Monday, April 30, 2012

Ostematrix atasi SEMBELIT terutamanya ibu hamil / menyusu

Monday, April 30, 2012,11:20 AM |

Anda hadapi masalah sembelit (constipation)?? Kebanyakan rakyat Malaysia mengalaminya tidak kira lelaki mahupun wanita. Sistem penghadaman yang bagus adalah apabila kita dapat membuang air besar sekali sehari terutamanya di waktu pagi.

Cara yang paling mudah untuk mengatasi sembelit secara semulajadi adalah

         (1)   Pengambilan air kosong yang mencukupi bersesuaian dengan berat badan

         (2) Mengambil banyak buah-buahan yang tinggi serat kerana fiber sangat penting untuk system penghadaman.

Semasa saya mengandungkan Amni, saya sering mengalami sembelit malahan ianya sudah lama berlarutan sejak zaman anak dara lagi. 2-3 hari sekali baru saya bertemu dengan “Incik Tan”. Selepas bersalin, saya sangat takut untuk membuang air besar kerana kesukaran untuk meneran ditambah bagi mengelakkan luka jahitan tertetas. Walaupun saya menggunakan product Shaklee sejak daripada 3rdtrimester, namun ada satu product yang saya kenali hanya setelah Amni berusia 1 bulan. Alangkah ruginya saya ketika itu.

Product yang saya maksudkan adalah killer-product kami, Shaklee Ostematrix,  yang merupakangabungan kalsium, magnesium, vitamin D serta banyak lagi pada kadar yang seimbang bersesuaian dengan keperluan badan manusia. Ini adalah antara yang WAJIB saya ambil setiap hari selain vitamin asas yang lain.

Tidak semua vitamin boleh diambil oleh ibu hamil dan semakin besar kandungan, maka semakin sukar untuk membuang air besar. Bagi ibu hamil, sangat rugi jika anda tidak mencuba Shaklee Ostematrix kerana banyak manfaat yang boleh anda perolehi.

Antara kebaikan Shaklee Ostematrix :
(1) Tidur malam lebih lena
(2) Menghilangkan bisa-bisa kaki serta letih badan
(3) Mengelakkan sakit pinggang serta rasa kebas ( saya sering alami sejak awal mengandung)
(4) Melawaskan system penghadaman yang memudahkan anda untuk “membuang” keesokan   
    harinya
(5) Badan lebih bertenaga apabila bangun bagi.

Testimoni daripada Puan Hadha yang sedang sarat mengandung :

"Pengambilan 4 biji ostematrix sebelum tidur membantu tidur yang lebih lena; bangun dengan segar dan bertenaga, paling best, untuk preggies yang dijangka akan mengalami sembelit semasa hamil, ostematrix membantu perut anda tetap lawas.Bagi bf mommies, of course pengambilan ostematrix adalah tambahan yang bagus untuk set penyusuan anda. Cubalah :-)"

Pelanggan Puan Nur Salwa:


"Semlm dpt testimoni dr cust yang amik set J..dia kata paling best lps amik shaklee ialah LAWAS..rupanya sbb ostematrix"

Saya sendiri sangat sukakan Ostematrix..Memang ramai customer saya yang akan repeat order untuk ostematrix kerana mereka sukakannya. Tidak rugi untuk mencubanya kerana banyak manfaat seperti yang saya senaraikan di atas. Tidak lengkap tidur saya dengan mengambil ostematrix sebelum memejamkan mata.

Begitulah testimoni2 dari mommy2 yang mengamalkan pengambilan Ostematrik.. Anda mahu mencuba.. boleh menghubungi kite di 013-3929451/ email : emy_2912@yahoo.com.my/ http://www.facebook.com/rujukvitaminku / 

http://www.facebook.com/profile.php?id=100000460151782



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
Read More...

Tuesday, April 24, 2012

TESTIMONI PESAKIT GOUT

Tuesday, April 24, 2012,4:18 PM |


Testimonial pesakit gout ni dari mama si Aula. Selain gout, mamanya ada masalah kesihatan lain juga iaitu darah tinggi, kencing manis, asma dan yang paling serius gout kerana ia menyakitkan.

Selepas lama dalam kesakitan, mama Aula telah mencuba Shaklee sebagai altenatif semulajadi berbanding drugs ubat penahan sakit dari klinik.
Selalunya gout ni kena pada sendi-sendi terutamanya kakilah. Jadi selalunya kaki diorang bengkak (swollen), merah and panas..

Condition gout mama mmg terukk.......Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die... It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry... 

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..( I tak sure about it nanti i post semula k!)..

Anak mane yang tak sedih kan?!!!! So looking at the positive effects on me after taking SHAKLEEsuppliments.. So I try the pack suggested for GOUT by SHAKLEE;

My mum starts consuming it.. And the very next day NO JOKE... die cakap sengal2 dah kurang tapi sakit2 masih ada..

Alhamdulilah with GOD's will...AFTER 1 WEEK... she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit.... sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks... ramai la puji dia " Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri". Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!! 

Sedih jugak i dengar sebab selama nie saya tahu my mum sakit tapi tak buat ape2.. Sekarang saya bersyukur saya belikan SHAKLEE pack for her.. Dulu kalo she tengok TV, die takleh bersimpuh or seangkatan dengannye and the good news.. "SHE CAN BEND HER KNEES only after TWO WEEKS!!!" 

Sumer nie dengan KEBESARANYA dan usaha untuk try other alternatives SHAKLEE. It might be small to some but to her sangat bermakna means she can be more active to be with her cucu...
Tapi kalo korang nak tahu hah ade BONUS TAMBAHAN dalam mengambil suplemen di atas... Mulanya I tak perasan then selepas seminggu mama cakap tak cungap2 she can talk calmly and herBREATH dah tak berbau....

YEap dats right dulu mama ade masalah mulut berbau because of the medication she's taking due to her asthma... hah panjang la cerita die nie hehe:) PAsal mulut berbau nie nanti I post special entri k!!

SO Itula testimoni mama saya... selepas mengambil nya almost 2 bulan dah ALHAMDULILAH perubahan positif pada mama.

Sebab nilah Aula suka sangat SHAKLEE suplemen, it provides alternative for healing besides prescription drugs. Aula bersyukur sangat...
Jadi, inilah yang saya nak syorkan kepada pesakit gout, supplement semulajadi dari Shaklee selain dari menjaga diet harian.


Read More...

Makanan untuk pesakit gout

,4:09 PM |


Masa mula-mula duduk serawak, mama penah kene gout sebab byk sangat makan udang, almaklumlah kat sana kan udang murah.. skali singgah la penyakit ni..cian die.tp tak teruk la. Ni ada sedikit panduan untuk yang kene gout. jom baca..

Gout sering melanda individu yang menghadapi berat badan berlebihan jadi amat penting untuk kita mengawal berat badan untuk mengelakan risiko gout. Cecair tambahan boleh membantu mengepam keluar kristal asid urik, tetapi alkohol harus dielakkan. Penting untuk pesakitmengikuti diet rendah purin dan mengelakkan makanan yang tinggi purin dan makan makanan rendah purin secara sederhana. 

Makanan tinggi purin - Makanan Perlu Dielakkan Beer/alkohol, ikan bilis, daging/organ dalaman (otak, buah pinggang, hati),yis, ekstrak daging, sardin, herring, mackerel.


Makanan purin sederhana - Makan dalam Kesederhanaan Kerang, belut, daging, ayam, sup daging, asparagus, cendawan, bayam, kekacang, oat, roti gandum dan bijirin, telur. 


Makanan rendah purin - Boleh makanRoti dan bijirin (rendah serat, tepung putih, atau jenis bijirin halus), kacang, mentega kacang. Sayur-sayuran tidak tinggi purines, sup - krim atau sayur tanpa ekstrak daging, kopi, teh, jus buah-buahan, minuman ringan, gelatin, gula, keju rendah lemak. 


Gout Diet - Makanan Yang boleh Membantu Sesetengah orang mendapati jus ceri atau strawberi membantu. Sesetengah bahan kimia yang terkandung di beri gelap boleh membantu mengurangkan keradangan dan menurunkan asid urik. Ikan berminyak seperti salmon, atau asid lemak dalam minyak zaitun atau kacang boleh mengurangkan keradangan juga. Tauhu (daripada soya) dan bukannya daging juga boleh membantu. 
Diet yang seimbang untuk penghidap gout adalah 

makanan yang tinggi karbohidrat kompleks, 
rendah protein dan 
rendah lemak.

Credit


Jadi, amat penting untuk pesakit gout atau golongan yang berisiko untuk gout menjaga diet harian. Jika anda mahukan altenatif selain ubat penahan sakit dari doktor anda, jawapannya adalah supplement berikut:



1. Alfalfa - merupakan detox semulajadi yang menyingkirkan toksid secara lembut dari badan. Pengamal alfalfa perlu mengambil air yang banyak untuk melancarkan proses detox ini.

2. Performance Drink - memelihara kandungan bendalir dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid uric.

3. Fiber Unfalvored -  mengandungi vitamin, mineral dan fiber yang berfungsi untuk menyerap lebihan gula dan lemak dari badan dan menyingkirkan melalui proses perkumuhan.

4. Omega-mengelakkan inflamation atau rasa kepanasan pada sendi-sendi pesakit.


Jika anda berminat, boleh order di sini. Anda juga boleh terus ke cawangan Shaklee berdekatan anda dan menggunakan ID saya untuk pembelian pada harga ahli. Promosi dan tawaran istimewa hanya untuk pelanggan rujukvitaminku dan kumpulan Euphoria Shaklee yang menyertai sahaja. Ia TIDAK di tawarkan/ di jual / di sediakan oleh mana-mana cawangan Shaklee di Malaysia. Sebarang penolakan dari Shaklee (M) tidak menjadi tanggungjawab kami.  
Read More...

Monday, April 23, 2012

Tips Kenali Vitamin E Yang Selamat

Monday, April 23, 2012,1:37 PM |


Tahukah anda terdapat 8 jenis vitamin E, dan hanya satu jenisalpha-tocopherol yang aktif dan mampu memenuhi keperluan manusia? Vitamn E jenis alpha-tocopherol adalah anti oksidan yang paling bagus.


Kekurangan vamin E alpha-tocopherol menyebabkan sel darah merah menjadi rapuh dan meningkatkan penghasilaan radikal bebas dalam tubuh. Lalu menjadikan tubuh kita mudah rosak disebabkan oksidasi.


Proses 'pernafasan' sel menghasilkan atom2 oksigen tak stabil dipanggil radikal bebas, tapi mekanisma dalam tubuh kita dapat menanganinya. Cuma bila banyak radikal bebas disebabkan faktor luar seperti pencemaran, penggunaan bahan kimia dan lain2. mekanisma antioksidan dalam tubuh kita dah tak mampu nak atasi semuanya.


Oleh itu tubuh kita perlukan antioksidan, seperti vitamin E dan vitamin C.


Selain dari bertindak memberikan ion negatif kepada atom oksigen yang tak stabil tadi, vitamin E juga memainkan peranan dalam:
  • Fungsi imun tubuh
  • Proses pembentukan gen
  • Metabolisma
  • Membantu menjaga permukaan dalam salut darah agar sentiasa licin - mengelakkan pembentukan plak kolesterol
  • Membantu menguatkan 2 enzim penting yang menjana sejenis bahan dipanggil prostacyclin, iaitu sejenis komponen yang menghalang blood clot dan memastikan salur darah sentiasa dalam keadaan baik
Antara sumber vitamin E yang baik:
  • Avokado
  • Biji bunga matahari
  • Kacang soya
  • Minyak dan buah zaitun
  • badam
  • labu
Tips memilih suplement vitamin E:
  •  Pastikan ia vitamin E semulajadi, pastikan tiada hurul l- atau dl- pada labelnya, Misalnya, d-alpha tocopherol adalah vitamin E semulajadi manakala dl-alpha tocopherol adalah vitamin E sintetik.
  • Kajian terbaru menunjukkan tubuh kita memerlukan400IU vitamin E sehari.
  • Pilihlah yang mengandungi Selenium.
 Bukan itu saja, banyak sebenarnya kelebihan vitamin E ni. Kalau nak tahu ia juga dikenali sebagai vitamin CINTA.


kredit


Ingin tahu lebih lanjut? Hubungi kite segera!
013-3929451
emy_2912@yahoo.com.my
like facebook page rujukvitaminku
Read More...

Tanda-tanda tubuh kekurangan vitamin

,1:25 PM |



source: Mingguan Wanita | Mac 2010

KUKU MUDAH PATAH
Bila kuku mudah patah, ia mungkin disebabkan kekurangan zat besi,
zink dan asid lemak pati atau essential. Sebaik-baiknya, cuba ambil
lebih banyak makanan daripada sumber daripada daging, kekacang
dan ikan. Jangan anggap remeh jika kuku sering patah. Biasanya ia
disebabkan kuku berada dalam keadaan kering. Elakkan membiarkan
keadaan ini berterusan kerana ia menunjukkan keadaan bahawa anda
terkena penyakit tiroid

MATA TERASA KERING
Sering kita terasa mata pedih atau kering. Sebenarnya, keadaaan ini
disebabkan oleh persekitaran kita dan air mata tidak dapat meliputi
 mata dengan baik. Atasi keadaan ini dengan mengambil vitamin A dan
 asid lemak pati. Ambil lebih banyak sayuran atau buah-buahan yang
 berwarna hijau, kuning atau oren.

PECAH-PECAH DI BAHAGIAN HUJUNG MULUT
Kekurangan zat besi, vitamin B12, B6 dan asid folat menyebabkan
pecah-pecah di bahagian hujung mulut. Sebaik-baiknya anda
mengambil banyak daging, kekacang dan sayuran berwarna hijau.

BIBIR PECAH-PECAH
Bibir pecah-pecah sering dianggap sebagai tanda bahawa tubuh
 mengalami panas dalam. Selain itu, ia disebabkan kerana
 kekurangan vitamin B2. Sebaik-baiknya ambil banyak daging
dan produk susu.

KULIT MEMERAH & BERMINYAK
Kemungkinan, anda mengalami keadaan ini disebabkan oleh
kekurangan vitamin B2, B6, zink atau asid lemak pati. Cuba
ambil lebih banyak daging ikan dan kerang.

JERAWAT
Timbul jerawat pada bahagian wajah bukan sahaja disebabkan
oleh kotoran yang menghalang dan menutup pori-pori kulit muka,
tetapi ia juga berkemungkinan anda kekurangan vitamin B Complex,
vitamin E dan asid lemak pati. Untuk mengatasinya, ambil lebih
 banyak produk haiwan, makanan berbentuk bijirin dan makanan laut.

RAMBUT NIPIS
Kekurangan zat besi atau zink boleh menyebabkan rambut menipis.
Ambil lebih banyak daging, kekacang, produk susu dan kerang.
KELEMUMUR
Kulit kepala berminyak serta himpunan kotoran yang melekat
pada rambut boleh menyebabkan kotoran. Selain itu,
kekurangan vitamin C, zink dan asid lemak essential juga boleh
menyebabkan kepala dipenuhi kelemumur. Cuba ambil lebih banyak
buah-buahan seperti limau/ oren, daging, ikan dan produk susu.

MATA MERAH
Mata yang merah sering dianggap mata yang letih atau akibat debu
atau habuk yang masuk ke dalam mata. Namun, mata yang merah
juga menandakan bahawa anda kekurangan vitamin A dan B2.
Sebaik-baiknya ambil produk susu, daging, buah atau sayuran
 berwarna oren dan hijau.

LUKA LAMBAT SEMBUH
Kemungkinan, anda kekurangan zink. Lebih baik anda mengamalkan
pemakanan bersumberkan susu dan kerang untuk mengatasi masalah ini.
Sekiranya kawan-kawan ingin mengalami simptom-simptom di atas
 dan merasakan tidak mampu mengadakan kesemua nutrien yang
 diperlukan dalam diet harian kawan-kawan, boleh hubungi saya
 untuk mendapatkan panduan suplemen yang bersesuai.

Read More...

Sunday, April 22, 2012

Cara untuk detox toksin dalam badan

Sunday, April 22, 2012,12:05 PM |

Artikel yang menarik daripada Puan Hafsah tentang kaitan antara herb-lax dengan detox serta usus kita.

Jom ketahui lebih lanjut tentang usus kita.. ;)


v     Usus adalah bahagian terakhir dalam rantaian pemprosesan makanan, di mana SEMUA makanan yang kita makan akan diproses untuk mendapatkan nutrisi yang amat diperlukan tubuh badan kita.
v   Kekurangan serat dan air dalam makanan adalah punca utama terjadinya intestinal disorders (gangguan dalam sistem pencernaan - usus).
v        Usus kecil mudah untuk menyerap nutrisi.
v     Tekanan boleh memberi kesan kepada penyerapan nutrisi dan akan menyebabkan iritasi kepada usus kecil.
v        Usus besar boleh menyerap mineral dan air.
v    Apabila membran (lapisan dinding) usus besar tidak sihat, ia tidak boleh berasimilasi (melakukan proses pertukaran zat) dan menyerap mineral dan vitamin yang boleh mengundang pelbagai penyakit (tidak kira berapa banyak makanan tambahan yang kita ambil)
v        Kesihatan tubuh badan kita terpelihara jika sistem usus kita berfungsi dengan baik.


Mengapa detox / mencuci usus penting??

DETOX adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas DINDING USUS KITA BERSIH, barulah badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. Kerana itulah detox sangat penting sebeum mengambil apa-apa vitamin atau supplement supaya tahap penyerapan nutrien pada kadar paling optimum.

 Anda mencari Vitamin untuk DETOX? cubalah Herb Lax..



[TESTIMONIAL Puan Hafsah] 
"Detox, Masalah sembelit, Perut Meragam...
Sebenarnya sebelum saya mengenali shaklee saya seorang yang sangat sukar untuk membuang air besar. Adakalanya dua tiga hari baru saya membuang. Kesannya muka saya berjerawat termasuklah jerawat batu yang sangat besar, berkudis, senang demam dan migrain yang teruk. Setelah mengenali Shaklee saya mengambil beberapa supplement untuk membuang toksin iaitu Herb-lax untuk mencuci usus dan menyingkirkan semua toksin. Alhamdulillah memang berkesan".

Kredit : Puan Hafsah


Herb-Lax tidak sesuai untuk ibu hamil yang sembelit.





** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
Read More...

Shaklee Fish Oil, OmegaGuard untuk ibu hamil dan kanak-kanak

,11:22 AM |


Sebuah artikel yang menarik untuk dikongi. Ni kite dapat daripada laman mychibibox.  Jom kite bace.
Semasa saya membuat persediaan matrikulasi di AAJ, Universiti Malaya, abah belikan saya sebotolsupplement Fish Oil..Kalau tak silap jenama Sco*tt Em**sion.Saya menolak pada awalnya kerana saya tidak tahan dengan bau ikan yang hanyir walaupun saya adalah seorang penggemar ikan. Abah belikan fish oil dalam bentuk capsul sebab kalau cecair, saya berani jamin saya akan biarkan sahaja. Saya telan juga setiap hari dalam keterpaksaan. Saya pastikan air sudah tersedia di tangan di saat saya mengeluarkan 1 capsul fish oil supaya saya dapat telan terus sambil menahan hidung. Saya tidakkan akan sentuh capsul tersebut dengan jari. Cukup sekadar keluarkan daripada botol dengan mengetuk botol tersebut.

Akhirnya, sebotol fish oil saya tu selamat dimakan oleh monyet-monyet yang pecah masuk ke bilik saya. Lawak juga sebab dalam banyak-banyak makanan yang ada, fish oil itu yang dipilih si monyet. Nampak sangat monyet pun tahu fish oil bagus untuk perkembangan otak. ( ^_^ ) Selepas kejadian itu, saya memang tidak sentuh lagi supplement fish oil sehinggalah saya mengandungkan my lil amni.

Melalui pembacaan, saya mengetahui kepentingan fish oil untuk perkembangan otak bayi di dalam kandungan. Malahan pengambilan fish oil secara konsisten dapat mengurangkan risiko kelahiran awal ( pre-mature delivery). Namun saya tidak tahu jenama apa yang perlu dibeli kerana doctor tidak menyarankan sebarang supplement fish oil.

Saya berjumpa dengan produk Shaklee untuk masalah HB low dan tertarik untuk mengambil Shaklee Fish Oil iaitu OmegaGuard. Oh, saya baru tahu yang fish oil digalakkan ambil bermula trimester ke 2 & 3. Saya mula makan OmegaGuard ketika kandungan berusia 7 bulan.
  • Cognitive development.  Some studies show that infants fed formulas enriched with the omega-3 fatty acid DHA show improvements in hand-eye coordination, attention span, social skills, and intelligence test scores. Studies have shown that children born to mothers who took supplements of omega-3s (DHA and EPA) during pregnancy and the during the first months of breastfeeding scored higher on cognitive tests at 4 years of age compared to children whose mothers did not take supplements of DHA and EPA.
  • Asthma risk. A 2008 study found that the teenage children of women who took fish oilduring pregnancy were less likely to have developed asthma.
  • Growth. There’s some evidence that when omega-3s are added to formula, it promotes growth and brain development in premature infants.
  • Preterm labor. A 2003 study found that women who ate eggs enriched with omega-3s were less likely to go into premature labor than women who ate standard eggs.      

TESTIMONI
Terukkan bunyinya..




Mula-mulanya saya ragu-ragu juga sebab sejarah awal dengan fish oil seperti saya cerita di atas tu. Apa yang saya boleh katakan, OmegaGuard TIDAK HANYIR seperti supplement fish oil yang saya ambil sebelum ini. Saya boleh hidu botol OmegaGuard tanpa rasa mual. Sekarang siap berlengah-lengah lagi dan boleh ambil dengan jari. Tanda saya makin dewasakah??

Saya teruskan pengambilan OmegaGuard sehingga sekarang walaupun tidak setiap hari seperti semasa mengandung. Mungkin perasaan saya sahaja tapi Amni memang cerdik. Walaupun di botol menyarankan 3 biji kapsul sehari tapi saya ambil sebiji sahaja. Saya akan tingkatkan dos pengambilan semasa demam atau Amni demam kerana OmegaGuard dapat memanaskan dada serta mencairkan kahak.

Call - Hanie 019-6609951 untuk maklumat lanjut.

Kenapa saya mahu mengambil OmegaGuard semasa mengandung?

OmegaGuard mengandungi asid lemak omega-3 yang merupakan Essential Fatty Acid ( EFA) yang tidak dapat dihasilkan oleh badan. “Essential” bermaksud perlu untuk badan dan hanya boleh diperolehi daripada pemakanan atau supplement.



Sekilas fakta kaitan pengambilan fish oil semasa mengandung :

Walaupun tiada bukti kukuh namun kajian-kajian yang dilakukan boleh dijadikan rujukan serta merupakan satu faktor yang bagus mengapa kita perlukan fish oil semasa mengandung.

Jika kita perhatikan, syarikat-syarikat yang membuat susu formula sangat menekankan butiran KANDUNGAN DHA yang tinggi untuk perkembangan otak kanak-kanak dalam penjualan susu formula. Cuba anda perhatikan iklan di television atau pun label pada mana-mana susu formula.

Saya sangat menggalakkan ibu-ibu hamil untuk mengambil Shaklee Fish Oil, OmegaGuard apabila memasuki trimester ke 2 & 3. Tidak rugi untuk pelaburan masa depan anak anda.

Oh ya, OmegaGuard boleh diambil oleh kanak-kanak seawal usia 1 tahun yea..

Read More...

Motivasi : Pramugari yang menyusukan anaknya.

,11:07 AM |

Adakah anda seorang ibu yang bekerjaya?
Adakah anda menjadikan suasana kerja yang sibuk menyebabkan jadual pam anda tidak konsisten?
Adakah anda merasakan anda tidak mampu menyusukan anak anda kerana pekerjaan anda yang memerlukan anda berada di luar pejabat?

Jika anda tergolong dalam salah satu di atas, saya kongsikan kisah Pn Aini yang berkerja sebagai pramugari serta cekal untuk menyusukan anaknya. Beliau sentiasa perlu terbang ke sana sini. Diharapkan perkongsian ini akan memberikan anda semangat serta kesedaran bahawa segalanya terletak pada diri kita.

“Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih”

Keluarkan diri daripada zon selesa dan berusahalah untuk anak anda.Terima kasih rin dan Aini untuk kisah yang hebat ini.


--------------------------------------------------------------

Saya selalu kagum dengan ibu-ibu yang berjauhan dengan anak mereka, tapi masih berjaya menyusukan anak-anak mereka. Sering saya berdoa semoga diketemukan dengan salah seorang ibu yang berjiwa cekal ini. Kenapa saya katakan cekal?Sebab ia bukan mudah. Even myself yang mengadap anak tiap-tiap hari ada masanya pun  rasa nak ‘give up’. Alhamdulillah, doa saya diperkenankan Allah.

Inilah ibu cekal tu. Aini Wardiah namanya, Seorang pramugari. Kerja sebagai pramugari tak semudah yang disangka tau. Ya, saya pun rasa macam mudah je keje ni. Berpeluang berjumpa face to face dengan Aini tahun lepas menyedarkan saya bahawa kerja sebagai pramugari tak semudah yang disangka. Lebih-lebih lagi bagi pramugari yang menyusukan anaknya!


Semasa bertemu dengan Aini, saya ajukan soalan ” Dalam flight pump kat mana?” Aini jawab ” Dalam toilet..tu pun kena tunggu turn takut ramai orang. Or kadang-kadang tak dapat pump sebab toilet kotor.” Cerita Aini lagi, kadang-kadang jika terlalu busy (yes it’s not easy tau jadi pramugari..bukan kena lawa-lawa je), dia tak sempat pump sehingga berjam-jam. Sampai bengkak! Penat? Memang penat… Dan saya berfikir, Aini sanggup mengepam di dalam toilet demi anaknya, tapi saya walaupun ada tempat yang agak selesa pun kadang-kadang rasa malas.

Tapi itu bukan penghalang untuk Aini tetap mengepam susu untuk si hensem Areef. Well done my dear.Lebih mengharukan bila Aini bagitau yang Areef dijaga oleh neneknya. Meaning walaupun Aini off day jika off day nya cuma 1-2 hari dia still tak dapat jumpa Areef. Cekal? Yes this is cekal....

Saya tanyakan lagi kepada Aini, “Kenapa nak bf..keja mcm u ni susah skit” 
 Jawab Aini “This is the best i can give to my son”  

You are right my dear. Aini cerita lagi walaupun Areef lama tak jumpa, tapi bila Aini balik dia tau itu ammi nya… Hm…baby susu ibu memang rapat dengan ibu kan? Macam mana pun dia tau, itu ibunya.. Sungguh indah dan ajaib ciptaan Allah.Subhanallah…

Cara Aini packing susu nak bawak balik kampung untuk lil Areef:)
Agaknya masa scan orang tu tanya eh apa benda ni? Hehehe…
Kerja sebagai pramugari macam yang saya katakan (setelah Aini explain bagaimana), memang memenatkan. Dengar cerita Aini, kerja Aini lagi penat dari kerja saya di hotel..Hahhah...So untuk terus bertenaga, cantek (mestila cantek dah namanya pramugari kan) dan yang paling penting terus dapat membekalkan susu kepada lil Areef, Anis consume Euphoria Set B.

Kata Aini lagi, “Pump mesti konsisten..Tapi vitamin helps me a lot. Sebab terus bertenaga. Baru dapat buat stok. Bila rasa susu drop kena buat power pumping”. Mendengar cerita Aini membuatkan saya ‘malu’. Yelah, kadang-kadang saya pun skip pump. Malas buat power pumping walaupun mempunyai kesempatan untuk buat.

Ini stok Areef untuk setengah bulan je tau. Sometimes saya rasa kelakar bila chat dengan Aini bila dia bagitau yang dia tengah mengepam susu di hotel Kota Kinabalu..Bila chat lagi pada malam harinya, dia tengah pam susu di hotel Manila! Wah, terbang sana sini ebm Areef ye






So mommies out there, jika anda rasa down untuk meneruskan penyusuan bayi anda, fikirkan tentang Aini. Bagaimana cekalnya dia demi Areef.  :)

Jom follow  our proud  Stewardess who breastfeed her Areef here. Im so proud of you babe.. Semoga perjalanan menyusukan Areef dipermudahkan Allah.  Amin..



Credit : dazzlingmoms.com















Read More...