Wednesday, November 28, 2012

Rawatan resdung

Wednesday, November 28, 2012,11:16 PM |
Tahu kah anda tentang sinusitis? ataupun pendeknya dikenali sebagai sinus. Macam pernah dengarkan sinus ni tapi di mana ya..hehehe..

Penyakit sinusitis di kalangan masyarakat setempat, ia lebih popular sebagai resdung dan sangat biasa terjadi di kalangan rakyat negara ini.

Sedikit maklumat mengenai sinus/resdung , jom baca :



Gejala yang biasa dihidapi oleh pesakit sinus/resdung:
* Hidung tersumbat
* Lendir daripada hidung dan tekak
* Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
* Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang
* Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
* Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.


Punca gejala sinus/ resdung:
* Susunan tulang dalaman hidung yang sempit
* Hidung bengkok
* Mandi dan terjun di dalam air yang kotor
* Jangkitan gigi atas
* Ketumbuhan di dalam hidung
* Objek dimasukkan ke dalam hidung, contohnya putik kapas, maik dan kertas
* Tisu belakang hidung yang bengkak terutamanya kanak-kanak.



SUMBER  :  Artikel Penuh: http://utusan.com.my


Masa kecik-kecik dulu adik kite selalu gatal hidung, dia kata cam ada benda gerak-gerak kat dalam hidung dia. Mama pun agak-agak ni mesti resdung dan bawa adik berjumpa dengan kawan dia nak buat rawatan resdung. Rawatan nya adalah menggunakan kertas yang digulung dan diasapkan pada muka dan telinga. Dah macam dukun lak kan.. hehehe tapi gatal berkurangan sekejap je pastu datang balik. 

Bagi yang tidak menggemari rawatan resdung yang menggunakan asap-asap tu boleh lah memilih cara moden sikit iaitu makan vitamin..

Vitamin yang dicadangkan untuk menggantikan rawatan resdung di dalam group euphoria di panggil Set G iaitu terdiri daripada :

1) Vitamin C - Meningkatkan sistem imunisasi badan dan juga sebagai anti-oksidan.
2) B complex - Membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf serta vitamin anti stress dan menstabilkan hormon.
3) Alfalfamembantu mengurangkan keradangan dan gatal-gatal  (alfalfa tidak boleh diambil oleh mereka yang menghidap SLE iaitu penyakit antibodi berlebihan dalam badan)

Exra bajet boleh tambah NUTRIFERON.

Nutriferon penggalak imunisasi (immune booster) ciptaan pakar imun, Dr Kojima dari Jepun. Sangat digalakkan diambil oleh mereka yang punya masalah ANTIBODI yang LEMAH, SENANG SAKIT dan sakit yang lambat recover.

SET G INI JUGA AMAT SESUAI UNTUK ASTHMA, ENZEMA DAN ALERGI.

BERMINAT? mahu mencuba, sms hanie di no 013-3929451. 
Anda mempunyai kekangan kewangan jangan risau, saya boleh membantu anda memiliki vitamin yang anda mahu. 
daaa.. wasalam
Read More...

Wednesday, November 7, 2012

Vitamin E dan Ekstrak Biji Anggur

Wednesday, November 7, 2012,3:16 AM |
TARRAAAAA.. memperkenalkan vitamin e dan ekstrak biji anggur dalam satu kapsul sahaja. 

Jom kite lihat apa kata Livestrong.com mengenai ekstrak biji anggur ni :

In addition to Vitamin E, grape seed extract contains concentrated amounts of powerful antioxidants called oligomeric proanthocyanidin complexes, or OPCs, the UMMC notes. It also contains compounds called flavonoids, which may help reduce the levels of harmful LDL cholesterol in your bloodstream. Grape seed extract also contains a form of beneficial omega-3 fatty acid called linolenic acid. Much of the proven treatment benefit of grape seed may actually come from the actions of OPCs



Jom kite lihat apa kata Webmd.com mengenai ekstrak biji anggur ni :

There’s strong evidence that grape seed extract is beneficial for a number of cardiovascular conditions. Grape seed extract may help with a type of poor circulation (chronic venous insufficiency) and high cholesterol. Grape seed extract also reduces swelling caused by injury and helps with eye disease related to diabetes.

Many people are interested in grape seed extract because it contains antioxidants. These are substances that protect cells from damage and may help prevent many diseases. However, it’s still too early to say whether the antioxidant properties of grape seed extract really benefit people. Researchers are studying grape seed extract to see if it might lower the risks of some cancers. For now, the evidence is not clear.



Jom kite lihat apa kata encik yang paling pames sekali EN. WIKIPEDIA... 

A polyphenol contained in grape seeds is resveratrol, which may interfere with cancer cell growth and proliferation, as well as induce apoptosis, among other potential chemopreventive effects.
Preliminary research shows that grape seed extract may have other possible anti-disease properties, such as in laboratory models of
  • wound healing – OPCs induced vascular endothelial growth factor and accelerated healing of injured skin in mice
  • tooth decay – seed phenolics may inhibit oral sugar metabolism and retard growth of certain bacteria that cause dental caries
  • osteoporosis – grape seed extracts enhanced bone density and strength in experimental animals
  • skin cancer – grape seed proanthocyanidins decreased tumor numbers and reduced the malignancy of papillomas
  • ultraviolet damage to skin -— dietary proanthocyanidins may protect against carcinogenesis and provide supplementation for sunscreen protection
  • anti-viral
  • hepatoprotection
  • venous insufficiency and edemaeterus
Seterusnya jom lihat...opss.. xda dah.. anda boleh google sendiri.

Vitamin e ni antara vitamin kegemaran saya selain dari vitamin c tau.. Berminat ker? nak boleh.. 

Hanya RM 149.00 SM (120 Biji- sehari mkn sebiji jer)



Email               : emy_2912@yahoo.com.my 
Call/Msj          : 013-3929451
Fanpage FB    : rujukvitaminku
FB                    : Emy Ilhamie

Read More...