Wednesday, September 19, 2018

Photo book

Assalammualaikum

Saya tengah berkira-kira nak pergi cuci gambar, kene tunggu gaji, almaklumlah sekeping jatuh 80 sen kalau 100 keping. Tapi bila adik kata "kenapa engkau tak guna yang online nya, lagi murah"... emmm... ye ke murah?? tapi saya tak berapa reti nak guna, jadi ada sedikit masa lapang ni kita mula la google dan baca apa yang patut. Nampak macam mudah je. Ada blogger suggest guna pixajoy photo book. Nampak macam mudah je. Kalau ada yang macam saya tercari-cari cara nak buat photo book boleh baca blog Lensapijut 


banyak gambar simpan dalam komputer ni. Kalau hilang mahu menangis rasanya. Jadi untuk selamatkan kenangan ni kite kene jadikannya hard copy. So, kita try pixajoy dulu ye. Nanti saya update lagi ok ke idak guna software ni. 

Monday, August 6, 2018

Liszamenida : M.y G.i.r.l.f.r.i.e.n.d

Assalammualaikum dan selamat petang


Rasanya hampir setahun lebih tak menulis, rasa rindu nak taip laju-laju dekat keyboard ni. Mood nak menulis tu dah kelaut paling dalam tapi sesekali timbul jugak. 



Harini kite nak mengabadikan cerita mengenai bff kita iaitu geng liszamenida. Setelah hampir beberapa tahun tak dapat jumpa dalam corum yang cukup, alhamdulillah dengan izin Allah maka ada jodoh untuk kami berjumpa. Syukur sangat-sangat tau. Terima kasih korang sebab sanggup turun Melaka. (21 Jun 2018)



Tarikh perjumpaan : 21 Jun 2018

Lokasi perjumpaan : D'pinang Homestay, Klebang Melaka.

Lepas salam peluk cium kita selfie dulu yek. Korang ingat senang ke nak buat muka serius ni, asyik ketawe memanjang.



Waktu tengahari tiba D'pinang Homestay dan disajikan Nasi Arab & Ayam Masak merah ala thai. Lepas makan siap-siap pakai tudung yang telah disponser oleh kita. hehehehe


Dari kanan Aime, Aliza, Lis, Huda & Hanie



Lepas dah siap pakai tudung, kita throwback zaman dulu-dulu kala. Muka sememeh tak zaman sekolah menengah dulu. Ini lah kami yang dulu dan sekarang. Sebenarnya beratus-ratus gambar tapi kita ambik sikit jek la, kang full pulak memory nanti. 




Lepas dah posing ambil gambar semua kita pergi ke Dataran Pahlawan (DP) lepak kedai cofee (Lupa nama kedai tingkat satu). 



Lepas lepak-lepak kami ke karaok. Sejam dalam tu, walaupun tak pandai nyanyi kita ikut jek.


Masa nak gerak balik tejumpa tempat ni, cantik wei, dekat Dataran Pahlawan. So kita posing la kejap. Kita minta adik-adik yang lepak kat situ tolong snapkan gambar. Dapatlah kami ambil gambar berlima. Banyak sangat gambar tapi kita pilih yang ni. Gambar ni seronok sangat, macam ada penceritaan disitu kan. 





Balik dari Dataran Pahlawan nak ke D'pinang Homestay kami singgah di Pantai Klebang. Tempat ni memang tarikan pelancong, memang sangat-sangat menarik. Waktu ni nak magrib orang kata sunset. Memang cun tapi dalam gambar jadi gelap sikit. So kita cerahkan sikit ye, ni pun minta tolong adik yang lepak situ ambilkan gambar.






Lepas solat magrib kita gerak cari kedai makan, masing-masing dah penat so kita pergi kedai makan yang dekat je area trafik light Cheng Height tu (lupa nama kedai). Sampai kedai dalam 8.30 tapi service slow la kedai tu. Kiteorang dapat makanan lambat, habis makan dalam jam 9.45 malam. 



Salam peluk cium dan wish semoga mereka selamat sampai. Terkenang bila lagi la dapat jumpa macam ni lagi. Alhamdulillah syukur sangat Allah beri peluang ni. Saat ni dah rindu pada hero dekat rumah tu. Masa dah on the way balik rumah Abg Haq dah call sekali dan hampir menangis tapi bila mama kata mama bawa balik coklat ters cakap "ok, abg tunggu mama". Tak lama lepas tu, ilman pula call tanya "bila mama nak balik". Kesian anak mama tunggu mama, walaupun kat rumah ramai orang (ada orang datang beraya) tapi dieorang tetap ingat mama. 



Akhirnya kita sampai umah jam 10.00 malam dan kawan-kawan yang jauh tu sampai rumah jam 1 pagi. Alhamdulillah semua selamat sampai. Terima kasih sahabat kerana menghadiahkan hari yang indah ini. 



Semoga ukhwah antara kita sentiasa terjalin erat kerana Allah.  Merekalah antara orang yang menyumbang banyak kenangan manis sewaktu sekolah dulu. 



Wasalam.




Tuesday, June 6, 2017

Hari ke 11 berniaga

Assalammualaikum dan selamat pagi

Harini merupakan hari ke 11 berniaga di bazar ramadhan. Alhamdulillah allah permudahkan segalanya. Sepanjang saya berniaga cuaca sangat bagus, tuah menyebelahi saya, hujan sebelah pagi, tengah hari mentari muncul lagi (cerah la).

Sepanjang saya berkerjaya, ini adalah kerja yang memerah kudrat saya sehabisnya, kadang terasa seperti seolah-olah tiada daya dek kepenatan tapi semangat sentiasa ada, niat mengikut sunnah rasulullah menguatkan hati. Berniaga ni bukan senang, penat, masa dengan keluarga kurang. Bagaimana orang survive ye kalau ini adalah satu-satu nya sumber pendapatan mereka? Semoga mereka beroleh ganjaran daripada Allah atas usaha yang dilakukan.

InsyaAllah saya akan berniaga hingga akhir ramadhan.

Ya Allah kuatkan lah daya dan semangatku aku dalam mencari rezeki, jangan kau leka kan aku dengan segala nikmat yang kau berikan. amin.