Monday, May 28, 2012

PETUA HILANGKAN ANGIN DALAM BADAN

Monday, May 28, 2012,12:17 PM |

Semua orang dah mungkin dah biasa dengan badan masuk angin, kadang - kadang sampai sakit kepala.

Gas atau angin di dalam sistem penghadaman (perut, usus kecil dan usus besar) yang datangnya dari 2 sumber iaitu, udara yang disedut dan bakteria yang terdapat di dalam usus besar akibat gangguan daripada sesetengah bahan makanan yang tidak dapat di hadam dengan baik dalam badan kita.

Apa yang paatut kita lakukan jika badan masuk angin?

Ada bermacam-macam petua, antaranya, minum air halia, minum air panas... dan lain- lain lagi.
Mungkin juga anda perlu ubah pemakanan anda. Ini kerana ia boleh membantu mencegah atau membuang angin dalam badan. 
Jika merasakan dalam badan anda banyak angin , anda mungkin mahu melakukan perkara berikut sebelum mengambil keputusan untuk berjumpa doktor. 
Kurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan angin. 
Jumlah gas yang disebabkan oleh sesetangah makanan berbeza setiap orang. Cara yang terbaik untuk mengetahui batasan anda ialah melaui ujian yang boleh dilakukan sendiri.
Banyakkan minum air kosong.

Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih.

Elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah

Antara makanan yang boleh menyebabkan angin dalam badan adalah :

Kacang

Sayuran seperti brokoli

Kobis

Taugeh

Bawang

Asparagus

Buah-buahan seperti pear, epel dan peach

Bijirin seperti roti gandum

Minuman ringan dan jus buah

Susu dan produk daripada susu dan keju

Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.

dan ini cara moden, tapi bersumberkan tradisional. mudah sahaja

cuma ambil sebiji tablet
PEPPERMINT GINGER PLUS, masukkan kedalam segelas air suam, dan minum.

Insyaallah akan terbuanglah angin-angin dalam badan anda.
jadi kepada anda yang punyai masalah angin dalam badan, bolehlah cuba ye..tp kalo naik angin tak boleh la..tu kene makan vitamin lain. Jadik sesiapa yang mahukan vitamin atau anda tak tahu nak makan vitamin apa.. kite boleh cadangkan vitamin yang sesuai.. Boleh like di FB kite EMYILHAMIE / RUJUKVITAMINKU. 019-6609951 /emy_2912@yahoo.com.my.



Klik sini untuk order online -->Peppermint ginger plus

http://rujukvitaminku.blogspot.com/2014/07/tutorial-cara-order-vitamin-shaklee.html



Read More...

Friday, May 18, 2012

SEGALANYA TENTANG ESP..RAHSIA AWET MUDA.

Friday, May 18, 2012,10:24 AM |

Salam jumaat... arini nk update tentang esp (Energizing Soy Protein).. Hoy item ni.. kite pun dah hampir 3 minggu mengamalkan minum esp.. memang the bomb la esp ni.. kite minum soya shaklee ni untuk kulit, nak hilangkan parut jerawat ngan kulit yang kering (alhamdulillah, dengan izin allah, berkesan pada kite) tapi dapat xtra manfaat..iaitu kenyang bile minum esp ni.. 

bayangkan (cube pjm mate skit)

pagi kite sarapan nasik goreng sblm g keje(7.15pg) .. pastu mkn la vit wajib kite tu vita c & b comp..kol 10 minom esp(suke campo milo).. pastu time break kol satu tak lapar lagi.. jadi memang kite xkuar makan la.. kol 3.30ptg mkn 2 keping biskut ( kt opis ade muncis).. balik umah baru makan nasi (6ptg)..malam sekeping roti ngan buah..skang musim mangga.. ari2 kite makan mangga...sebelum tido makan vitamin e...  alfafa 2 biji (3kali seminggu) untuk elakkan dapat keputihan.

haa nampak.. macam mane la kite tak kurus (maksudnye makin kurus) sekarang berat kite 45kilo sahaja... hahaha.. alhamdulillah.. maintain macam anak dara...Semalam deal ngan budak Hotel Sri Malaysia Melaka nak buat majlis perpisahan seorang staf ni.. die tanye umur brape dik..kite ckp la 27 tahun pastu die kate 'laa..ingatkan 23 tahun' .. kite dengan gembiranye senyum sampai ke telinga.. rupanya sama ngan umur dia..kuang kuang kuang. 

Ni kite nak kongi sedikit info pasal esp n... diambil daripada mamafaiz nyer blog.. 

Jom baca...

"Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.

Pentingkah Protein?
Badan kita perlukan protin utk tumbesaran yg sihat. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem
. Dan yg penting, protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama
Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat.
Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum –protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
Tahukah anda?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

Risiko kekurangan protin
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan Shaklee ESP
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
  • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
  • Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
  • Lelaki : melindungi dari sebarang penyakit kronik
  • Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus
  • Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).


Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak (sejuk atau air suam2 kuku) ataupun bancuh bersama milo, susu atau jus atau ape2 air favorite anda cuma jgn bancuh dgn air yang terlalu panas kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.

haa..sesiapa yang berminat untuk minum esp ataupun vitamin yang lain-lain boleh menguhungi hanie di 013-3929451 (sms or call) / emy_2912@yahoo.com.my atau anda boleh like page fb kite iaitu rujukvitaminku dan juga boleh like untuk kenal lebih rapat dengan independent distributer shaklee ni iaitu emy ilhamie.. jemput la like kite.. leh sembang-sembang sekali..
Read More...

Friday, May 11, 2012

KATALOG SHAKLEE

Friday, May 11, 2012,11:16 AM |

Lamanya xupdate blog n...n br blk dr site..so smbil berehat.. jom kite baca sedikit info produk skaklee.. Kalo nak more info padal sesuatu vitamin atau produk lain boleh pm kite...
NUTRISI
Nutrition
Size
Remark
1Vitalea Iron Formula
120
28 jenis multivitamin & multimineral lengkap dengan zat beso untuk kesihatan optimum.
2Vitalea for Children
65
19 jenis vitamin penting untuk kesihatan kanak-kanak
3Vita C Sustained Released 500mg
180
Vitamin C istimewa yg dilepaskan perlahan-lahan
4Chewable Vita-C 100mg
60
Sesuai utk kanak2 & mereka yang sukar menelan tablet
5B Complex
120
Mengandungi kesemua vitamin B termasuk asid folik, B12, B7 dan sebagainya
6Ostematrix
120
Kalsium, magnesium, vitamin D dengan boron untuk tulang yang kuat dan kukuh
7Carotomax
30
Gabungan alpha-carotene, beta-carotene, lutein, lycopene, astaxantin dan zeaxanthin untuk kesihatan mata, perkembangan tisu dan kulit.
8Omega Guard
90
DHA & EPA dari ikan
9Alfalfa (small)
330
Digelar raja segala tumbuhan, mengandungi pelbagai kebaikan utk kesihatan
10Alfalfa (large)
700
11GLA Complex
60
Selesaikan masalah kitaran haid, darah tinggi, kolesterol, masalah kewanitaan
12Vita E Complex
120
Vitamin Cinta, kurangkan kolesterol, antioksidan
13Herb Lax
120
Pelawasan, detox usus
14Perppermint-Ginger
90
Legakan angina, gastrik, sneak perut
15Zinc Complex
120
Kesihatan rambut, kesuburan lelaki
16DTX Complex
90
Tonik hati
17Lecithin
180
Penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf, cairkan lemak
18Garlic Complex
60
Antibiotik semulajadi
19Energizing Soy Protein
850g
Protein Bukan-GMO yang Lengkap dengan semua Asid Amino Perlu.
20Meal Shakes
544g
Sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan
21Performance Drink
539g
Memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum
22Nutriferon
30
Satu-satunya suplemen yang dicipta oleh pakar imun – Dr. Yasuhiko Kojima.
23Vivix
150ml
Antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi
GET CLEAN
ItemsSizeRemark
1Get Clean® Water PitcherSistem penurasan air multipaten baru yang menghasilkan air yang lebih sihat, di dalam jag mudah alih.
2Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate473mlPencuci 1001 kegunaan
3Dish Wash Concentrate473mlTidak mengandungi bahan pencuci seperti Diethanolamine dan sodium dedecylbenzensulfonate yang merengsa
4Fresh Laundry Concentrate (Powder)2.49kgHipoalergenik, tanpa bahan kimia berbahaya
5Soft Fabric Concentrate946mlRamuan Semulajadi, Tanpa Fosfat, Tanpa bahan perwarna
DAILY CARE
ItemsSizeRemark
1Herbal Blend® Multi-Purpose Cream113gKulit kasar, ruam, eczema, luka kecil, losyen
NUTRIWHITE
ItemsSizeRemark
1Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 1550mlKrim siang
3Overnight Renewal Whitening Cream50gKrim malam
4Gentle Deep Foaming Cleanser150mlPencuci muka
5Soothing Radiance Whitening Softener150mlToner
Gentle Action Makeup Remover150mlPembersih mekap
Daily Defense Whitening Essence30mlSerum pemutih
Spot Whitening Treatment10mlHilangkan bintik

ENFUSELLE
ItemsSizeRemark
1Hydrating Cleansing Lotion177mlUtk kulit normal-kering
2Purifying Cleansing Gel177mlUntuk kulit berminyak
3Hydrating Toner177mlUntuk kulit normal-kering
4Purifying Toner177mlUntuk kulit berminyak
5Hydrating Moisturizer48gUntuk kulit normal-kering
6Balancing Moisturizer59mlUntuk kulit berminyak
7Eye Treatment14mlSemua jenis kuli

PROSANTE
ItemsSizeRemark
1Nourishing Scalp Treatment59mlMelebat & kuatkan rambut
2Revitalizing Shampoo296mlmelicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut
3Purifying Shampoo296mlMembersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk fesyen rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran lain
4Replenishing Conditioner296mlMemperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
5Lightweight Conditioner296mlMengembalikan elemen struktur supaya rambut kelihatan lebat, berkilat dan sihat
6Long Lasting Finishing Spray237mlMemastikan gaya rambut anda kekal berpanjangan

HEALTHY WEIGHT
ItemsSizeRemark
1Cinch Shake Mix Vanilla765gDiperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa menurunkan berat badan. Kaya dengan protein & serat bagi membantu anda rasa kenyang.
2Cinch Shake Mix Latte765g
3Cinch Shake Mix Choc765g
4Cinch™ Energy Tea Mix28Ia dapat meningkatkan tenaga secara semulajadi dan rasa nyaman.
Read More...

Wednesday, May 2, 2012

Apa yang menarik tentang Alfalfa Shaklee

Wednesday, May 2, 2012,12:19 PM |

Kite makan vitamin shaklee set d + esp. Sekarang tambah lagi.. ambil alfafa.. mula-mula cam comfius jugak pe tu alfafa.. haa.. nak tau jom baca..

Sekilas fakta mengenai Alfalfa Shaklee:
Merupakan suatu Formula Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr Shaklee dalam 1950-an. Shaklee hanya menggunakan alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat termasuk kalsium fosforus ,zat besi dan magnesium serta klorofil,bioflavonoid,pelbagai mineral dan vitamin.Tidak mengandungi fungisid,bakteriosid, hormon2 sintetik,pengawalatur tumbesaran atau bahan2 kimia.


Nak tahu apa bezanya Alfalfa Shaklee?
Shaklee Alfalfa is organically grown, using  the tender green leaves not the stems of the plant. Shaklee Alfalfa leaves are harvested at the peak of nutritional value so nothing is lost. Then,after being tested for Shaklee’s high standards of bioavailability, the raw powder is pressed (with very low heat to preserve natural enzyme activity) into easy-to-swallow tablets.

Berikut adalah fakta menarik mengenai Alfalfa yang kita mungkin tak tahu:
Known as The Father of All Foods and King of the Plant World, alfalfa has the greatest variety and largest amount of nutrients of any known plant!

Alfalfa is one of Nature’s richest sources of vitamins C, B D, E, K, U and betaine [a tissue salt]. It also provides more vitamin A than apricots and nearly as much as beef liver!

Alfalfa contains a wealth of minerals including calcium, iron, magnesium,potassium, sulphur and manganese...minerals which act as catalysts for many reactions within the body such as digestion, metabolism and utilization of nutrients in food.

In addition to a fabulously high potency of vitamins and minerals, alfalfa is a terrific complete protein food (i.e.,containing every essential amino acid)! In fact, alfalfa is 18.9% protein... compared to beef at 16.5%, whole wheat at 13.8%, eggs at 13%, and milk at 3.3%.)

Alfalfa is exceptionally rich in trace minerals... elements that are absolutely necessary for the proper growth and development of the human body!

Alfalfa is also nature’s richest source of chlorophyll, a powerful body cleanser, detoxifier and deodorizer.

The mighty alfalfa plant is also loaded with important enzymes. Since a deficiency of enzymes is one of the primary causes of premature aging, this abundance of living enzymes may be one of the most important benefits alfalfa provides!

Tahukah anda bahawa tabiat makan yang tidak seimbang menyumbang kepada peningkatan kadar asid di dalam badan yang mungkin menjadi punca kepada pelbagai masalah kesihatan seperti batuk berpanjangan, demam selsema, demam viral, kencing manis, batu karang, gout, kegemukan, lemah jantung, darah tinggi, kanser dan sebagainya.

Selama ini saya dimomokkan dengan pengambilan buah-buahan bagi menggantikan sayur-sayuran kerana saya tidak gemarkan sayur. Saya juga tidak pernah tahu bahawa sumber alkali banyak terdapat pada sayur-sayuran hijau yang pahit sdan berwarna hijau eperti peria, sawi pahit, kacang botor, dan yang sewaktu dengannya. Alangkah sedihnya kerana saya tidak gemarkan sayur-sayuran sebegini. Kalau saya tidak mengambil sumber makanan beralkali, asid dalam badan saya akan jadi lebih tinggi dan berisiko mendapat penyakit. 

Apa alternatif yang saya ada? Sudah tentulah alfalfa. Apatah lagi, teman saya baru sahaja disahkan menghidap kencing manis. Bila ditanya apakah tabiat makanannya, mostly yang sedap-sedap dan enak-enak sahaja. Beliau dan keluarganya tidak gemarkan sayur. Alamak, kalau saya berterusan tidak gemar sayur, saya juga berisiko mendapat kencing manis. Selepas ini saya harus berdisiplin mengambil alfalfa.

Yang menariknya, alfalfa menduduki ranking pertama mengandungi sumber alkali paling tinggi. Pokok alfalfa mempunyai akar yang panjang yang dapat menarik sumber mineral dari dalam tanah dengan lebih banyak. Jadi, selain menurunkan kadar asid dalam badan, saya juga memperoleh mineral yang amat sukar diperolehi dari pengambilan makanan seharian. Selain itu, alfalfa juga dikatakan dapat mengurangkan simptom-simptom resdung dan alahan. Bagi wanita, ia boleh merawat masalah keputihan. Ada orang turun berat badan dengan alfalfa. Ini kerana alfalfa bertindak membuang toksik, menghadam, mengatasi masalah sembelit juga.

Testimoni Best tentang Alfalfa:

Masalah sembelit:
Sejak Ibu makan Alfalfa, Ibu senang n kerap qadha hajat besar.Sehari 4 kali dah satu kemestian bagi Ibu.
Ibu tak malu untuk share pasal qadha hajat nih. Coz bagi Ibu, hanya berniat untuk kongsi ilmu.
Ini kerana “Kita akan sihat, jika tahik kita sihat”. Ayat ni Ibu amik dariKereta Mayat.
Sesetengah orang beranggapan-kalau tak qadha hajat adalah satu kebiasaan.
Itu yang mai toksin n segala macam penyakit tuh. Resdung, alahan n segala macam penyakit kulit, semua dok hinggap.

Masalah resdung dan alahan:
Hi N, i memang terasa bila makan Alfalfa ...especially kalau allergic terlebih makan seafood tak jadi macam dulu2.I just amik lebih Alfalfa. memang beza lah.

Masalah keputihan:
"...dulu mmg I makan alfalfa shaklee ni..tapi tak consistent....kejap makan kejap tidak..now baby I dah besar.... i baca artikel u tentang alfalfa shaklee ni boleh gak merawat keputihan.... I pun try la..try consistent makan...I mkn 5 biji alfalfa ..masuk hari kedua consistent makan..i perasan..keputihan kurang..kalo tak...satu hari tu 4-5 pantiliner i kene pakai.... dua hari lepas consistent dgn alfalfa shaklee...i pakai 1 je pantiliner...and tak banyak dah keputihan... wahhhh i sukerrr..betullah kata U..mmg kene makan dgn consistent dan istiqamah.. thanks dear.. i nak concentrate dgn alfalfa shaklee ni.. thanks again.."

Masalah berat badan
Isnin lepas, sempena Muadz genap 3 bulan 
dan ramai kata saya nampak kurus
 saya cuba timbang dan mengejutkan. Saya kurang 3kg dari bulan sebelumnya. Mungkinkah sebab shaklee? wallahua’lam. mungkin alfalfa yang mengandungi klorofil tu menyebabkan badan mudah lawas. dan kalau tak silap ada baca vitamin yang meningkatkan metabolisme. tak ingat yang mana satu. mungkin juga sebab itu.





*Peringatan: Alfalfa tidak boleh diambil oleh mereka yang menghidap penyakit SLE iaitu sejenis penyakit antibodi berlebihan. 

kredit to kak cery

Sesiape yang berkenan nak mencuba alfafa n jangan malu jangan segan.. boleh hubungi kite (hanie) di talian 013-3929451 or emy_2912@yahoo.com.my ataupun like page FB rujukvitaminku. harga menarik menanti an







Read More...