Wednesday, November 28, 2012

Rawatan resdung

Wednesday, November 28, 2012,11:16 PM |
Tahu kah anda tentang sinusitis? ataupun pendeknya dikenali sebagai sinus. Macam pernah dengarkan sinus ni tapi di mana ya..hehehe..

Penyakit sinusitis di kalangan masyarakat setempat, ia lebih popular sebagai resdung dan sangat biasa terjadi di kalangan rakyat negara ini.

Sedikit maklumat mengenai sinus/resdung , jom baca :



Gejala yang biasa dihidapi oleh pesakit sinus/resdung:
* Hidung tersumbat
* Lendir daripada hidung dan tekak
* Muka berasa sakit dan berat terutamanya pada bahagian antara mata
* Sakit tekak berpanjangan dan berulang-ulang
* Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan akibat gejala di atas
* Gejala alahan hidung seperti bersin, gatal hidung dan sebagainya.


Punca gejala sinus/ resdung:
* Susunan tulang dalaman hidung yang sempit
* Hidung bengkok
* Mandi dan terjun di dalam air yang kotor
* Jangkitan gigi atas
* Ketumbuhan di dalam hidung
* Objek dimasukkan ke dalam hidung, contohnya putik kapas, maik dan kertas
* Tisu belakang hidung yang bengkak terutamanya kanak-kanak.



SUMBER  :  Artikel Penuh: http://utusan.com.my


Masa kecik-kecik dulu adik kite selalu gatal hidung, dia kata cam ada benda gerak-gerak kat dalam hidung dia. Mama pun agak-agak ni mesti resdung dan bawa adik berjumpa dengan kawan dia nak buat rawatan resdung. Rawatan nya adalah menggunakan kertas yang digulung dan diasapkan pada muka dan telinga. Dah macam dukun lak kan.. hehehe tapi gatal berkurangan sekejap je pastu datang balik. 

Bagi yang tidak menggemari rawatan resdung yang menggunakan asap-asap tu boleh lah memilih cara moden sikit iaitu makan vitamin..

Vitamin yang dicadangkan untuk menggantikan rawatan resdung di dalam group euphoria di panggil Set G iaitu terdiri daripada :

1) Vitamin C - Meningkatkan sistem imunisasi badan dan juga sebagai anti-oksidan.
2) B complex - Membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf serta vitamin anti stress dan menstabilkan hormon.
3) Alfalfamembantu mengurangkan keradangan dan gatal-gatal  (alfalfa tidak boleh diambil oleh mereka yang menghidap SLE iaitu penyakit antibodi berlebihan dalam badan)

Exra bajet boleh tambah NUTRIFERON.

Nutriferon penggalak imunisasi (immune booster) ciptaan pakar imun, Dr Kojima dari Jepun. Sangat digalakkan diambil oleh mereka yang punya masalah ANTIBODI yang LEMAH, SENANG SAKIT dan sakit yang lambat recover.

SET G INI JUGA AMAT SESUAI UNTUK ASTHMA, ENZEMA DAN ALERGI.

BERMINAT? mahu mencuba, sms hanie di no 013-3929451. 
Anda mempunyai kekangan kewangan jangan risau, saya boleh membantu anda memiliki vitamin yang anda mahu. 
daaa.. wasalam