Thursday, June 21, 2012

Lecithin & Manfaatnya

Thursday, June 21, 2012,12:37 PM |

Shaklee Lecithin is a concentrated natural source of Lecithin from soybeans with no cholesterol. It is uniquely formulated with vitamin E to ensure potency. 

Functions of Lecithin: -·Nature's emulsifier (soybeans)
·Helps to emulsify fats and oils from foods and prevent the excess from being absorbed and stored in the body
·Contains choline which is essential in the proper functioning of the brain 
·Helps the body to absorb fat-soluble vitamins A, D, E ,K.
·Also have cholesterol-lowering property


Lecitin boleh di dapati daripada tisu binatang dan tumbuh-tumbuhan,jagung, telor dan kacang soya. Lecitin dikatakan sebagai "Fat Emulsifier" – Metabolisma lemak atau kata lain pemecah lemak.

Apa sebenarnya yang terdapat dalam lecitin? 

Lecitin mengandungi
# asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
# Kolin – satu komponen neurotransmitter
# Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
# Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan


KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITIN
1. PALING UTAMA
untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
• Lecitin memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
• .Ia menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
• Membantu kawal paras triglycerides
• Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. ( sangat penting untuk kita)
• Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol



2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK• Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
• Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecitin
• Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecitin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

3. UNTUK KAUM TUA 
• Lecitin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
• Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb



4. UNTUK PENGHADAMAN• Lecitin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman

5. UNTUK SEL 
• Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
• Choline & lecitin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita



6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)• Fungsi utama lecitin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.

kredit : Pn. norita