Thursday, September 11, 2014

Rahim bengkak Kupasan daripada Dr. Malinda

Assalammualaikum 

Alhamdulillah, terang dan jelas, buka hati dan buka minda. Kita minta pendapat mereka yang profesional a.k.a pakar. Jom kita baca. Bismillah.

Saya ambil ini dari page FB Dr Malinda. Ayat ini tidak diubah untuk mengekalkan keaslian tulisan Dr. Malinda.

Dr Malinda Health & Beauty Clinic
Kenapa Rahim Bengkak?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas. Ok. Basically,
Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)
Kilang telur = Ovari.
Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'. So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. 

Uterus atau ovari yang bengkak?
Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.


Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.
- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.
Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.
Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.
Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan). Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan. Dari mana datangnya xenoestrogen ini?
- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.
- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.
Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik
- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?
Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.
Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :
- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?
Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?
Cadangan diet yang sesuai :
1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.
2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.
3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.
4. Kawal berat badan
5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?
Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.
Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.
Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).
Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.


Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.
Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :
1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.
2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc
3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.
4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.
5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.
6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi
7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?
- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO.
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar. Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua. Take care of your health. Wanita - Anda Istimewa. 
Luv, Dr. Malinda

Kredit : Blog Dr. Malinda

ID 866973
Hanie
019-6609951
emy_2912@yahoo.com.my

Wednesday, September 10, 2014

Rahim bengkak akibat makan vitamin shaklee

Assalammualaikum dan salam sejahtera 

Kini isu rahim bengkak akibat makan vitamin shaklee memang hangat diperkatakan. Customer yang makan vitamin tersebut salahkan vitamin shaklee kerana rahim bengkak, dapat fibroid la dan macam-macam lagi. Adakah ini satu tuduhan! Pengedar shaklee pun hangat membincangkan isu akibat dari tersebarnya tuduhan yang dilemparkan, tak kurang juga ada diantara SID Shaklee yang was-was, eh betul ke! ye ke tak ni!  Memang menjadi viral dan ada yang bertepuk tangan sambil tersenyum mengenai isu ini.





Hati-hati dengan apa yang anda tulis kerana ianya akan menjadi bukti. Pihak shaklee juga telah respon melalui Facebook page rasmi shaklee mengenai isu ini. Diharap isu ini tidak berakhir dengan saman-menyaman di antara satu sama lain kerana saya pasti pihak shaklee akan menang. 


Saya sebagai pengedar sah shaklee berasa agak sedih atas tuduhan yang dilemparkan. Mungkin healing krisis tapi itu hanya sementara, mungkin penyakit tu dah duduk disitu yang kita sendiri mungkin tak sedar. Itu pendapat peribadi sahaja. InsyAllah pada entry berikutnya saya akan share penerangan dari seorang doktor mengenai masalah ini. 

Nota kaki : Minum lebih 3 liter air putih sehari 
Sekian, wasalam. 

Tuesday, September 9, 2014

ESP menjadi peneman dikala kelaparan

Yeahhh.. dasyat tak tajuk entry kali ni. Baru je habis pam susu badan, tu yang jadi ayat 'ESP menjadi peneman dikala kelaparan' tu. Makan dalam pukul 12.30 tenghari kini sudah pukul 3.30 petang, jadi berkeroncong lah perut saya ni. Saya makan mee hun je, tu yang cepat lapar, kalau makan nasi lambat sikir laparnya. hehehe. ataupun itu hanya mitos diminda saya je, ayakkk..pulak dah, macam-macam hal lah dak hanie ni kan. 


Nasib ada lah ESP ni ada kat opis, kalau tak, kene tunggu balik rumah lah baru makan. Nak keluar dari opis ni cukup la malas tahap gaban, jadi dengan cara mudah dan pantas, penyediaanya kurang dari 5 minit. Hanya koyakkan 1 pek nestum 3 IN 1, letak air panas bagi kembang sikit, campur air suhu bilik biar jadi suam-suam kuku, kemudian masukkan sesudu esp, kemudian kita shake shake shake!!! TARAAAAAA...siap dah.. pantas sungguh penyediaan ESP Shaklee ni kan, eMM..Sedap pula rasanya. Campuran ESP dengan Nestum ni memang kegemaran saya ni. ni cicah dengan bisikut munchys kopi pula tu. memng terbaik. 


ESP SHAKLEE RM150.00

Sedap, pantas dan berkhasiat. Itulah ESP SHAKLEE. Berminat untuk mendapatkan ESP Shaklee ni atau vitamin shaklee yang lain boleh segera hubungi saya. Hanie : 019-6609951 atau email saya di emy_2912@yahoo.com.my

Klik sini untuk order online -->  ESP SHAKLEE