Thursday, April 12, 2012

Keburukan memberi air masak kepada bayi bawah 6 bulan

Thursday, April 12, 2012,1:23 PM |
Tengah google2 tetibe kite terjumpe satu info yang teramat berguna bagi ibu baru macam kite.  Serius kite kate, kite tak tau pasal ni. Alhamdulillah my bb tak ada masalah sebab kite mmg ada bagi dia air msk...So pada ibu, mak, mama, mommy,umi sume harap maklum perkara macam ni, please jangan ambik remeh k.

Jom baca bersama: 


Pada minggu lepas, saya telah membuka balik nota penyusuan saya semasa menghadiri kelas penyusuan Pn. Farah Farhan (Sarakids) dan terdapat satu fakta yang menyentap hati saya. Fakta itu berkenaan dengan kesan air masak kepada bayi di bawah 6 bulan di mana boleh menghakis usus bayi berkenaan.

Amni akan menjejak umur 6 bulan dan seminggu sebelumnya my MIL telah memberi Amni air masak di depan mata saya..Saya tidak sempat berbuat apa-apa kerana semuanya berlaku dengan pantas. Remuk hati saya di kala itu tetapi saya tersenyum lebar apabila Amni mengeluarkan balik air masak tersebut.Mana tidaknya, air masak itu tidak berperisa seperti susu ibu..Pandai anak mama ( ^-^)v

Di sini saya kongsikan lebih lanjut mengenai kesan buruk-buruk lain.

Sumber dari :
  1. Buku "Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Berkerjaya" oleh Kumpulan Sokongan Susu Ibu Wilayah Persekutuan Putrajaya & Kuala Lumpur
  2. Yoursupermom 
MERENCATKAN
Amalan memberikan air kpd bayi boleh merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa dan menyebabkan sawan tarik. Tumbesaran bayi akan terencat jika selalu diberi air kerana perutnya yg masih kecil dan belum matang sepatutnya diisi dengan susu ibu yg penuh khasiat dan nutrisi penting utk tumbesaran bayi seawal 6-bulan yg pertama.*Air masak tidak mengandungi ape2 khasiat. Ia adalah semata-mata air KOSONG*

PENCEMARAN
Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada pelbagai peringkat samada dari sumber air itu sendiri atau dari bekas yg digunakan untuk mengisi air. Ini akan mendedahkan bayi kpd cirit-birit.*Susu ibu diberi kpd bayi secara direct dari breast dan tidak ada possibility ianya dicemari DAN susu ibu yg diperah mempunyai anti-bacterial properties dan bakteria tidak akan mudah membiak di dalam susu ibu. CONFIRM selamat untuk bayi!*


MENGHAKIS
Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yg terhasil daripada susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.*Susu ibu build ups protection in baby's stomach. That's why bayi yg menyusu badan mempunyai imuniti yg kuat*

JAUNDIS/DEMAM KUNING
Bayi jaundis yg diberikan air masak yg banyak boleh merencatkan AKAL bayi tersebut. Untuk bayi yg berusia 5-minggu ke bawah, jika diberikan air masak yg banyak akan menyebabkan kandungan garam di dalam badannya cair. Apabila kandungan garam di dalam badan cair, suhu badan akan menjadi rendah dan ini akan mengakibatkan bayi kembung atau sawan tarik.*Ramai yg bagi petua kat saya semasa preggy dulu, kalau nak avoid anak kena jaundis, bagi baby minum air masak banyak2. Teori ini adalah SALAH sama sekali. Ubat jaundis ada DUA shj --> SUSU IBU & PHOTOTHERAPY! Susukan bayi sekerap mungkin supaya bayi dapat menyingkirkan bilirubin dari tubuhnya melalui najis*  

Sila catitkan dalam buku nota anda yea..Mungkin ada yang mengatakan "Saya beri air masak pada bayi saya daripada saya berpantang, tiada apa-apa berlaku pun." Syukur kerana tiada apa yang berlaku. Adalah lebih baik mencegah daripada merawati kan?? Sekarang ibu-ibu sudah tahu tentang keburukannya, jadi janganlah dilakukan.Bertegas dengan keluarga anda, pengasuh anda jika mereka mahu memberikan bayi anda air masak.

Tegurlah secara berhemah dengan menggunakan fakta-fakta yang saya kongsikan ini.


kredit : mychibibox