Posts

Photo book

Image
Assalammualaikum
Saya tengah berkira-kira nak pergi cuci gambar, kene tunggu gaji, almaklumlah sekeping jatuh 80 sen kalau 100 keping. Tapi bila adik kata "kenapa engkau tak guna yang online nya, lagi murah"... emmm... ye ke murah?? tapi saya tak berapa reti nak guna, jadi ada sedikit masa lapang ni kita mula la google dan baca apa yang patut. Nampak macam mudah je. Ada blogger suggest guna pixajoy photo book. Nampak macam mudah je. Kalau ada yang macam saya tercari-cari cara nak buat photo book boleh baca blog Lensapijut

banyak gambar simpan dalam komputer ni. Kalau hilang mahu menangis rasanya. Jadi untuk selamatkan kenangan ni kite kene jadikannya hard copy. So, kita try pixajoy dulu ye. Nanti saya update lagi ok ke idak guna software ni.

Liszamenida : M.y G.i.r.l.f.r.i.e.n.d

Image
Assalammualaikum dan selamat petang

Rasanya hampir setahun lebih tak menulis, rasa rindu nak taip laju-laju dekat keyboard ni. Mood nak menulis tu dah kelaut paling dalam tapi sesekali timbul jugak. 


Harini kite nak mengabadikan cerita mengenai bff kita iaitu geng liszamenida. Setelah hampir beberapa tahun tak dapat jumpa dalam corum yang cukup, alhamdulillah dengan izin Allah maka ada jodoh untuk kami berjumpa. Syukur sangat-sangat tau. Terima kasih korang sebab sanggup turun Melaka. (21 Jun 2018)


Tarikh perjumpaan : 21 Jun 2018
Lokasi perjumpaan : D'pinang Homestay, Klebang Melaka.


Waktu tengahari tiba D'pinang Homestay dan disajikan Nasi Arab & Ayam Masak merah ala thai. Lepas makan siap-siap pakai tudung yang telah disponser oleh kita. hehehehe



Lepas dah siap pakai tudung, kita throwback zaman dulu-dulu kala. Muka sememeh tak zaman sekolah menengah dulu. Ini lah kami yang dulu dan sekarang. Sebenarnya beratus-ratus gambar tapi kita ambik sikit jek la, kang full pulak mem…

Hari ke 11 berniaga

Image
Assalammualaikum dan selamat pagi

Harini merupakan hari ke 11 berniaga di bazar ramadhan. Alhamdulillah allah permudahkan segalanya. Sepanjang saya berniaga cuaca sangat bagus, tuah menyebelahi saya, hujan sebelah pagi, tengah hari mentari muncul lagi (cerah la).

Sepanjang saya berkerjaya, ini adalah kerja yang memerah kudrat saya sehabisnya, kadang terasa seperti seolah-olah tiada daya dek kepenatan tapi semangat sentiasa ada, niat mengikut sunnah rasulullah menguatkan hati. Berniaga ni bukan senang, penat, masa dengan keluarga kurang. Bagaimana orang survive ye kalau ini adalah satu-satu nya sumber pendapatan mereka? Semoga mereka beroleh ganjaran daripada Allah atas usaha yang dilakukan.

InsyaAllah saya akan berniaga hingga akhir ramadhan.

Ya Allah kuatkan lah daya dan semangatku aku dalam mencari rezeki, jangan kau leka kan aku dengan segala nikmat yang kau berikan. amin.



Kaedah Pagar Laut Dalam Rumah

Image
Assalammualaikum
Harini saya nak kongsi sesuatu yang menular di laman muka buku. Ramai yang share, jadi saya letak disini supaya tak hilang dan mudah untuk saya atau sesiapa yang berminat untuk rujukan kemudian hari. Boleh diamalkan, salah satu ikhtiar kita selain mangga berbiji-biji di grill rumah. 

Lawatan Tabika Kemas Tahun 2017

Image
Assalammualaikum

Lawatan pelajar yang Abg Haq dan Ilman sertai. 
Bersesak-sesak, mesti panas kan sayang. Terselit gambar Abg Haq disebalik gugurlz. Nak jugak gambar. Ilman kecik sangat, dia ada tapi mesti kat belakang, jadi tak nampak la. hehehe
Mama selit satu gambar sempena Hari Guru tahun 2017. Nampak, cikgu susun, ilman paling depan. Masa ni pelajar 6 tahun ada dalam kelas.


Salam Ramadhan

Image
Assalammualaikum dan salam ramadhan buat semua. Semoga ramadhan tahun 2017 ni kita dapat buat lebih baik dari tahun-tahun yang lepas. Semoga allah memberkati segala urusan kita di dunia ini. 


Makan di Muara Sungai Duyong

Image
Assalammualaikum

Selamat pagi semua. Di hari yang indah ni saya nak kongsi moment indah saya bersama rakan sepejabat. Di ucapkan ribuan terima kasih kepada Puan JJ (bercermin mata tudung biru) selaku seponser pada hari kejadian.

Makan-makan ini adalah sempena meraikan staf yang bertukar ke daerah lain, staf yang berpencen, staf yang naik pangkat dan juga sempena nak menyambut puasa. Alhamdulillah, happy sangat hang out dengan depa-depa ni.


Sedap-sedap masakan disini

Dak hanie senyum kegembiraan dalam kelaparan tunggu sampai cukup korum baru boleh makan. 

Mana lagi ni, cepat la sikit. banyak kosi kosong lagi tu. 


Selepas makan, semua muka kegembiraan. 

Still waiting....
Maaf ler susunan gambar tidak mengikut urutan. Sekian. Wasalam