Tuesday, April 17, 2012

melegakan batuk dan kahak untuk kanak-kanak

Info yang menarik ingin dikongsi untuk ibu, mommy, ummi , mak, mama... jom baca.. 

Oleh kerana ada beberapa orang teman bertanya sama ada bolehkah anak mereka yang berusia di bawah setahun mengamalkan mealshake untuk membantu melegakan batuk, selesema dan kahak, maka di sini saya kongsikan satu petua yang saya harap dapat membantu teman-teman saya tersebut.

Ini kerana pemberian Mealshake mahupun ESP kepada anak adalah bermula seawal anak2 berusia setahun. Itupun, bermula dengan 3, 4 kali seminggu .. bukan direct bagi terus setiap hari. Begitu juga dengan pemberian Omega Guard.

Petua yang saya kongsikan daripada Kak N

Auntie Nurul seorang yang ramah, beliau merupakan seorang mualaf. Ibu banyak mendapat ilmu dan petua dari beliau; antaranya bagaimana nak mengurangkan kahak anak... ini juga telah disokong oleh salah seorang ibu yang berasal dari Sarawak. Katanya, setiap malam sapukan minyak panas di bahagian belakang badan si anak sewaktu mereka tidur, insyaAllah kahak akan mula berkurangan. Alhamdulillah telah ibu praktikkan pada Addin dan Nasa walau mereka tidak batuk..bak kata orang prevention is better than cure.

Memang ada petua lama yang menyarankan ibu menyedut sahaja kahak melalui hidung anak tapi hal ini tidak dibenarkan oleh Abah kerana katanya ia bahaya untuk paru2 anak.Maka ibu lebih prefer menggunakan petua dari auntie Nurul tadi. Bertambah lagi kini Nasa sudah tidak menyusu badan lagi. Jika dahulu jika ibu sedar yang Nasa dah punya bunyi kahak maka ibu akan up kan vitamin C intake, dari 1 biji kepada dua biji. Selain itu ibu pastikan Addin dan Nasa makan omega 1-2 kali seminggu agar chest mereka tidak mudah sejuk yang boleh menyebabkan mereka mendapat selsema.

Oh ye! Bagi anak yang di bawah setahun, yang selesema berlarutan, anda boleh mencuba memotong Omega Guard Shaklee dan titiskan sedikit ke dalam hidung bayi anda. InshaALLAH membantu..

Ingin info-info menarik.. jadi la follower blog kite...byk tips-tips yg akan kite kongsikan bersama. Sharing sesuatu yg menafaat akan mendapat keberkatan..Insyaallah..

Klik sini untuk order online --> Set Kanak-Kanak 

http://rujukvitaminku.blogspot.com/2014/07/tutorial-cara-order-vitamin-shaklee.html

No comments:

Post a Comment