Thursday, January 29, 2015

Ibu mengandung kene anemia sampai masuk wad, masyaAllah

Thursday, January 29, 2015,7:30 AM |
Sangat sinonim rasanya anemia dan kehamilan ini kerana anemia merupakan salah satu komplikasi yang boleh terjadi dan sering terjadi semasa mengandung. Anemia ini terjadi apabila kandungan hemoglobin (sel darah merah) dalam darah kita rendah. Sel darah merah ni sangat penting kerana dia lah yang bawa masuk oksigen ke setiap sel-sel tisu dalam badan.

Cara nak tambah sel2 darah merah? Dengan zat besi. Malang sekali, kebanyakan ibu mengandung ni kekurangan zat besi dalam simpanan bagi memenuhi keperluan extra badan (sebab dah ada baby). Bertambah teruk lagi kalau dah kena morning sickness & selalu muntah-muntah. Kalau betul-betul serius, memang kena masuk wad.

Bukan nak menakutkan ibu-ibu yang nak mengandung ni ye tapi sekadar memberi pengetahuan. Jangan risau sebab setiap perkembangan ibu mengandung akan dipantau oleh nurse semasa kita buat check up nanti.  Nurse akan pantau nilai HB ibu. 

Kisah Master Aya Chalo (kena warded) degil adan tak mahu dengar nasihat kak Lin Chalo dia. Jom tengok sendiri cerita adik beradik ni dalam video di bawah.


Anemia Ibu Hamil ni Dah Warded Pun Degil - Nasib Kakak Garang from iReach HD on Vimeo.


Klik sini untuk terang dan jelas mengenai anemia dan Testimoni ibu hamil yang ada anemia

Bagi yang berminat untuk tahu lebih lanjut megenai ibu mengandung dan anemia boleh hubungi saya secara personal, InsyaAllah ibu yang beranak 2 ini boleh membantu. Dari pengalaman kita belajar, maka lebih berfaedah dikongsi bersama ye tak. hihihi

Hanie
019-6609951
ID 866973
emy_2912@yahoo.com.my