonsil ni.

Macam mana nak tahu jika anak kite terkena jangkitan virus atau bakteria?

--> Jika jangkitan virus,
Anak akan mengalami demam tinggi dan rendah tak menentu masa. Dan anak itu juga kelihatan cergas walaupun dia demam. Demamnya juga adalah lebih panjang.

--> Jika jangkitan bakteria pula,
Anak akan kelihatan lemah dan tidak bermaya, tetapi demamnya lebih singkat. Ia biasanya mempunyai kecenderungan untuk serangan yang berulang-ulang.

Jadi si comel kite tu kena jangkitan virus, sebab dia memang cergas, cuma demam kejap tinggi kejap rendah tapi malam selalu suhunya tinggi dan dah 4 hari dah telan antibiotik masih tinggi juga demamnya sebab tu kene tahan wad 2 hari.

Tapi jika jangkitan bakteria lagi berbahaya 

--> sebab jangkitan virus adalah dari salur pernafasan (upper respiratory tract infection) 

--> Makakala bakteria pula, biasanya daripada jenis beta hemolitik streptokokus dikenalpasti sebagai punca jangkitan yang paling kerap berlaku. Jika jangkitan tonsil ini merebak ke kawasan peritonsilar, maka manifestasinya akan menjadi lebih teruk sedikit.
Kawasan peritonsilar akan mengalami keradangan dan kadang-kadang pengumpulan nanah akan berlaku. Ini menyebabkan saluran pernafasan menjadi lebih sempit dan ada kalanya menyebabkan kesukaran bernafas.


Untuk sistem pertahanan badan, ada beberapa produk shaklee yang boleh membantu tapi macam biasa umur baby setahun ke bawah memang kite tak boleh bagi. Umur 1 hingga 3 tahun ada alternatif iaitu mealshake (multivitamin dalam bentuk serbuk perisa vanilla). Untuk 3 tahun ke atas boleh bagi chew vit c shaklee bagi mengukukan sistem imun dan boleh bagi suku daripada sachet nutriferon untuk imun booster. 

Nutriferon penggalak imunisasi (immune booster) ciptaan pakar imun, Dr Kojima dari Jepun. Sangat digalakkan diambil oleh mereka yang punya masalah ANTIBODI yang LEMAH, SENANG SAKIT dan sakit yang lambat recover.

Sekian saja ....wasalam
Klik sini untuk order online --> Set Tonsil

http://rujukvitaminku.blogspot.com/2014/07/tutorial-cara-order-vitamin-shaklee.html

Read More...

Friday, January 11, 2013

Testimoni Advance Joint Health Tablet (AJHT)

Friday, January 11, 2013,11:19 AM |
Alhamdulillah bertemu jumaat lagi kite ni kan. Sebelum ni kite sekadar kongsi info pasal Joint supplements, pasal arthritis atau radang sendi, pasal treatment untuk sakit sendi, pasal kandungan Advance Joint Health Tablet (AJHT) dan kawan-kawannya kan. Hari ni kite nak kongi review atau testimoni pelanggan yang menggunaknnya.

JOM BACA..

Testimoni Advance Joint Health Tablet (AJHT) _ SGL 
Nafiza Shuib
Salam semua...
sempena promo AJHT ni, sy nk kongsi sket pasal AJHT ni, serious x sangka bulan ni promo AJHT, 29hb Dec aritu beli AJHT utk hubby, 2 hari consume dh ok sakit2 sendi dia.. xcely sy ni pun selalu sakit2 sendi sebab saya ni kurus sangat orangnya tu senang sgt sakit2 sendi. Sy mmg tak suka nak telan2 pil ni tapi dah x tahan malam tadi ngap 2biji AJHT, alhamdulillah pagi ni senang je bangun dari tdo, cm xcaya je... selalu klu nk bgn tu, seksa thn sakit so.... apa tggu lg, cpt2 order ng distributor anda bg hadiah kt mak ayah yg selalu sakit2 sendi tulang, serious xrugi...


Yang ni dalam bentuk gambar, kalau kecik sangat nak baca, boleh klik kat gambar tu yer.






Sebenarnya banyak lagi, tapi banyak sangat pulak nak baca kan, insyallah satu hari nanti kite kongsikan lagi testimoni pasal AJHT ni ye.

Sekian sahaja dari hanie, sebarang pertanyaan boleh hubungi hanie seperti talian tertera di atas. wasalam..




Read More...

Wednesday, January 9, 2013

Treatment For Osteoarthritis (kemerosotan tulang rawan)

Wednesday, January 9, 2013,1:38 PM |
Assalammualaiku semua... update untuk hari ini... Sebelum pergi kepada Treatment For Osteoarthritis (kemerosotan tulang rawan), jom kite jenguk tanda-tanda dan golongan yang berisiko mendapat penyakit Osteoarthritis. Sumber adalah daripada iluvislam.com
Berikut adalah tanda-tanda penyakit Osteoarthritis:
  1. Sakit pada sendi yang terlibat.
  2. Kesukaran untuk membengkokkan atau meluruskan sendi akan berlaku.
  3. Sesetengahnya akan mengalami kebengkakan.
  4. Adanya pembesaran tulang sendi.
Golongan yang berisiko tinggi untuk mendapat penyakit Osteoartritis:
  1. Golongan tua dan sudah berumur
  2. Golongan obesiti
  3. Sukan yang menyebabkan impak yang berulang dan memerlukan pergerakan pantas seperti bola sepak
  4. Mengangkat barang-barang yang berat.
  5. Lemah otot paha (quadriceps)
  6. Abnormal tibial rotation

Treatment For Osteoarthritis (kemerosotan tulang rawan) :

Treatment ni bukan sahaja untuk yang kene sakit Osteoarthritis tetapi untuk semua yang melibatkan sendi seperti tendinitis, rheumatoid arthritis dan sekawan dengan nya.

Treatment ni juga untuk semua sendi seperti sendi lutut, sendi di buku lali, sendi di tangan. semua sendi la kiranya. 

Hanya 3 langkah sahaja anda mampu memelihara sendi.

LANGKAH 1




Ekstrak Bosswellia
-->> Menghalang pembentukan bahan kimia yang menyerang tulang rawan .
Ekstrak Boswellia adalah gum resin dari pokok Bosswellia serrate. Ia digunakan dalam perubatan Ayurveda untuk menyokong kesihatan sendi sejak berkurun lama. bahan aktifnekstrak ini ialah asid boswelik (AKBA, asid 3-asetil-11-keto-beta-boswelik) yang berfungsi sebagai anti radangan semulajadi.

Ekstrak Jagung
-->> Membantu mengekalkan tulang rawan
Sumber yang pekat dengan glukosamina yang berfungsi untuk meningkatkan sokongan kusyen sendi dan pemeliharaan tulang rawan. Glukosamina ialah blok binaan utama bagi membina tulang rawan dan lendir bagi melincirkan sendi. Namun semakin tubuh menua, jumlah glukosamina yang dihasilkan oleh tubuh semakin merosot.

Zink,Copper,Manganese dan Vitamin C
-->> Nutrien Penting dalam kesihatan sendi . 
Zink , Tembaga, Mangan dan Vitamin C membekalkan sokongan nutrien  untuk kolagen dan komponen tisu penyambung lain yang memberikan kekuatan dan struktur terhadap sendi.

LANGKAH 2



OMEGA GUARD MENGURANGKAN INFLAMASI
Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega 3 bersama glukosamina dapat meningkatkan kesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja.

FAKTA MENGENAI OMEGA 3

- Melambatkan degradasi tulang rawan

- Boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi (mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi)

- Bertindak sebagai pelincir ( membantu bergerak lebih bebas apabila sendi-sendi berkeriat-keriut dan sakit)

LANGKAH 3



Kalsium penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen, sementara magnesium diperlu untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang, dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi. Kebanyakan orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup dalam magnesium.

Ostematrix membekalkan lebih daripada kalsium


 - 1,000 mg kalsium -> Dariada bahan semulajadi dan mudah diserap
 - 400 mg magnesium -> untuk meningkatkan penyerapan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya
 - 400 IU of vitamin D -> untuk meransang penyerapan kalsium
 - Boron -> Bantu dalam metabolisma tulang
- Mangan, tembaga dan zink -> Mengaktifkan enzim yang membantu dalam pembinaan kepadatan tulang.

READ MORE : ARTHRITIS, OSTEOARTHRITIS, TENDITIS



Sebarang pertanyaan, kekeliruan, kebingungan, kekejangan boleh menghubungi sebarang medium sosial dibawah ini ye.

hanie
ID 866973
013-3929451
Personal FB : emy.ilhamie
Fan Page FB : rujukvitaminku
Akhir kata :
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


WITH LOVE,
Hanie

Read More...

Tuesday, January 8, 2013

Glukosamina without Kondroitin berkesan dalam masa 5 hari

Tuesday, January 8, 2013,11:23 AM |
Glukosamina bertindak dengan mengembalikan cecair sendi dan membantu melicinkan pergerakan sendi. Secara tidak langsung, ia juga mengurangkan sakit sendi kerana geseran.

Kenapa pilih ADVANCE JOINT HEALTH TABLET?????? 

kerana ianya BEBAS Kondroitin sulfat

Kenapa pulak?????

-->> kerana menggangu penyerapan Glukosamina yang bisanya senang diserap
-->> sebab ia tidak diserap dengan baik bila diambil secara oral.





ADVANCE JOINT HEALTH TABLET

 berkesan dalam masa 5 hari sahaja.




kata perumpamaan 'dah terang lagi bersuluh'...meh ni kite bukak touch light..hehehehe..

Pilihan terletak ditangan anda. Lihat perbezaan Advanced Join Health Tablet Shaklee.





berminat.. mahu mencuba.. sebarang pertanyaan

hanie 
013-3929451
Id : 866973
emy_2912@yahoo.com.my
Personal FB : http://www.facebook.com/emy.ilhamie
Page FB : http://www.facebook.com/rujukvitaminku










Read More...

Friday, January 4, 2013

Arthritis atau radang sendi

Friday, January 4, 2013,12:12 AM |
Penyakit Arthritis ini merupakan suatu penyakit kronik pada sendi-sendi dan juga melibatkan beberapa organ-organ lain. Bahayakah penyakit Arthritis ini? Baiklah, sebanyak 1-3% daripada penduduk seluruh dunia mengalami penyakit radang sendi. Kebarangkaliannya akan meningkat pada usia 30 sehingga 50 tahun. Wanita yang belum mengalami putus haid adalah lebih berisiko untuk mendapat penyakit Arthritis ini berbanding kaum lelaki- melayukini.net

Perbandingan penduduk dunia 1-3% tetapi di malaysia 1 : 5 orang penduduk di malaysia akan mengidap Arthritis. Menakutkan je.

Arthritis ada 4 keadaan iaitu Rheumatoid Arthritis (RA), Osteoartritis (OA), terseliuh, Tendinitis. Gambar dibawah menunjukkan perbezaan sendi yang tak sihat (Arthritis)


 kamu berisiko menghidap Arthritis... emmm sila cek diri sendiri yer.. 





 Bila dah sakit ada 2 kaeadah melegakan Arthritis ni. Ngilu nya.  Sanggup ke atau lebih rela menahan sakit atau makan je pil killer?




Jangan biarkan sakit sakit sendi (Arthritis) menghalang anda dari BERGIAT AKTIF. 


Sama ada anda mengidapi sakit sendi atau tidak, adalah penting bg anda mendapatkan 

NUTRISI SENDI seiring peningkatan usia.

Bagi anak-anak yang prihatin dengan keadaan ibu bapa mereka yang ada masalah utk 


bergerak cergas, turun naik tangga atau bangun duduk dari solat..hadiahkan mereka

 joint-supplements. terbaik untuk semua.



Sebarang pertanyaan, boleh hubungi 

Hanie
Id 866973
013-3929451
emy_2912@yahoo.com
Page FB : Rujukvitaminku

SALAM SAYANG
HANIE

Read More...

Wednesday, January 2, 2013

Joint supplements

Wednesday, January 2, 2013,11:41 PM |

Assalammualaikum dan selamat malam semua.. Nak bagitau ni, bulan Januari 2013 ni promosi Advanced Joint Health Tablet macam biasa beli 6 percuma 1. 

Pembukaan tahun dengan produk yang terbaik ni sangat teruja dibuatnya.
Kalau nak tau, Joint Health tablet ni vitamin FAV mak kite tau..

Dia kata alhamdulillah la mama dah takda lenguh kaki lagi, nak jalan jauh-jauh pun dah boleh, aritu berjalan sakan kt KLCC, balik umah dia kata, eh lutut ni tak sakit plak.. Gumbira hati ni mendengarnya.. 

Apa lagi, jom la hadiahkan Joint supplements pada orang yang tersayang.. Ingat, orang yang tersayang tu tak semestinya tua baru nak jaga joint ni.. orang muda pun perlu juga. 

Apa-apa pun, jom layan gambar promo ni.. Jom pakat kongsi ngan jiran-jiran, saudara mara, kengkawan sb beli satu jimat gak tapi beli enam tripel jimat,,heheheh

K la.. nanti kite update lagi yer.. gudnite semua... 

Salam sayang..
hanie
wink wink :)







Hanie
Id 866973
013-3929451
emy_2912@yahoo.com.my
FB : emy.ilhamie
Page : Rujukvitaminku



Read More...