Thursday, November 13, 2014

Panduan nutrisi untuk ibu hamil elak komplikasi ketika bersalin

Nutrisi adalah zat yang diperlukan oleh badan untuk tumbuh dan berkembang dengan baik mengikut fungsinya. Nutrisi diperlukan bagi membentuk sel-sel baru serta memperbaiki sel-sel yang rosak. Kecukupan nutrisi dalam badan juga dapat membantu menjaga keseimbangan metabolisma tubuh. 

Doktor : Tahniah, awak disahkan hamil 3 minggu. 

Apabila ibu disahklan hamil, kita akan dinasihatkan mengambil makanan seimbang dan juga vitamin. Adakah pemakanan seharian kita tidak dapat menampung nutrisi dalam badan? Pada pendapat saya YA, kerana ibu hamil memerlukan lebih nutrisi untuk menampung juga keperluan bayi yang dikandung. 



Disini saya ingin kongsikan panduan nutrisi ibu hamil untuk mengelakkan komplikasi ketika bersalin: 

1. Pengambilan asid folic sebanyak 400 mcg semasa diawal kelahiran dan boleh diteruskan sehingga bersalin. Kekurangan pengambilan asid folic boleh menyebabkan bayi mendapat kecacatan pada sistem sarafnya (kacacatan tiub nuaral). 

2. Menjaga paras sel darah merah iaitu bacaan hb yang normal adalah (12 hingga 15mg/dl). Sekiranya hb anda dibawah paras yang dinyatakan dikhuatiri akan menyebabkan kuguguran atau kelahiran pra matang. Zat besi adalah nutrisi yang dapat membantu anda mengekalkan hb dalam keadaan normal. 


3. Kalsium seperti yang kita semua sedia maklum tentang keperluannya dan menjadi lebih penting ketika ibu sedang hamil kerana kalsium diperlukan untuk pembentukkan tulang bayi dalam kandungan. sakit gigi antara petanda awal ibu hamil kurang kalsium.

4. Ibu hamil juga boleh mengambil vitamin c untuk meninggkatkan lagi sistem imunisasi badan semasa kehamilan. Bayangkanlah dengan perut membesar, asyik kene batuk-batuk je... pehh memang sakit la perut (bahagian ari-ari) kita tu. 

Oleh itu, bagi ibu hamil jaga pemakanan dan konsistan dalam pengambilan vitamin untuk mengelakkan kompilasi ketika bersalin nanti. Sekiranya anda inginkan lebih panduan dan tips menarik dari saya (ibu beranak dua ini) jom hubungi saya personally. 

ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my 

Tuesday, November 11, 2014

Tips kawal kencing manis, jangan sampai kene potong kaki

Tajuk yang diinspirasikan oleh ayah saya sebab beliau baru je disahkan ade kencing manis. Tak terkejut pun sebab dari segi pemakanan beliau memang suka manis, dah banyak kali nasihat pun sama je. Bacaan kencing manis beliau adalah 10. (tak tahu pakai unit apa) Setahu saya normal adalah 6.

Macam biasa apabila dah terhantuk barulah nak tengadah, menjajaulah mencari ubat untuk kawal kencing manis. Banyaklah promoter datang ke opis beliau. Eh, kalau nak cerita memang panjang sangatlah.



Harini saya nak kongsikan tips bagaimana untuk kawal kencing manis. Takutnya kalau sampai tahap kene potong kaki kan. 

Macam mana kaitan kencing manis ni sampai boleh potong kaki? 
Pesakit kencing manis apabila luka ianya akan susah nak elok maka encik kuman pun berpesta-pesta dalam darah memusnahkan sel-sel dan daging pesakit. Itu yang boleh menyababkan kaki tersebut hilang fungsi. Bahaya pesakit kencing manis ni kadang-kadang kakinya nampak elok dari luar tapi bila tekan macam bonyo (istilah macam lembik). 

Antara tips kawal kencing manis yang saya nak kongsi adalah:
1. Minum air yang secukupnya. Kalau kurang minum air, darah akan pekat ditambah-tambah lagi dengan pengambilan gula maka memang terrrpekat lah darah tu, apabila darah pekat akan mengganggu fungsi sistem dan sel-sel dalam badan yang lain. Saya cadangkan kalau ada air zamzam lagi elok diminum.



2. Kurangkan makan nasi kerana dalam nasi juga banyak gula
3. Kawal kalori pemakanan/ kawal berat badan
4. Elakkan makan / minum yang manis-manis 
5. Bersenam. seperti yang kita tahu senaman sangat bagus untuk kesihatan. Jadi bila bersenam kita menggunakan tenaga dan bakar kolestrol, Tahukan anda gula akan ditukarkan kepada tenaga apabila diperlukan. Jadi kuranglah gula yang berlebihan dalam badan tu. 
6. Boleh juga kawal kencing manis dengan pengambilan supplement antaranya vivix shaklee. 

Macam mana vivix boleh membantu?
Kencing manis berlaku apabila badan tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi akibat kerosakkan sel yang akibat radikal bebas (insulin adalah untuk menstabilkan paras gula dalam darah). Oleh itu, vivix boleh membantu memperbaiki sel-sel DNA yang rosak. Maka apabila sel-sel sihat, badan boleh menghasilkan insulin yang mencukupi bagi mengawal paras gula tersebut. 

Akhir kata, lebihan manis dalam senyuman kurangkan manis dalam minuman.

Testimoni Vivix & Diabetes, jom atasinya dengan vivix

Jom Order online -> VIVIX

Ayah anda juga ada kencing manis? boleh cuba kongsikan tips mudah ni kepada mereka. Nak lagi best, boleh hadiahkan vivix pada mereka. InsyaAllah akan dapat membantu mengawal kencing manis dari terus naik, naik dan naik. Jom hubungi saya di 019-660 9951 atau email sy di emy_2912@yahoo.com.my untuk maklumat lanjut. 

Mahal betul spare part breastpump spectra ni

Entry harini adalah sambungan daripada cerita breast pump yang bermasalah. Barulah berkesempatan saya mencarinya. 

Aku   : Tokey u ada tak spare part breast pump sectra 3 yang getah putih bulat tu? (namanya aku xtau lah)
Tokei : Oooo.. yang tu ye, sekejap ye, ada ni
Aku   : Berapa ni tokey?
Tokei : Sepasang ni rm16
Aku   : Hey tokey, MAHAL nye, (nada agak tinggi)
Tokei : U nak ke tak?
Aku  : Eh tak pe lah tokey, terima kasih ye (baik aku beli tempat lain, tah-tah saja nak tipu aku)
Tokei : Ok2.


pic kredit to littlewhitz

Terkejut dan terrrmenjerit sikit aku bila dengar harga getah putih kecik ni RM16.00. Bagi aku memang mahal la. Bila sampai ofis bercerita dengan oficemate , kiteorang pun google punya google, Ya Allah memang harganya macam tu lah, malah ada yang lagi mahal. Rasa bersalah pula dalam hati ni sebab beri reaksi macam tu kat tokey kedai tu. adehhhh. 

Kesimpulannya, lain kali sila survey ye hanie, jangan main terjah je macam tu. hihihi. Setelah survey harga di internet baru dapat tau nama getah putih ini 'membrane'.

ID866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my
Saya adalah pengedar sah shaklee di Melaka