Thursday, October 11, 2012

Soy Protein Isolated vs Soy Protein Concentrate


PILIHAN SAYA ADALAH INI PILAHAN ANDA ?


kenapa kite memilih ESP sedangkan banyak lagi produk yang dihasilkan daripada soya. Nak tahu kenapa? Jom baca cacatan ni yer.

Terdapat banyak jenis produk soya di pasaran, selain air soya, tauhu, tempe dan sebagainya. Selain itu soya juga terdapat dalam bentuk tepung seperti protin soya (soy protein). Soy protein juga mempunyai banyak kategori, antaranya soy protein concentrate, textured soy protein dan soy protein isolate.

Apakah beza antara 3 jenis soy protein ini?

Soy protein concentrate adalah protein soya yang diasingkan dari bahan larut air dan lemak dari serbuk kacang soya. Kandungan protein dalam soy protein concentrate dalam 65% dan ia masih ada rasa soya kerana karbohidrat di dalamnya masih ada.

Soy protein isolate pula adalah soy protein concentrate yang diasingkan karbohidrat daripadanya, menjadikan ia adalah protin soya paling ‘pure’ dengan kandungan protein lebih kurang 90%.

Textured soy protein pula bila tepung protein soya yang melalui proses extrusion yang mana menjadikan teksturnya menjadi padat dan kasar.

Perbezaan proses yang dijalankan ke atas soya-soya ini memberi seribu perbezaan terhadap kesan-kesan langsung dan kesan sampingannya.

Malah, soy protein isolate juga dihasilkan dengan proses berbeza yang turut memberi kesan kepada khasiat dan kandungan phytonutrien dalam soya tersebut.

Antara proses2 yang mengurangkan khasiat malah memberi kesan buruk terhadap soy protein isolate ialah:
  • Diproses dengan suhu tinggi
  • Pengasingan dibuat dengan menggunakan alkohol
  • Penggunaan bahan kimia

Oleh itu, kita harus bijak memilih protein soya terbaik untuk diambil sebagai tambahan kepada diet. Pastikan produk soya pilihan anda selamat dari soya-soya yang boleh meningkatkan risiko kanser!

kredit: Nanny Lyna  

Jadi kite memilih ESP kerana

- Diiktiraf seluruh dunia dengan mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan 
   komprehensif.
- Diproses pada kadar suhu yang rendah.
- 1 tin ESP dihasilkn daripada 30kg soya.
- Mempunyai persijilan tersendiri yang dikenali Identity Preserved Program (IPP). Ia 
   memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik daripada benih 
   sehingga kepada pengeluarannya.Berminat atau ingin mencuba. Bulan Okt ini la bulan yang terbaik kerana bulan ni promosi untuk Esp beli 6 percuma 1 tetapi sekiranya ingin membeli satu tin sahaja ianya boleh dirunding...


Jangan malu segan jom cuba sekarang. Jom shaklee bersama saya dan anda akan jatuh cinta dengannya sepertimana saya..hehehe...

daaaaa...hanie.. :)


No comments:

Post a Comment