Friday, May 18, 2012

SEGALANYA TENTANG ESP..RAHSIA AWET MUDA.

Friday, May 18, 2012,10:24 AM |

Salam jumaat... arini nk update tentang esp (Energizing Soy Protein).. Hoy item ni.. kite pun dah hampir 3 minggu mengamalkan minum esp.. memang the bomb la esp ni.. kite minum soya shaklee ni untuk kulit, nak hilangkan parut jerawat ngan kulit yang kering (alhamdulillah, dengan izin allah, berkesan pada kite) tapi dapat xtra manfaat..iaitu kenyang bile minum esp ni.. 

bayangkan (cube pjm mate skit)

pagi kite sarapan nasik goreng sblm g keje(7.15pg) .. pastu mkn la vit wajib kite tu vita c & b comp..kol 10 minom esp(suke campo milo).. pastu time break kol satu tak lapar lagi.. jadi memang kite xkuar makan la.. kol 3.30ptg mkn 2 keping biskut ( kt opis ade muncis).. balik umah baru makan nasi (6ptg)..malam sekeping roti ngan buah..skang musim mangga.. ari2 kite makan mangga...sebelum tido makan vitamin e...  alfafa 2 biji (3kali seminggu) untuk elakkan dapat keputihan.

haa nampak.. macam mane la kite tak kurus (maksudnye makin kurus) sekarang berat kite 45kilo sahaja... hahaha.. alhamdulillah.. maintain macam anak dara...Semalam deal ngan budak Hotel Sri Malaysia Melaka nak buat majlis perpisahan seorang staf ni.. die tanye umur brape dik..kite ckp la 27 tahun pastu die kate 'laa..ingatkan 23 tahun' .. kite dengan gembiranye senyum sampai ke telinga.. rupanya sama ngan umur dia..kuang kuang kuang. 

Ni kite nak kongi sedikit info pasal esp n... diambil daripada mamafaiz nyer blog.. 

Jom baca...

"Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi.

Pentingkah Protein?
Badan kita perlukan protin utk tumbesaran yg sihat. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem
. Dan yg penting, protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama
Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat.
Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum –protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.
Tahukah anda?
Shaklee adalah syarikat pertama yang mewujudkan suplemen protein berasaskan kacang soya. Sebenarnya, pengasingan soya pertama yang pernah dihasilkan adalah dicipta oleh Dr. Forest C. Shaklee pada tahun 1970an. Selang beberapa tahun kemudian, beberapa ujian klinikal telah membuktikan apa yang ditemui oleh Dr. Shaklee sebelumnya iaitu protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

Risiko kekurangan protin
  • Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
  • Kidney disease (penyakit buah pinggang)
  • Liver (penyakit hati)
  • High Cholesterol (kolesterol tinggi)
  • Low blood pressure (tekanan darah rendah)
  • Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
  • Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
  • Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
  • Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
  • Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
  • Poor vision (Penglihatan kurang baik)
  • Irritability (Badan menggeletar)
  • Fatigue (Letih lesu)
  • Weakness (Lemah)
  • Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
  • Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
  • Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Kelebihan Shaklee ESP
  • membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
  • Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
  • menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
  • Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
  • setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
  • kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
  • indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
  • Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
  • tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
  • Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
  • Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
Apa yang anda akan dapat setelah minum ESP ni?
  • Pelajar dan pekerja atau individu dewasa : As energy booster (kalau minum pagi2 tu. terasa energetic dan tak rasa lapar sangat.. so bonuslah for weight management)
  • Lelaki : melindungi dari sebarang penyakit kronik
  • Ibu mengandung : for a healthier pregnancy – well-grown fetus
  • Wanita : keanjalan kulit… (protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut).


Bancuhkan 1 sudu besar ESP bersama air masak (sejuk atau air suam2 kuku) ataupun bancuh bersama milo, susu atau jus atau ape2 air favorite anda cuma jgn bancuh dgn air yang terlalu panas kerana kandungan zat protein mudah musnah pada suhu yang tinggi.

haa..sesiapa yang berminat untuk minum esp ataupun vitamin yang lain-lain boleh menguhungi hanie di 013-3929451 (sms or call) / emy_2912@yahoo.com.my atau anda boleh like page fb kite iaitu rujukvitaminku dan juga boleh like untuk kenal lebih rapat dengan independent distributer shaklee ni iaitu emy ilhamie.. jemput la like kite.. leh sembang-sembang sekali..