Thursday, December 18, 2014

Luka cepat sembuh dengan set berpantang shaklee

Alhamdulillah, lepas nurul makan set berpantang shaklee luka nya cepat sembuh, badan pun rasa lebih bertenaga, sengal-sengal badan hilang. Haritu stok vitamin dah nak habis, cepat-sepat beliau order lagi. Bab-bab luka ni ibu berpantang harus jaga, duduk elok-elok, bak kata mak saya kepit!! hahahaha, lepas tu berak jangan teran-teran, nanti terkoyak satu hal pulak nak jait semula, kot jait, kalau buat dekkk je, dah tak lawa. hihihi


Jom lihat testimoni :


Ada beberapa tips lagi yang nak saya kongsikan tapi bukan di entry ni ye, nak tau, jom whatapps saya k boleh la borak panjang lebar, hihihi No. saya 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Sekian, wasalam. 

Jom order online --> Vitamin shaklee

Friday, December 5, 2014

Al-kisahnya, sebab itu anaknya tak nak ke sekolah!

Boleh ke kita memanjakan anak untuk membolehkan dia mendapat 'excuse' untuk tidak hadir ke sekolah? alkisah nak story ni pasal ada anak tak nak ke sekolah! SEBAB APA? kerana 'gelaran' atau digelar-gelar.

Penumpuan harini kepada mereka yang kurus-kurus seperti saya, hihihihi

Biasanya zaman saya sekolah dulu, kalau budak tu terlalu kurus mesti akan dapat nama best yang kawan-kawan berikan seperti dipanggil 'kering', 'cekeding', 'kerempeng' begitu juga sebaliknya kalau gemok dan sebagainya, mudah je kawan-kawan gelarkan nama lain.

Serangan asma kepada anak kecil

Bila dah dapat kene gelar-gelar tu, ada yang buat tak kisah je, lantak lah tapi ada juga yang sampai jadi muram dan tak mahu ke sekolah (anak manja). Sebagai ibu bapa, kita tak nak lah anak kita orang panggil 'cekeding' kan, bukannya memanjakan anak tapi kita nak yang terbaik untuk anak, bukan nya menggalakkan anak untuk tidak ke sekolah, jangan manja sesangat lerrr, melampau tak nak pergi sekolah tu, jangan terus marah anak k, tapi kita cari penyelesaian kepada masalah 'cekeding' itu. 



Cari punca masalah, kenapa cekeding?
Adakah anak tak nak makan?
Adakah kita sebagai ibu masak tak sedap?
Adakah dia jemu dengan menu yang sama hari-hari?
Setiap hari rabu je ikan goreng, ari khamis telor goreng, tak ke bosan tu.
Adakah suasana tempat makan tu tak menyelerakan? (maksudnya meja makan berserabut, bertimbun-timbun botol air atas meja, dengan kicap nya, dengan susu nya)

Oleh itu, kenal pasti masalah anak cekeding ini maka mudahlah untuk kita cari penyelesaiannya. 

Kat sini saya ada sediakan tips untuk menyelesaikan masalah yang menjadi salah satu faktor anak 'cekeding' dan anak tidak mahu ke sekolah. Jom tonton!!!! Pastikan anda menonton sehingga habis k. Wasalam.


Anak Kurus Kering & Selalu Sakit Di Taska, Apa Nak BUAT? from iReach HD on Vimeo.

ID 866973
SMS/Whatapps : 019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my


Thursday, November 13, 2014

Panduan nutrisi untuk ibu hamil elak komplikasi ketika bersalin

Nutrisi adalah zat yang diperlukan oleh badan untuk tumbuh dan berkembang dengan baik mengikut fungsinya. Nutrisi diperlukan bagi membentuk sel-sel baru serta memperbaiki sel-sel yang rosak. Kecukupan nutrisi dalam badan juga dapat membantu menjaga keseimbangan metabolisma tubuh. 

Doktor : Tahniah, awak disahkan hamil 3 minggu. 

Apabila ibu disahklan hamil, kita akan dinasihatkan mengambil makanan seimbang dan juga vitamin. Adakah pemakanan seharian kita tidak dapat menampung nutrisi dalam badan? Pada pendapat saya YA, kerana ibu hamil memerlukan lebih nutrisi untuk menampung juga keperluan bayi yang dikandung. 



Disini saya ingin kongsikan panduan nutrisi ibu hamil untuk mengelakkan komplikasi ketika bersalin: 

1. Pengambilan asid folic sebanyak 400 mcg semasa diawal kelahiran dan boleh diteruskan sehingga bersalin. Kekurangan pengambilan asid folic boleh menyebabkan bayi mendapat kecacatan pada sistem sarafnya (kacacatan tiub nuaral). 

2. Menjaga paras sel darah merah iaitu bacaan hb yang normal adalah (12 hingga 15mg/dl). Sekiranya hb anda dibawah paras yang dinyatakan dikhuatiri akan menyebabkan kuguguran atau kelahiran pra matang. Zat besi adalah nutrisi yang dapat membantu anda mengekalkan hb dalam keadaan normal. 


3. Kalsium seperti yang kita semua sedia maklum tentang keperluannya dan menjadi lebih penting ketika ibu sedang hamil kerana kalsium diperlukan untuk pembentukkan tulang bayi dalam kandungan. sakit gigi antara petanda awal ibu hamil kurang kalsium.

4. Ibu hamil juga boleh mengambil vitamin c untuk meninggkatkan lagi sistem imunisasi badan semasa kehamilan. Bayangkanlah dengan perut membesar, asyik kene batuk-batuk je... pehh memang sakit la perut (bahagian ari-ari) kita tu. 

Oleh itu, bagi ibu hamil jaga pemakanan dan konsistan dalam pengambilan vitamin untuk mengelakkan kompilasi ketika bersalin nanti. Sekiranya anda inginkan lebih panduan dan tips menarik dari saya (ibu beranak dua ini) jom hubungi saya personally. 

ID 866973
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my