Tuesday, July 23, 2013

Tips elak mual ketika hamil

Tuesday, July 23, 2013,2:06 PM |
Untuk para ibu yang sedang hamil rasa mual pada peringkat awal kehamilan adalah perkara biasa. Ianya biasa terjadi 2 bulan pertama, bulan ke tiga akan berkurangan. Tapi ada jugak yang berlanjutan sehingga ke trimester 2 & 3, bergantung kepada individu, tapi yang berlanjutan hingga ke akhir kehamilan ni jarang la berlaku.

Setelah melalui proses morning sickness ini sebanyak 2 kali, ingin rasanya berkongsi kepada semu tips elak mual ketika hamil versi hanie :-

  1. Kurangkan makanan yang berminyak & bergoreng.
  2. Jangan biarkan perut kosong. Walaupun anda tidak ada selera untuk makan oleh kerana mual dan asyik muntah tapi kene paksa diri untuk ambil sedikit makanan.
  3. Minum jus yang sedikit masam seperti epal atau jus oren.
  4. Elakkan mencium bau-bau yang kuat seperti perfume atau bau menggoreng atau menumis.
  5. Selalu kudap makanan kering seperti roti, biskut, cereal atau bijirin yang lain.
  6. Makan kismis sebab kismis masam masam manis.
  7. Kalau suka bau berangin, bawaklah minyak angin kehulu kehilir, ianya sangat membantu mengurangkan mual dan pening.
  8. Ambil vitamin b6 yang mampu mengurangkan morning sickness. 

Apa-apa pun selamat menjalani pengalaman yang indah, memang semasa anda melaluinya anda rasa MASYALLAH, dugaan untuk menjadi seorang ibu, tapi percayalah anda akan merindui dan mengenang saat itu dan anda akan mengerti betapa indahnya perempuan yang dapat melaluinya. 

Shaklee ada beberapa vitamin yang dapat menagtasi rasa mual ini antaranya adalah :-


Nor Aini Irfan
TESTIMONI my customer 
My customer ni preggy, ada masalah morning sickness, loya / mual dari pagi sampai malam katanya.
Sy terus suggest dia ambik PEPPERMINT GINGGER shaklee..ALHAMDULILLAH,
Barang sampai kat tangan dia 6 februari 2013, sy follow up dia 9 febuari 2013 untuk tau perkembangan.
Ini la dia reply pm sy "wslm..dh try..ok sgt..aku mkn time rsa xslesa kt mlut ni..pastu lega sbb kuar angin.."
Happy dapat tolong orang lain 
e'Mas Permata TQ dear 

Noor Aishah Mohd Ikhwan : Ambik peppermint ginger plus sis... elok utk legakan loya, mual,buang angin dlm badan.

Arnie MY : Mengikut pembacaan, vitamin B6 membantu untuk atasi morning sickness. Tapi, kalau product Shaklee, kita tak jual berasingan. Sebaliknya B6 nie di compile bersama2 dengan kumpulan B yang lain termasuklah Asid Folik, untuk menjadi vitamin B-Complex. Jadi, jangan skip B-Complex ya.