Thursday, October 17, 2013

Detik-detik kelahiran baby

Thursday, October 17, 2013,10:44 AM |
Lama nya tak update blog ni. Agak bersawang la sikit. Alhamdulillah semuanya selesai. Setelah 9 bulan membawa perut, akhirnya keluar seorang lagi putera dalam hidupku. Cepat 12 hari daripada tarikh jangka bersalin.
Detik-detik kelahiran baby kedua aku catitkan dalam blog ini sebagai kenangan dikemudian hari dan juga sebagai panduan dan gambaran bagi mommy2 yang sedang menunggu saat kelahiran yang pastinya agak mendebarkan.. walaupun ini anak kedua ku, debaran itu tetap ada, betul la kata orang setiap anak lain sakit bersalinnya.
Bagi aku, melahirkan anak ke dua ini sakitnya tak lama tapi sakit nya agak teruk sikit.. huhuhu
Sabtu (12 oct 2013) Pagi
Mandi dan terlihat sikit darah. Dalam hati. Eh apa tu, darah ke atau salah pandang. Tapi naluri kuat mengatakan itu darah dan dalam hati kata agaknya arini aku bersalin kot.
Sabtu (12 oct 2013) Petang
Aku, suami & abg haq g jalan naik motor, menghirup udara petang di kampung, siap singgah makan ABC & tapau burger.
Sabtu ( 12 oct 2013) magrib
Nak mandi & terlihat darah bercampur lendir memenuhi pantyliner. Emm... dalam hati berkata, "aku nak beranak dah ker?" Risau, sesudah mandi tanya suami, kalau keluar darah campur lendir ( tanda-tanda awal nak bersalin) "boleh solat lagi ke"?. Suami kate kalau darah tak keluar berterusan boleh. "Ok, pas isyak la kite g hospital, ayg dah kuar tanda dah ni"
Sabtu (12 oct 2013) isyak
Minta pendapat mama & suami samada nak terus pergi ke hospital ke tidak sebab rasa macam malas je sebab tak da rasa sakit lagi. Diaorang kata tunggu sakit nanti baru pergi... oraittt :)
Sabtu (12 oct 2013) 10.00
Mula contraction pukul 10 dan semakin kuat dan air ketuban meleleh pada pukul 10.30? Suami kate "ayg kencing kot". "emmm xkan la ayg kencing.. air ni xleh tahan dia keluar je" (takkan la aku nak kencing dalam bilik pulak) Dengan pantas nya bersiap untuk ke hospital sebab contraction semakin kuat... tapi dalam perjalanan ke hospital sempat singgah petrol pump lagi.
Sabtu(12 oct 2013) 11.30
Tiba di kamar bersalin, salin baju dan doctor cek jalan 3cm baru buka,  buat ujian CTG (carta gerak jantung baby), ya allah, masa tu memang dah sakit, mula-mula baca 'lahaulawalakuwataillabillahialiilazim' dari bacaan nya 8 kali, 10 kali sampai 13 kali.. peh lama tu sakitnya. Bila nurse nak buka alat kat perut tu, dia kata, "kuat jugak contraction awak ni". Lepas itu nurse bagitau doctor dan cek jalan 4cm dan baby dah turun.
Sabtu (12 oct 2013) 12.30
Ditolak ke labour room, dipasang alat CTG dan ada seorang doctor cina masuk untuk cek jalan.. aduh, leceh la kataku dalam hati. Nurse kate doctor pation ni baru je cek jalan tadi. Jadi no need. Maka xjadi la dia nak cek. Alhamdulillah..
Ahad (13 oct 2013) 1.30
Masyallah.. keadaan sakit yang tak tertahan, baby dah sampai bawah tapi jalan tak bukak, contraction semakin kuat, minta nurse epidural, nurse kata gerak jantung baby tak cantik. Aduhhhhh.. hanya ayat-ayat suci alquran je la jadi peneman dikala kesakitan yang teramat itu. Suami ada tapi tak panggil lagi sebab ikut kate doctor 1 jam 1 cm.. jadi pukul 6 pagi la aku bersalin,paling cepat pun pukul 4 atau pukul 5, masyaallah..
Ahad (13 oct 2013) 2.00
Ya allah, tak tertahan sakit, cakap dengan nurse tak tahan sakit, cek jalan baru buka brape tah, tapi yang ingat nurse kata tak pe saya tolong, pastu pesan mengiring ke kiri, tangan sebelah tarik punggung dan teran bila ada contraction bagi buka jalan. Nurse tinggalkan kite sorang-sorang pastu kata akan datang kejap lagi.
Ahad (13 oct 2013)2.15
misi-misi.. adoohhh.. nurse tu kata 'ya allah aku terlupa budak ni' ... sabar je la, dia boleh lupa aku tengah sakit tapi tak pe... jalan dah buka 8 cm teran- teran tak kuar, die tolong buka kan jalan tu, nurse sorang lagi tolong tolak perut dari atas, sorang lagi tolong pegang kaki, aku teran teran sampai terberak, nurse bersihkan dengan cepat, "teran-teran, berak-berak, sikit lagi, ok pandai teran, bagus, teran panjang sikit, berenti ambik nafas sambung teran, cepat kepala dah nak keluar,  bagus, cepat" suara misi memberi semangat, memang terasa as a team la time tu.hahaha sebab tak sempat nak panggil suami, dah sakit sangat dah time tu. Akhirnye keluar juga kepala baby, aku dah keletihan sangat, nurse kata eh teran lagi badan belum keluar, teran-teran keluar juga badan dan uri..
Itulah kisah baby Muhammad ilman ziqri yang dilahirkan pada jam 2.50 pagi hari ahad.